Ιερός πλάτανος, Αμάρι

Μονή Ασωμάτων: "Θύελλα" αντιδράσεων για το κλάδεμα του "ιερού" πλατάνου για χάρη νέων καλογραιών (pics)

Ρέθυμνο
Μονή Ασωμάτων: "Θύελλα" αντιδράσεων για το κλάδεμα του "ιερού" πλατάνου για χάρη νέων καλογραιών (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Θύελλα” αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρόθεση να κοπούν κλαδιά του “ιερού δέντρου” που δεσπόζει έξω από τη Μονή Ασωμάτων στο Αμάρι για λόγους ασφαλείας

“Θύελλα” αντιδράσεων έχει σηκώσει τις τελευταίες μέρες η είδηση σχετικά με την κοπή κλαδιών από τον πλάτανο που δεσπόζει έξω από τη Σχολή Ασωμάτων στο Αμάρι Ρεθύμνου. Το πανύψηλο δέντρο, η ηλικία του οποίου εκτιμάται σε εκατοντάδες κι ίσως χιλιάδες χρόνια, βρίσκεται έξω από τη Μονή Ασωμάτων και, σύμφωνα με πληροφορίες, η μονή θέλει να προχωρήσει σε κλάδεμα αυτού, επειδή κάποιοι κλώνοι έχουν ξεραθεί και πέρυσι έπεσε ένας κλάδος σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο τουριστών. 

Ο πλάτανος στη Μονή Ασωμάτων έχει ιδιαίτερη αξία και συμβολισμό, καθώς, σύμφωνα με τη λαϊκή λατρεία, υπήρξε το ιερό δέντρο του Αμαρίου Διός

Όλα αυτά με φόντο την επικείμενη επαναλειτουργία της μονής, έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης, από 5 καλόγριες, οι οποίες αναμένεται να βρεθούν στο σημείο πριν το Πάσχα. Σύμφωνα λοιπόν με τη μονή, κάτω από τον πλάτανο θα μπορούσαν να κάθονται οι καλόγριες, και θέλουν να προβούν στην κοπή κλαδιών, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος σωματικής βλάβης των μοναχών. 

Ιερός Πλάτανος

Αυτή η είδηση ξεσήκωσε εύλογα κατοίκους της περιοχής, ευαισθητοποιημένους πολίτες, καθώς και τοπικούς φορείς, δεδομένου ότι οποιαδήποτε παρέμβαση σε ένα μνημειακό δέντρο πρέπει να ακολουθείται από πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα και να γίνεται υπό την επίβλεψη εξειδικευμένων επιστημόνων του αντικειμένου. Το Δασαρχείο, που πραγματοποίησε την αρχική αυτοψία, σύμφωνα με τους ειδικούς της Δασολογίας, δεν είναι απαραίτητα κατάλληλα καταρτισμένο ώστε να δώσει επαρκή γνωμάτευση για να μην κινδυνεύσει το δέντρο. 

Το πανύψηλο δέντρο, η ηλικία του οποίου εκτιμάται σε εκατοντάδες κι ίσως χιλιάδες χρόνια, βρίσκεται έξω από τη Μονή Ασωμάτων

Ο πλάτανος αυτός στη Μονή Ασωμάτων έχει ιδιαίτερη αξία και συμβολισμό, καθώς, σύμφωνα με τη λαϊκή λατρεία, υπήρξε το ιερό δέντρο του Αμαρίου Διός, ενώ όσον αφορά στη σύγχρονη ιστορία, το συγκεκριμένο δέντρο κατά τη γερμανική κατοχή δέχτηκε στον κορμό του εκατοντάδες σφαίρες, σαν αντίποινα από τους Γερμανούς στρατιώτες. Μάλιστα, πυροβολήθηκε τόσο συχνά και τόσο πολύ, που λέγεται από τους ντόπιους ότι το βάρος του σε μολύβι από τις λαβωματιές του θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το βάρος του κορμού του σε ξυλεία. 

