Τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Aλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) Κώστα Τριάντη, επισκέφθηκε σήμερα ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, για το θέμα του Φαραγγιού Κουρταλιώτη στα πλαίσια των πρωτοβουλιών για την επίλυση του θέματος της διαχείρισης της περιοχής, καθώς, ενώ βρίσκεται στα διοικητικά όρια του δήμου, αυτός δεν έχει καμία αρμοδιότητα, καθώς ανήκει στον ΟΦΥΠΕΚΑ.
Κατά την συνάντηση, στην οποία παρενέβη τηλεφωνικά η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της προγραμματικής σύμβασης για το 2024, η οποία είναι έτοιμη για έγκριση και υπογραφή από τον Οργανισμό, την Περιφέρεια και το δήμο και αφορά την εκτέλεση 3 υποέργων από τον δήμο με προϋπολογισμό 93.000 ευρώ. Συγκεκριμένα αφορά: "Υπηρεσίες συντήρησης μονοπατιού, υπηρεσίες διαμόρφωσης εισόδου/εξόδου επισκεπτών-ρύθμισης κυκλοφορίας, υπηρεσίες καθαριότητας εντός και εκτός φαραγγιού".
Αντίστοιχα προβλέπεται η εκτέλεση ενός υποέργου από την Περιφέρεια Κρήτης προϋπολογισμού 24.800 ευρώ για τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και σήμανση μονοπατιών. Επίσης συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα όπως η έκδοση της ΚΥΑ από συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών για επιμέρους ζητήματα και ήδη ετοιμάζεται η προγραμματική σύμβαση για το νέο έτος 2025. Μετά από σχετική ερώτηση του δημάρχου, ο κ. Τριάντης τον ενημέρωσε ότι οι σχετικές μελέτες θα έχουν εκπονηθεί από τον ΟΦΥΠΕΚΑ μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο και συγκεκριμένα: "Εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης για την προστασία και ανάδειξη του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού το οποίο θα συνοδεύεται προγράμματα δράσης, μελέτη εκτίμησης της φέρουσας ικανότητας για τον προσδιορισμό των απαραίτητων κατευθύνσεων για τη διαχείριση των επισκεπτών".
Επίσης ο κ. Ταταράκης κατέθεσε ενημερωτικό σημείωμα και συζήτησε με τον κ. Τριάντη για τις αναγκαίες δράσεις που αφορούν την περιοχή και συγκεκριμένα: "Ορισμός περιοχών πρόσβασης με συγκεκριμένη διαδρομή η οποία θα έχει αρχή και τέλος. Όχι στην πρόσβαση παντού. Καθορισμός του ορίου των επισκεπτών σύμφωνα με την μελέτη της φέρουσας ικανότητας αλλά και σύμφωνα με τη δυνατότητα υποδοχής των οχημάτων χωρίς να επηρεάζεται το ήδη επιβαρυμένο οδικό δίκτυο.
Περιγραφή θέσεων προσωπικού υποδοχής και φύλαξης. Αναλυτικές πινακίδες ενημέρωσης (Parking, είσοδος, έξοδος, διαδρομές, περιορισμοί κατά την επίσκεψη, βασικά στοιχεία περιβαλλοντικής ενημέρωσης κτλ). Προβλεπόμενες εργασίες βελτίωσης προσβασιμότητας της διαδρομής, θέσεις θέας, χώροι πρώτων βοηθειών και σημεία ανάπαυσης. Διερεύνηση της δυνατότητας ή όχι κολύμβησης των επισκεπτών και οριοθέτηση του σημείου. Εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων (τοποθέτηση κάδων, συλλογή και απομάκρυνση). Εκπόνηση σχεδίου Πρόληψης, ανίχνευσης, αντιμετώπισης, αποκατάστασης πυρκαγιών και εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης. Εισιτήριο ανταποδοτικό (να εξαιρούνται όλοι κάτοικοι του νομού) και ενημέρωση- ευαισθητοποίηση κατοίκων και επισκεπτών".