Κλειστό παραμένει το φαράγγι του Κοτσυφού στο Ρέθυμνο από τα μέσα Μαρτίου, οπότε και σημειώθηκε η μεγάλη κατολίσθηση που έσπασε κυριολεκτικά το οδόστρωμα, βυθίζοντάς το στον γκρεμό. Από το καλοκαίρι έχουν ξεκινήσει στο σημείο εντατικές εργασίες με εξειδικευμένα συνεργεία που ήρθαν από την ηπειρωτική Ελλάδα και δουλεύουν πυρετωδώς, ώστε να παραδώσουν το έργο και να μπορούν οι περιοχές του Νότου του Ρεθύμνου να επανέλθουν στην κανονικότητά τους με περισσότερη ασφάλεια.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr, ανέφερε πως οι εργασίες πηγαίνουν πολύ καλά και ο καιρός, ο οποίος ήταν επίφοβος παράγοντας, δεν έχει προκαλέσει προς το παρόν καμία καθυστέρηση, επισημαίνοντας πως τα ειδικά συνεργεία των εναεριτών από τη στιγμή που ξεκίνησαν ξεκουράστηκαν μόνο μία μέρα, εκείνη του Δεκαπενταύγουστου.
Σύμφωνα με την κ. Λιονή, μέχρι αυτή τη στιγμή έχει κατασκευαστεί ο δρόμος, ο οποίος είχε πέσει μέσα στο φαράγγι - απομένει μόνο η επίστρωσή του - έχει τελειώσει το τεχνικό κομμάτι για την απορροή των υδάτων, που αποτελούσε ένα μεγάλο πρόβλημα για το φαράγγι, και έχουν γίνει όλοι οι καθαρισμοί πέριξ του επίμαχου σημείου σε ένα μεγάλο μήκος του φαραγγιού, καθαρισμοί πολύ μεγάλων βράχων που πιθανόν ήταν επίφοβο να πέσουν.
«Τώρα έχουν έρθει από το εξωτερικό τα αγκύρια και τα πλέγματα που έχουμε παραγγείλει, και οι εναερίτες ανοίγουν τις τρύπες με τον ειδικό τρόπο που ανοίγονται αυτού του είδους οι τρύπες, ώστε να μπουν τα πλέγματα», συμπλήρωσε η ίδια.
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης του έργου, η αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως όποια καθυστέρηση υπήρξε αφορούσε τη μελέτη και την ακρίβεια των εργασιών.
«Υπήρχε μια αργοπορία στο έργο, στο να γίνει αρχικά η νέα μελέτη, διότι είχαν αλλάξει οι συνθήκες, και βέβαια στους καθαρισμούς, οι οποίοι έγιναν με πολύ προσεκτικό τρόπο. Διότι ήταν μεγάλο το βουνό, κάποιοι βράχοι ήταν έτοιμοι να πέσουν, επομένως θα έλεγα με χειρουργικό τρόπο οι εναερίτες έπρεπε να καθαρίσουν το βουνό. Τώρα πάει όσο γρήγορα γίνεται σε ένα ειδικό έργο, που δεν είναι ένας δρόμος που θα κάνουμε απλά οδοστρωσία, είναι ένα βουνό, το οποίο κινδυνεύει να πέσει. Θα πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να το αποδώσουμε στην κοινωνία με όσο το δυνατόν λιγότερους κινδύνους», σχολίασε.
Έχει ζητηθεί χρηματοδότηση
Την ίδια στιγμή, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, υπογράμμισε πως έχει ζητηθεί ήδη χρηματοδότηση από το υπουργείο για επιπλέον έργα στα δύο μεγάλα φαράγγια του νομού.
«Έχουμε ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο με τεχνικά δελτία εδώ και καιρό να μας δώσει περίπου 7 με 7,5 εκατομμύρια, για να αποτελειώσουμε και το φαράγγι το Κουρταλιώτικο σε όσα σημεία δεν έχουν γίνει οι παρεμβάσεις, διότι υπάρχει μελέτη και γι’ αυτό, και επίσης τώρα που είναι κλειστό το φαράγγι του Κοτσυφού, έχουμε ζητήσει 1 εκατομμύριο να κάνουμε καθαρισμούς και σε άλλα σημεία, κυρίως προς Νότο, διότι τώρα βρίσκονται εκεί οι ειδικοί εναερίτες, που βλέπουν με τα μάτια τους ποια πέτρα είναι επικίνδυνη, κι ενδεχομένως στο μέλλον να πέσει».
Σημαντικό ζήτημα, με επιτακτική την εκκίνησή του διαχρονικά για το Ρέθυμνο, αποτελεί η δημιουργία μιας σήραγγας που θα εξαλείψει ουσιαστικά την αγωνία της επικινδυνότητας που εγκυμονεί η μετακίνηση μέσω του φαραγγιού.
«Έχουμε ζητήσει 2 εκατομμύρια για να ξεκινήσει η μελέτη για τη νέα όδευση εκεί, το τούνελ, που πραγματικά πιστεύουμε ότι είναι ο μόνος τρόπος να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους για να υπάρχει πρόσβαση από τον Βορρά του Ρεθύμνου στον Νότο», κατέληξε η Μαίρη Λιονή.