Αυτοψία 

Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν την κοπή να πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου, φαίνεται όμως πως, έπειτα από τις πιέσεις όλων των εμπλεκομένων και την αξιόλογη προσπάθεια των πολιτών, αναβλήθηκε, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτοψία και από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης, για να αποφασιστεί ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος να αντιμετωπιστεί το δέντρο χωρίς να κινδυνεύσει.  

Ιερός Πλάτανος

Τι λένε οι ειδικοί: «Αν κόψουν τους βραχίονες, το δέντρο τελειώνει εκεί» 

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας και διευθυντής του Εργαστηρίου Δασοκομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Θεοχάρης Ζάγκας, τόνισε την αξία τέτοιων μνημειακών δέντρων, επισημαίνοντας ότι αποτελούν αισθητικά στοιχεία για τον τόπο, αλλά και λειτουργικά, δεδομένου ότι αυτό το δέντρο, όπως δήλωσε, αξίζει όσο ένα μικρό δάσος με το φύλλωμα και το ύψος που παίρνει. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μονή θέλει να προχωρήσει σε κλάδεμα του πλατάνου, επειδή κάποιοι κλώνοι έχουν ξεραθεί και πέρυσι έπεσε ένας κλάδος σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο τουριστών

Ανέφερε ταυτόχρονα ότι τέτοια δέντρα οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και ιδιαίτερη συνέπεια, ενώ υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις κλαδεύσεις τους, με ειδικές μεθόδους αντιμετώπισης, μέχρι και δεντροχειρουργικές, ώστε να επουλωθούν οι πληγές τους.

Παράλληλα, ο κ. Ζάγκας δήλωσε στην εφημερίδα μας χαρακτηριστικά ότι «από φωτογραφίες του δέντρου που είδα, τα κλαδιά του είναι σε κατακόρυφη θέση, ένα δέντρο που έχει τα μεγάλα κλαδιά, τους κύριους βραχίονες σε κατακόρυφη θέση, χρειάζεται πολύ λίγα πράγματα, τη διακριτική μας παρακολούθηση ουσιαστικά. Αν όμως πάνε να κόψουν τους βραχίονες στη μέση και ανοίξουν πληγές 20, 30, 40 εκατοστών, να ξέρετε ότι το δέντρο τελειώνει εκεί. Πρέπει να προσέχει όποιος το εξετάσει, να έχει εξειδικευτεί, να το κατέχει επιστημονικά και να έχει τη δέουσα πρακτική εμπειρία. Επίσης, πρέπει σήμερα να προσέχουμε παραπάνω, διότι υπάρχει αυτός ο φοβερός καρκίνος των πλατανιών, που μεταδίδεται, πλην των άλλων, και με τα κοπτικά εργαλεία, θα πρέπει να ακολουθηθούν αυστηρά πρωτόκολλα». 

Το συγκεκριμένο δέντρο κατά τη γερμανική κατοχή δέχτηκε στον κορμό του εκατοντάδες σφαίρες, σαν αντίποινα από τους Γερμανούς στρατιώτες

O ιερός πλάτανος της Μονής Ασωμάτων Αμαρίου...

ή το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου 

Γράφει η Τεράζα Βαλαβάνη

Σε παρακείμενο δρόμο της Μονής Ασώματων δέσποζε μέχρι πρότινος μια αλέα με ευκάλυπτους, ψηλούς, σκιερούς και όμορφους. Τώρα υπάρχει μια σειρά από κούτσουρα που προσπαθούν απεγνωσμένα να ξαναβλαστήσουν. Όλοι αναρωτιούνται ποιον εμπόδιζαν, γιατί κόπηκαν, δήθεν κλαδεύτηκαν τόσο βάναυσα. Κανείς δεν παίρνει την ευθύνη. Θλιβερό θέαμα μιας βέβηλης προς τα δέντρα εποχής, σε έναν τόπο όπως η Κρήτη, όπου στα μινωικά χρόνια τα δέντρα λατρεύονταν ως ιερά, και η δεντρολατρεία ακόμα υπάρχει εγκιβωτισμένη στην Ορθοδοξία σε ιερά δέντρα μονών, όπως της Ιερής Μυρτιάς της Παλιανής. 
Πολλές υπεραιωνόβιες ελιές του Αμαρίου έχουν κοπεί για ξυλεία... Πριν λίγες μέρες έμαθα από φίλους στο Αμάρι ότι κινδυνεύει να ακολουθήσει την τύχη των ευκαλύπτων και των ελαίων ένα πολύ ιδιαίτερο δέντρο, ο ιερός πλάτανος Αμαρίου έξω από τη Σχολή Ασωμάτων. Είναι ένα πανύψηλο δέντρο που δεσπόζει έξω από τη Μόνη με μια πολύ ιδιαίτερη ιστορία, που δικαιωματικά τον καθιστά ιστορικό μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Υπολογίζεται πάνω από 2.500 ετών. Κάποτε δωδεκάκλωνος, υπήρξε το ιερό δέντρο του Αμαρίου Διός. 

