Φαράγγι Κοτσυφού

Ρέθυμνο: Καταδικασμένοι σε μαρασμό από την κατολίσθηση στο φαράγγι του Κοτσυφού - Ερημώνουν χωριά (vid)

Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: Καταδικασμένοι σε μαρασμό από την κατολίσθηση στο φαράγγι του Κοτσυφού - Ερημώνουν χωριά (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε καθεστώς “απομόνωσης” 1,5 μήνα μετά την κατολίσθηση κάτοικοι και επιχειρηματίες γύρω από το φαράγγι του Κοτσυφού - Μένουν χωρίς τουρίστες... τουριστικές περιοχές του Νότου

Δεν έχει τέλος ο “Γολγοθάς” που ανεβαίνουν εδώ και ενάμιση περίπου μήνα οι κάτοικοι στα νότια του Ρεθύμνου, μετά τη μεγάλη κατολίσθηση στο φαράγγι του Κοτσυφού το βράδυ της 13ης Μαρτίου. 

Η διέλευση από εκείνη τη στιγμή έχει διακοπεί, αφήνοντας ουσιαστικά ολόκληρα χωριά έρμαια της ερημοποίησης. Οι κάτοικοι του Αγίου Ιωάννη και των γύρω περιοχών λειτουργούν υπό αδιανόητες συνθήκες, με την καθημερινότητά τους να έχει δυσκολέψει σε έναν τεράστιο βαθμό. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στo neakriti.gr ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Αγ. Ιωάννη, Κωστής Αδελιανάκης, για να πάει τα παιδιά του στον βρεφονηπιακό σταθμό των Σελλίων, αναγκάζεται να διανύει καθημερινά 100 χλμ., τη στιγμή που πριν το κλείσιμο του δρόμου έκανε 10 χλμ.! 

Οι κάτοικοι έχουν εύλογα αγανακτήσει, καθώς θέλουν απεγνωσμένα να ανοίξει το φαράγγι, ώστε να δουλέψουν οι επιχειρήσεις τους, ταυτόχρονα όμως αυτό να γίνει με ασφάλεια, ώστε να μη ρισκάρουν τη ζωή τους σε μια επόμενη κατολίσθηση, στην οποία ίσως να μην είναι τόσο τυχεροί, όπως δηλώνουν. 

Φαράγγι Κοτσυφού

Στις περιοχές που συνδέονται από το εν λόγω φαράγγι λειτουργούν δεκάδες επιχειρήσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή βλέπουν τα “ταμεία” τους άδεια, καθώς το πέρασμα των επισκεπτών άλλοτε τους έδινε πνοή, τώρα όμως είναι ένας αποκλεισμένος δρόμος, με τους ίδιους να μη λαμβάνουν βοήθεια από κανέναν. 

Ο Μανόλης Ζαμπετάκης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη, τονίζει ότι «οι περισσότεροι δουλεύουν στον Πλακιά, κάνουν την απογυρίδα κάθε μέρα και δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα. Έχουμε τουριστικές μονάδες, Airbnb, ταβέρνες και βενζινάδικα, και με το να κλείσει ο δρόμος έχει σταματήσει εντελώς η έλευση τουριστών. Ζητάμε από την Περιφέρεια να επισπεύσει τις διαδικασίες για το φαράγγι μάς έχει... κόψει τα πόδια. Τα παιδιά κάνουν ολόκληρο κύκλο με το σχολικό, παίρνουν δύο και τρεις συγκοινωνίες για να πάνε σχολείο στο Ρέθυμνο. Έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα και το καλοκαίρι θα χειροτερέψει. Έχουμε και το δάσος απέναντι, που έχει γίνει πόλος επισκεπτών, και ακόμα κι αυτό θα πάει χαμένο». 

Χάνουν τη σεζόν 

Τα χωριά Σελλιά και Ροδάκινο είναι εκείνα που πλήττονται περισσότερο από τη διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς οι τουρίστες που κατέβαιναν στα νότια του Ρεθύμνου, περνούσαν από εκεί μέσω του φαραγγιού του Κοτσυφού. Τώρα πηγαίνουν από το Κουρταλιώτικο φαράγγι, με αποτέλεσμα να μην περνάνε καθόλου από εκεί. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, θυμίζει χωριά- “φαντάσματα”, με κλειστές επιχειρήσεις, και τα λιγοστά μαγαζιά που είναι ανοιχτά παλεύουν “με νύχια και με δόντια” να αντεπεξέλθουν. 

Τουριστικές περιοχές, που περιμένουν τη σεζόν για να δουλέψουν, δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που συμβαίνει, καθώς, όπως όλα δείχνουν, τουλάχιστον η μισή τουριστική περίοδος θα πάει χαμένη. 

Κοτσυφού φαράγγι

Αποκατάσταση σε βάθος τριμήνου... μετά την έναρξη των εργασιών 

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, Μαίρη Λιονή, η υπηρεσία έχει παραλάβει τη μελέτη και οι τεχνικοί σύμβουλοι την ελέγχουν, ώστε να διαπιστωθεί πώς και πότε θα γίνει η αποκατάσταση. Η ίδια δηλώνει πως, δεδομένης της κατάστασης του κατ' επείγοντος, θα προσπαθήσουν σε άμεσο χρόνο να διευθετηθούν όλα τα θέματα, ώστε να ξεκινήσει το έργο της αποκατάστασης. Στην Κρήτη, ωστόσο, δεν υπάρχουν εξειδικευμένα συνεργεία γι’ αυτή τη δουλειά, συνεπώς, όπως αναφέρει η κ. Λιονή, «υπάρχουν τρεις-τέσσερις τέτοιες εταιρείες στη χώρα, που έχουν εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια είναι στη διαδικασία συζήτησης με εργολάβους, στους οποίους έχουμε δώσει τη μελέτη και έχουμε θέσει χρονικά περιθώρια, κοιτάνε πώς θα μπορέσουν να έρθουν τα συνεργεία στην Κρήτη για να ξεκινήσει το έργο με ασφάλεια και να εξασφαλίσουμε και την πίστωση, η οποία θα είναι πάνω από 1 εκατομμύριο». 

Συνεχίζοντας, η αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει η Περιφέρεια, καθώς τα φαράγγια μπορεί να είναι πανέμορφα τοπία, αλλά πολύ δύσκολα, διότι ο τρόπος με τον οποίο άνοιξαν ουσιαστικά κάνει το βουνό να... κρέμεται από πάνω μας. 

Το χρονοδιάγραμμα που θέτει η υπηρεσία στους εργολάβους, σύμφωνα με την ίδια, από τη στιγμή που θα μπουν, είναι ένα τρίμηνο. Αυτό έρχεται να προστεθεί στην ήδη μεγάλη αγωνία των πολιτών, καθώς ακόμα και άμεσα να ξεκινούσαν τα συνεργεία, η πάροδος του τριμήνου θα έρθει με τον Αύγουστο μήνα, με τη μισή σεζόν και πλέον να έχει οριστικά χαθεί, και τους επιχειρηματίες του ραγδαία αναπτυσσόμενου Νότου του Ρεθύμνου να βρίσκονται σε διαρκή ανησυχία και απόγνωση. 
 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News