kentro ygeias SPILI

«Αναβρασμός» στο χώρο της υγείας στο Ρέθυμνο λόγω «εντέλλεσθε» - Στο πλευρό των γιατρών σύσσωμη η τοπική κοινωνία (vid)

ακρόαση άρθρου
Ρέθυμνο
«Αναβρασμός» στο χώρο της υγείας στο Ρέθυμνο λόγω «εντέλλεσθε» - Στο πλευρό των γιατρών σύσσωμη η τοπική κοινωνία (vid)
Τα “εντέλλεσθε” οδήγησαν τους διευθυντές και αναπληρωτές διευθυντές των τεσσάρων Κ.Υ. του Ρεθύμνου να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους

Ραγδαίες και συνεχώς αυξανόμενες είναι οι εξελίξεις στον χώρο της Υγείας στο Ρέθυμνο, με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι γιατροί να είναι εξαντλητικές και να τους ωθούν στα όριά τους.

Σαν “βόμβα” έπεσε η είδηση ότι οι διευθυντές και οι αναπληρωτές διευθυντές και των τεσσάρων Κέντρων Υγείας του νομού Ρεθύμνου, συγκεκριμένα του Σπηλίου, της Αγ. Φωτεινής, των Ανωγείων και του Περάματος, υπέβαλαν την παραίτησή τους στην 7η Υ.ΠΕ. Ο λόγος, τα “εντέλλεσθε” κλήθηκαν να δώσουν συντονιστές των Κέντρων Υγείας σε γενικούς γιατρούς των δομών τους, προκειμένου να μεταβούν σε άλλη δομή, που δεν ανήκει στον ίδιο φορέα, δηλαδή στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οι διευθυντές και αναπληρωτές σημειώνεται ότι συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά στα Κέντρα Υγείας, κι έχουν παραιτηθεί μόνο από τις θέσεις των συντονιστών ως μοχλό πίεσης, αν και μέχρι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραιτήσεις τους δεν έχουν γίνει αποδεκτές.

Οι γιατροί μιλούν για επικίνδυνες πρακτικές, αφού καλούνται να ανταποκριθούν σε δευτεροβάθμιου ιδρύματος περίθαλψη, και βρίσκονται σθεναρά ενάντιοι με αυτήν την πολιτική των άνωθεν εντολών των εν λόγω μετακινήσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr οι γιατροί των Κέντρων Υγείας έχουν καταθέσει ανεπίσημες παραιτήσεις στα γραφεία των διευθύνσεων των δομών, οι οποίες δεν έχουν κατατεθεί στην 7η Υ.ΠΕ., εν αναμονή των εξελίξεων.

Στήριξη

Σύσσωμη η τοπική κοινωνία, αλλά και οι φορείς στέκονται στο πλευρό των γιατρών, δηλώνοντας πως θα προσφέρουν κάθε υποστήριξη, ώστε να μην περάσει η τακτική των “εντέλλεσθε”.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Μυλοποτάμου, Γιώργος Κλάδος, δήλωσε χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ότι ήδη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον Δήμο με τη διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Περάματος και τους αρμόδιους γιατρούς, ώστε να δουν πώς θα διαχειριστούν αυτήν την κατάσταση.

«Θα ενημερώσουμε όλο τον πολιτικό κόσμο, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και αν δεν έχουμε ανταπόκριση, εμείς θα βγούμε στον δρόμο. Πριν βγούμε στον δρόμο όμως, θέλω να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια. Αυτή τη στιγμή ο δήμος Μυλοποτάμου σε πληθυσμό αυξάνεται λόγω των τουριστών που φιλοξενούνται, έχουμε και τον υπάρχοντα πληθυσμό, αυτή τη στιγμή είναι περίπου 2.500 τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία του Μυλοποτάμου και έχουμε 9 όλους κι όλους γιατρούς για να καλύψουν όλο τον δήμο Μυλοποτάμου και τον πρώην δήμο Αρκαδίου! Αυτούς εξυπηρετεί το Κέντρο Υγείας Περάματος.

Είναι δυνατόν να έχουμε 100 χιλιάδες ανθρώπους μαζί με τους τουρίστες και να μας πάρουν τους γιατρούς; Δεν υπάρχει αυτό, δεν παίζει το σενάριο αυτό καθόλου. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, θα μιλήσουμε με τους αρμόδιους που πρέπει να μιλήσουμε, με την 7η Υ.ΠΕ., με τους πάντες, με τον υπουργό, ό,τι χρειαστεί θα γίνει από μας, το αίτημα αυτό δε θα περάσει. Εννοείται ότι είμαστε δίπλα στους γιατρούς, προς το παρόν δεν έχουν γίνει δεκτές οι παραιτήσεις, αλλά αν συνεχίσει και δε βρούμε λύση, σίγουρα θα έχουμε εξελίξεις. Τώρα που αυξάνεται ο δήμος λόγω τουριστών, θα μας αποδυναμώσουν γιατρούς να κάνουν εφημερίες στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου; Όχι, να βρουν άλλη λύση με το Νοσοκομείο του Ρεθύμνου και να αφήσουν τους γιατρούς της υπαίθρου εκεί που είναι», τόνισε ο δήμαρχος Μυλοποτάμου, Γιώργος Κλάδος.

Kentro ygeias agia foteini Rethimno

Στο πλευρό των γιατρών Αυτοδιοίκηση και τοπική κοινωνία

Την αμέριστη συμπαράστασή του δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” και ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, επισημαίνοντας: «Εκφράζω την πλήρη υποστήριξη και τη συμπαράστασή μου στους γιατρούς, τόσο του Κέντρου Υγείας Αγίας Φωτεινής, όσο και του συνόλου των Κέντρων Υγείας της Περιφερειακής μας Ενότητας. Οι μαζικές παραιτήσεις των διευθυντών και των αναπληρωτών τους από τα Κέντρα Υγείας Αγίας Φωτεινής, Σπηλίου, Ανωγείων και Περάματος αναδεικνύουν την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια Υγεία στην ενδοχώρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Τα “εντέλλεσθε” της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, με τα οποία ζητούν από τους γενικούς γιατρούς των περιφερειακών Κέντρων Υγείας να καλύπτουν βάρδιες του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, αυξάνουν την υφιστάμενη πίεση στα ήδη υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας του νομού μας.

Οι δημότες μας δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει το σύνολο των δομών Υγείας του Ρεθύμνου, εξασφαλίζοντας άμεσα λύσεις, προκειμένου να μη δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα στην ασφαλή πρόσβαση των πολιτών στο αγαθό της δημόσιας Υγείας».

Την ίδια στιγμή, πολίτες των εν λόγω δήμων δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που λαμβάνουν από τα Κέντρα Υγείας των περιοχών, αναφέροντας παράλληλα ότι τους τρομάζει η σκέψη της απόλυτης διάλυσης του ΕΣΥ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους.

Δείτε το βίντεο:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News