 

Παραθέτω κείμενο στην καθαρεύουσα σε μεταγραφή, ο συγγραφέας του οποίου πέθανε το 1947: 

Ιερός Πλάτανος

«Έστι ουν παρά την εν Ασωμάτοις ομώνυμον μονήν πλάτανος μέγας, υπερμεγέθης, υπέρ το δέον υψηλός, έχων κλώνους δώδεκα.
Οι εντόπιοι διατηρούν έτι ανάμνησιν ισχυράν περί του ότι ούτος ο πλάτανος συμβολίζει τους δώδεκα πατρώους θεούς των Ελλήνων, οι οποίοι το πρώτον εγεννήθησαν και ελατρεύθησαν εν τη χώρα της Κρήτης.
Παρά τον εν λόγω πλάτανον υπάρχει πηγή ρέουσα από το παλαιότερον και το ιερόν κέντρον λατρείας του κρηταγενούς Διός, λατρευθείς ούτος εν τη περιοχή ταύτη δια του επιθέτου ΑΜΑΡΙΟΣ, ήτοι ο ΗΜΕΡΙΟΣ (αμάρα γάρ = ημέρα), ο θεός δηλαδή ο φέρων την ΗΜΕΡΑΝ, το φως, ο ΦΩΤΟΔΟΤΗΣ, ο ΑΡΧΩΝ του ΦΩΤΟΣ. 
Άπασα ουν η κοιλάς η πέριξ της εν τοις Ασωμάτοις Μονής διαρρείται εκ του ποταμού όστις Λυγιώτης καλείται, ένθα κατήρχετο εκ της Ίδης ο Ζεύς λουόμενος εν τοις υδάτοις του. 
Ήτο δε αφιερωμένη η κοιλάς αύτη ως ΙΕΡΟΝ ΑΛΣΟΣ εις τον λατρευόμενον εις την περιοχήν ΔΙΑΝ ΑΜΑΡΙΟΝ, εξ ου και η κοιλάς αύτη ΑΜΑΡΙΟΝ ΑΛΣΟΣ εκαλείτο. Εις δε το σημείον όπου και το ΙΕΡΟΝ του ΑΜΑΡΙΟΥ ΔΙΟΣ, καταστραφέν ούτο παρά των Χριστιανών ως σύνηθες αυτών έργον, ανηγέρθη ναός χριστιανικός, εις τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ αφιερωθείς, οίτινες και Ασώματοι θεωρούνται, λαβούσα και η περιοχή εξ αυτών την ονομασίαν “Ασώματοι”.
Ο δε πλάτανος, διακοπήσης βιαίως της των Κρητών πατρώας θρησκείας, συνέχισε έτι αποτελών προσφιλήν ανάμνησιν και τόπον συναθροίσεως των εντοπίων, ότε ζητήματα επείγοντα και σοβαρά απησχόλουν την περιοχήν. 
Υπό την σκέπην του φιλόξενου φυλλώματος αυτού λαμβάνοντο αι αποφάσεις των ορισθέντων αντιπροσώπων των επαρχιών, δια τον ξεσηκωμόν αγώνων της Κρήτης και επαναστάσεων.
Υπό την προτροπήν εκάστου αρχηγούντος εις τας εκάστοτε συναθροίσεις εδίδετο η έναρξις ομιλίας εκάστου με την ρήσιν “τίς αγορεύειν βούλεται;”, λαμβάνων ο καθείς με τάξιν τον λόγον και εκφέρων τας εαυτού γνώμας περί των περιστάσεων. 
Διό και δια ταύτα απεκλήθη δικαίως ο πλάτανος ούτος “Η ΠΝΥΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ”. 
Επί των κλώνων του δε κατά την τουρκικήν περίοδον και δι’ εκδίκησιν οι Τούρκοι εκρέμουν προκρίτους και λοιπούς αρχηγούς της περιοχής, οίτινες είχον θεωρηθεί υποκινηταί επαναστάσεων και ξεσηκωμών του τόπου τούτου. 
Διό και διπλή η ιερότης του πλατάνου τούτου: Και δια την πατρώαν λατρείαν του Διός Αμαρίου παρά τούτον και δια το αίμα των επαναστατών ο και ενέσταζεν πέριξ του εκ των κρεμασθέντων εις τους κλάδους αυτού ηρώων, ποτίζον ως οι εντόπιοι λέγουν τας ρίζας του και συμβάλλον εις το να καταστή ούτος ευμεγέθης, δηλώνων ούτως την ιδιαιτέραν ιστορίαν του τόπου και των ανθρώπων του...». 

