Φαράγγι Κοτσυφού

Κίνηση Πολιτών Αγίου Βασιλείου: Επιστολή διαμαρτυρίας για την κατολίσθηση στο φαράγγι του Κοτσυφού

Ρέθυμνο
Κίνηση Πολιτών Αγίου Βασιλείου: Επιστολή διαμαρτυρίας για την κατολίσθηση στο φαράγγι του Κοτσυφού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Περιφέρεια Κρήτης και η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους για το συγκεκριμένο έργο και την καταστροφή που αυτό προκάλεσε», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή

Οργή και αγανάκτηση εκφράζουν τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Δήμου Αγίου Βασιλείου για την «πρωτοφανή», όπως τη χαρακτηρίζουν, καταστροφή στο φαράγγι του Κοτσυφού, καλώντας του αρμόδιους να δείξουν τη δέουσα σοβαρότητα και να πραγματοποιήσουν έργα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες βραχοπτώσεων τόσο στο φαράγγι του Κοτσυφού όσο και στο Κουρταλιώτικο, καθώς η επανάληψη ενός τέτοιου συμβάντος, όπως αυτό της πτώσης βράχων, μπορεί να έχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, στην επιστολή τους αναφέρουν τα εξής: 

«Ως Κίνηση Πολιτών του Δήμου Αγίου Βασιλείου θέλουμε να εκφράσουμε την οργή και την αγανάκτηση μας για την πρωτοφανή καταστροφή στο Φαράγγι του Κοτσυφού, ένα μόλις μήνα μετά την παράδοση στην κυκλοφορία του έργου της ΠΕΡ τοποθέτησης πλεγμάτων προστασίας των βραχοπτώσεων αλλά και για τη συνεχή προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την Αντιπεριφέρεια με επιστέγασμα την καταγγελία της για προπηλακισμούς, απειλές και επιθετική συμπεριφορά πολιτών.

Συμπολίτες μας που άσκησαν το αναφαίρετο συνταγματικό τους δικαίωμα να κινηθούν νομικά μετά την τεράστια αυτή κατολίσθηση, κατά την σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια στις 19-03-2024, δέχτηκαν κεκλεισμένων των θυρών και αφού τα ΜΜΕ αποκλείστηκαν από την αίθουσα, απειλές και εκφοβισμούς, γιατί τόλμησαν να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στη δυνητικά πολύνεκρη καταστροφή. Η κ. αντιπεριφερειάρχης τους στοχοποίησε ως τους μόνους υπεύθυνους για τη ζημιά που έχει υποστεί ή θα υποστεί η περιοχή, αφού «πήγαν στον Εισαγγελέα» και «ενώ θα μπορούσαν να έχουν ανοίξει το δρόμο, τώρα δεν θα το κάνουν για να μην τους πουν ότι θα αλλοιώσουν τα στοιχεία». Πράγμα παράνομο και άκρως αναληθές, αφού κ. Λιονή και ειδικοί μηχανικοί μιλάνε για χρονοβόρα διαδικασία για μια σωστή και ασφαλή λύση, μέχρι ο δρόμος να καταστεί ξανά προσπελάσιμος.

Η σαθρή αυτή δήλωση περί καθυστέρησης της διάνοιξης λόγω της εισαγγελικής παρέμβασης, η οποία ούτως ή άλλως θα έπρεπε να έχει γίνει αυτεπάγγελτα, χωρίς καν να χρειαστεί πολίτες να καταφύγουν σε μηνυτήρια αναφορά, δίνει το έναυσμα για μία ατελείωτη εκστρατεία εκφοβισμού, εκβιασμού και συκοφάντησης των συμπολιτών μας. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις της κ. Ρανουτσάκη, εκπρόσωπο της ΠΕΡ, στις 02-04-2024, απέναντι στις αγωνιώδεις ερωτήσεις και τα δικαιολογημένα αιτήματα των πολιτών από Σελλιά, Ροδάκινο και την ευρύτερη περιοχή, στα πλαίσια της διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν για τα πρόσφατα γεγονότα στο Φαράγγι του Κοτσυφού. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Π.Ε.Ρ. προχώρησε σε καταγγελία για προπηλακισμούς, απειλές και επιθετική συμπεριφορά των παρευρισκομένων πολιτών, κάτι που διαψεύδουμε κατά πρόσωπο. Eίμαστε οι πρώτοι που θα καταδικάσουμε τέτοιες συμπεριφορές από συμπολίτες μας σε οποιουσδήποτε πολίτες και για οποιοδήποτε λόγο, εφόσον και όταν συμβεί κάτι τέτοιο.

Προπηλακισμοί όμως δεν έγιναν. Ούτε ύβρεις εκφράσθηκαν. Οι τόνοι φυσικά υψώθηκαν ως έκφραση έντονης δυσαρέσκειας και δικαιολογημένου θυμού από τις «εξηγήσεις» που έδινε η εκπρόσωπος της ΠΕΡ, γεγονός που χρησιμοποιήθηκε από ΠΕΡ, ΤΕΕ κ λοιπούς φορείς ως μια ακόμη ευκαιρία ανάδειξης «συμπεριφορών που πρέπει να καταδικάζονται και να απομονώνονται» με απώτερο σκοπό να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη απέναντι στο δίκαιο της διαμαρτυρίας και την καθιέρωση της αντίληψης ότι επρόκειτο για «φυσική καταστροφή».

