Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου

Εργατικό Kέντρο Ρεθύμνου: Ψήφισμα μετά τη συμμετοχή στην απεργία της 17ης Απριλίου

Ρέθυμνο
Εργατικό Kέντρο Ρεθύμνου: Ψήφισμα μετά τη συμμετοχή στην απεργία της 17ης Απριλίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Συνεχίζουμε να είμαστε απέναντι σε κάθε καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων μας και σε πολιτικές που εναντιώνονται στην άσκηση των δικαιωμάτων συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΕΚΡ

Μετά τη χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση στο Ρέθυμνο, το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο παραθέτει τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των εργατοϋπαλλήλων, των ανέργων και των συνταξιούχων. 

Αναλυτικά: 

«Οι Εργατοϋπάλληλοι, Άνεργοι και Συνταξιούχοι του Ρεθύμνου που πήραμε μέρος στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, σήμερα 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 (σ.σ. χθες), εγκρίνουμε τα παρακάτω:

· ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και συνεχίζουμε να είμαστε απέναντι σε κάθε καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων μας και σε πολιτικές που εναντιώνονται στην άσκηση των δικαιωμάτων συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων.

Τα μέτωπα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως εργαζόμενοι είναι πολλά και δίνουμε τη μάχη απέναντι στις πολιτικές που καταστρέφουν κοινωνία και οικονομία. Ζητάμε την εκπόνηση σχεδίου ουσιαστικής στήριξης της μισθωτής εργασίας για το άμεσο μέλλον, με γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και την προστασία των ανέργων και των συνταξιούχων, για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας που σαρώνει όλα τα εισοδήματα και εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις δυσθεώρητες αυξήσεις παντού, για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η θέση είναι καθαρή και αδιαπραγμάτευτη: Αύξηση Μισθών, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, Καθολική Κοινωνική Προστασία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ:

· Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων νοικοκυριών. Οι μισθοί δεν είναι η αιτία της τρέχουσας πληθωριστικής έξαρσης. Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι τα θύματα αυτής της πληθωριστικής κρίσης κερδών.

· Άμεσα επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ.).

· Αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα με την ουσιαστική ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού.

· Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων super market και επιχειρήσεων ενέργειας και μεταφορών και τραπεζών.

· Μείωση του ΦΠΑ για ένα χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών όπως βρεφικό γάλα, παστεριωμένο γάλα, δημητριακά, τυρί, αλλαντικά, κοτόπουλο, χοιρινό ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, βρεφικές πάνες, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και απορρυπαντικά.

· Μεταβολή των φορολογικών κλιμακίων ώστε να μην προκύπτει φορολογική επιβάρυνση η οποία εξανεμίζει τα εισοδήματα του λαού.

· Αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών παροχών, ανάλογη του κόστους ζωής και διαβίωσης.

· Διεύρυνση των δικαιούχων επιδότησης ενοικίου βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News