(Αδημοσίευτο αντίγραφο εκ πρωτοτύπου αρχειακού -Μεταγραφή Άρης Κουτάκης και Άγγελος Πάτερος) 

Και για να συμπληρώσουμε τη νεότερη ιστορία του πλάτανου, κατά τη γερμανική κατοχή δέχτηκε στον κορμό του εκατοντάδες σφαίρες σαν αντίποινα από τους Γερμανούς στρατιώτες. Όταν οι ντόπιοι προέβαιναν σε σαμποτάζ κατά τη νύχτα και έκλεβαν εφόδια από τη μονάδα του μηχανοκίνητου στρατού κατοχής. Πυροβολήθηκε τόσο συχνά και τόσο πολύ, ώστε λέγεται από τους ντόπιους ότι το βάρος του σε μολύβι από τις λαβωματιές του θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το βάρος του κορμού του σε ξυλεία... 

Πληροφορήθηκα λοιπόν πρόσφατα ότι επρόκειτο να κοπούν κλαδιά αυτού του ιερού πλατάνου με γερανό και αλυσοπρίονα την Πέμπτη 11 Μαρτίου (σ.σ. σήμερα), επειδή κάποιοι κλώνοι έχουν ξεραθεί και πέρυσι έπεσε ένας κλάδος σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο τουριστών. Η μονή πρόκειται μετά από δεκαετίες ερείπωσης και εγκατάλειψης να επαναλειτουργήσει με τρεις Ουκρανέζες μοναχές. Στα πλαίσια αυτά, θεωρήθηκε ότι ο πλάτανος θα μπορούσε να εξυπηρετήσει σαν καθιστικό και θα έπρεπε να καταστεί ασφαλής για τις καλόγριες και τους επισκέπτες. Επειδή γνωρίζω ότι όλα τα φυτά και ιδιαίτερα τα δέντρα επηρεάζονται άμεσα από τους κύκλους της Σελήνης, οι παλιοί αγρότες μας ήξεραν πότε να οργώσουν, ποτέ να σπείρουν, ποτέ να κλαδέψουν, ποτέ να κόψουν τους καρπούς, μια γνώση που χάθηκε από τη σύγχρονη γεωπονική, που δηλητηριάζει ασύστολα τα σπλάχνα της γης με φυτοφάρμακα και λιπάσματα και οι μέρες μετά από μια ολική έκλειψη ηλίου και μια νέα Σελήνη είναι τελείως ακατάλληλες για να κόψει κανείς κλαδιά δέντρων, χωρίς να του προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη, πήρα το θάρρος να μιλήσω στο τηλέφωνο με τον παλιό μου γνώριμο και συνεργάτη από την έκθεσή μου με κολλάζ του 2017 “Μονή Ασωμάτων, αστέγαστοι Άγγελοι”, πατήρ Εμμανουήλ Διαμαντάκη, ιερωμένο, για τον οποίο έτρεφα μεγάλη εκτίμηση, ώστε να τον προειδοποιήσω ότι η επιλεγμένη χρονική περίοδος είναι τελείως ακατάλληλη και το δέντρο αυτό θα πρέπει να ανακηρυχθεί με ΦΕΚ, μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σε διατηρητέο. 