Η Αντιπεριφέρεια το επόμενο πρωί της τεράστιας κατολίσθησης έκανε αναφορά σε σεισμική δραστηριότητα που έγινε αντιληπτή από κατοίκους της περιοχής, ενώ μετά από έρευνα μας οι σεισμογράφοι το τελευταίο 15μερο πριν την καταστροφή δεν κατέγραψαν καμία δραστηριότητα πάνω από 3R. Έκανε επίσης αναφορά σε τρυπάνια χωρίς κραδασμούς, ενώ γνωρίζουμε ότι σιδερόπροκες μήκους 5 μέτρων τοποθετήθηκαν μέσα σε φυσικές σχισμές του βράχου. Μίλησαν μέχρι και για νερό σε μια χρονιά που γνωρίζουμε πόσο ελάχιστο ήταν το νερό της βροχής.

Ούτε «Φυσική Καταστροφή», ούτε η «κακιά στιγμή» ενός ατυχήματος που «κάποια στιγμή θα γινόταν».

Ποιος λοιπόν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει αλυσιδωτή αντίδραση και νέα βραχόπτωση στο Φαράγγι του Κοτσυφού ή του Κουρταλιώτη που επωμίζεται πλέον όλο το βάρος της κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς αποτελεί τη μόνη οδική σύνδεση όλης της περιοχής και στο οποίο έχει φυσικά τοποθετηθεί το ίδιο «προστατευτικό πλέγμα», υπενθυμίζοντας ότι μετράει ήδη 2 κατολισθήσεις με την τελευταία να πέφτει ο βράχος σε διερχόμενο όχημα και από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα;

Όσοι κατοικούμε, εργαζόμαστε και διερχόμαστε από τον συγκεκριμένο δρόμο τόσα χρόνια γνωρίζουμε ότι τα σημεία επιλογής τοποθέτησης πλεγμάτων και στα 2 φαράγγια δεν αποτέλεσαν ποτέ πρόβλημα, αντίθετα από κάποια τμήματα που παραμένουν απροστάτευτα. Κι όμως τα παιδιά μας περνάνε από το σημείο αυτό 400 φορές ετησίως με το σχολικό λεοφωρείο, πράγμα που φέρνει όσο ποτέ άλλοτε στην επικαιρότητα την ανάγκη δημιουργίας σχολικών μονάδων β’θμιας εκπαίδευσης στον ολοένα αναπτυσσόμενο Πλακιά.

Ποιος θα αποζημιώσει τους σοβαρά πληττόμενους κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής;

Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι οι ευαίσθητες αυτές περιοχές Natura δεν θα αλλοιωθούν περαιτέρω από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και τα βραχυπρόσθεσμα ή μακροπρόθεσμα σχέδια της Αντιπεριφέρειας;

Ήδη το πολυφωτογραφημένο γεφυράκι με τους αντικριστούς βράχους δεν υπάρχει πια.. Τι άλλο πρέπει άραγε να χαθεί ακόμη μέχρι να μπορέσουμε να προστατευτούμε από την ανεπάρκεια, την προχειρότητα και την υποβάθμιση κάθε επιστημονικής μελέτης στα έργα που εκπονεί η ΠΕΡ και οποιοσδήποτε υποστελεχωμένος φορέας στον τόπο μας;

Είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε τον αγώνα των συμπολιτών μας για την ασφαλή διάνοιξη του φαραγγιού και την άμεση αποκατάσταση του δρόμου, αλλά και την απόδοση ευθυνών σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την άνευ προηγουμένου καταστροφή, που μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.

ΖΗΤΟΥΜΕ

1. Τη συντομότερη και πάνω απ όλα ασφαλέστερη διάνοιξη του φαραγγιού, χωρίς επιβάρυνση της κοίτης του ποταμού με επιπλέον βράχια.

2. Η Περιφέρεια Κρήτης και η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της για το συγκεκριμένο έργο και την καταστροφή που αυτό προκάλεσε.

3. Να γίνει άμεσα οικονομική έρευνα, καθώς για το συγκεκριμένο έργο δαπανήθηκε το αστρονομικό πόσο των 872.771 ευρώ.

4. Να μας γνωστοποιηθούν οι μελέτες στις οποίες στηρίχτηκε το έργο όπως κ η ανάγκη για το έργο αυτό. Επίσης να μας γνωστοποιηθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης της 15 Μαρτίου και να ανέβουν στη Διαύγεια ως όφειλαν.

5. Να οριστούν από την Εισαγγελία κ όχι από την Περιφέρεια ανεξάρτητοι φορείς, εμπειρογνώμονες και ερευνητές, οι οποίοι θα προβούν σε πραγματογνωμοσύνη και θα καταλήξουν στα πραγματικά αιτία της καταστροφής.

6. Να γίνει κατάδειξη των υπευθύνων και να αντιμετωπίσουν τις ποινικές και πολιτικές τους ευθύνες. Υπενθυμίζουμε ότι εκτός από την Αντιπεριφέρεια στο σημείο είχε πρόσφατα προχωρήσει σε έργα και η ΔΕΔΔΗΕ για υπογειοποίηση καλωδίων.

7. Να βελτιωθεί η ποιότητα των έργων που γίνονται στην περιοχή, με ανεξάρτητες μελέτες και εργολάβους, κατάλληλη επίβλεψη και διαβούλευση με τους κατοίκους.

8. Η Περιφέρεια Κρήτης να αντιμετωπίσει το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα και να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες βραχοπτώσεων τόσο στο φαράγγι του Κοτσυφού όσο και στο Κουρταλιώτικο, καθώς η επανάληψη ενός τέτοιου συμβάντος μπορεί να έχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

9. Να ενημερώνονται άμεσα οι φορείς προστασίας του περιβάλλοντος για κάθε παρέμβαση στην περιοχή, καθώς πρόκειται για περιοχή Natura και ως εκ τούτο, εξ ορισμού προστατευόμενη.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ». 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News