Κατά τη σύντομη επικοινωνία μας, αμφισβήτησε την ιστορία και την ιερότητα του πλατάνου. Μου είπε ότι συμβουλεύεται δύο γεωπόνους για ό,τι κάνει και ότι το δέντρο είναι σάπιο και πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθούν κλάδοι. Του ανέφερα τις γνωστές ιστορίες μυστηριωδών ακρωτηριασμών και θανάτων όσων κατά καιρούς έχουν εμπλακεί σε κοπές κλάδων ή ιερών δέντρων εδώ στην Κρήτη. Τον συμβούλευσα, σαν άνθρωπος του Θεού που είναι, να προσευχηθεί και να ζητήσει καθοδήγηση προτού κάνει οποιαδήποτε άκαιρη παρέμβαση στο δέντρο. Φάνηκε σαν να με ακούει. 

Όταν όμως το Σάββατο τού έστειλα γραπτό μήνυμα ότι θα έρθω από το Ηράκλειο την Κυριακή για να κουβεντιάσουμε από κοντά μετά τη λειτουργία για το δέντρο, δε μου απάντησε. Του κρατούσα φωτοτυπίες του άνωθεν χειρόγραφου, που αναφέρεται στην ιστορία και ιερότητα του δέντρου που αμφισβητούσε, και φωτοτυπίες από το βιοδυναμικό ημερολόγιο. Συνοδευόμουν από τον Γερμανό σύντροφό μου, που είναι χρόνια βιοκαλλιεργητής και θα μπορούσε να του εξηγήσει καλύτερα γιατί δεν πρέπει να κόβουμε τα κλαδιά των δέντρων ακατάλληλη χρονική περίοδο. Τελειώνοντας τη λειτουργία, αρνήθηκε να διαθέσει 5 λεπτά από τον χρόνο του, όπως του ζήτησα, και να μιλήσει μαζί μας, ώστε να μπορέσουμε να του τεκμηριώσουμε τη θέση μας και να του εξηγήσουμε το βιοδυναμικό ημερολόγιο. Με κατηγόρησε ότι με χρησιμοποιούν άλλοι, που κρύβονται από πίσω μου. Δε μου επέτρεψε να του απαντήσω. Ήταν πολύ θυμωμένος. Μείναμε άναυδοι μπροστά στην ηθελημένη άγνοια, την αγενή και άτεγκτη στάση ενός ιερέα, διαμεσολαβητή του Θεού... 

Έμαθα πρόσφατα ότι, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωπονικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεοχάρη Ζάγκα, οι πλάτανοι είναι πολύ δυνατά και ταυτόχρονα πολύ ευαίσθητα δέντρα και δεν επιτρέπεται να κόβονται οι κλάδοι τους, πρέπει κανείς να τους αφήνει να αυτοθεραπεύονται, γιατί η ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να αποτελέσει αιτία να καταστραφεί ολοσχερώς το δέντρο. 

Ας ανακηρύξουμε τον Ιερό Πλάτανο των Ασώματων έναν ειρηνικό πρέσβη της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας, της Ιερότητας των Δέντρων και της Φύσης, που στις μέρες μας δηλητηριάζονται, πληγώνονται και πετσοκόβονται ασύστολα λόγω της ανθρώπινης άγνοιας και απληστίας. Τα δέντρα είναι οι σιωπηλοί φίλοι μας, οι σύμμαχοί μας, όχι οι εχθροί μας. Ας τα προστατεύσουμε. Ας μιλήσουμε εμείς γι’ αυτά. Ας φωτίσει το πνεύμα τη διάνοιά μας, και η σύνεση και η διάκριση το χέρι μας προτού συνεχίσουμε να καταστρέφουμε ό,τι έχει απομείνει από τη φύση, την ιστορία, τις ρίζες μας. 
 

Ιερός Πλάτανος

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News