4

Με επιτυχία η εκδήλωση Φυσικών Κρήτης

Ρέθυμνο
Με επιτυχία η εκδήλωση Φυσικών Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε το λόγο πήραν τόσο εκπαιδευτικοί, όσο και ερευνητές και ακαδημαϊκοί που αναφέρθηκαν στην ανάγκη το εκπαιδευτικό σύστημα να κοιτάξει με σοβαρότητα την εξέλιξη και την αλλαγή στον τρόπο μετάδοσης της γνώσης

Το Σάββατο 17/02 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από το κοινό της πόλης του Ρεθύμνου η εκδήλωση «Ορθολογική σκέψη και ο ρόλος των Φυσικών Επιστημών». Μία εκδήλωση που την πλαισίωσαν οι άρτιες και εξαιρετικές ομιλίες των κ.Σταύρου και κ.Σαπουντζή σε συνδυασμό με την ακόμη πιο ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε.

7

Ο κ.Σταύρου ανέφερε μεταξύ άλλων την προσπάθεια που γίνεται τελευταία χρόνια μέσω προγραμμάτων του Παιδαγωγικού Τμήματος, οι εκπαιδευτικοί να «εξοπλίζονται» με τα καλύτερα δυνατά εφόδια, αναφορικά με τις γνώσεις που συνδέονται με τις Φυσικές Επιστήμες και τη διδασκαλία τους. Τόνισε πως είναι απαραίτητο αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί και να ενισχυθεί, καθώς το σχολείο δε πρέπει να το βλέπουμε ως ένα απομονωμένο σύστημα. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων προς την κατεύθυνση που ορίζεται από τη φύση της επιστήμης και την εφαρμογή της επιστημονικής μεθόδου στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια ο κ.Σαπουντζής επισήμανε την ανάγκη η κοινωνία μας να αντιληφθεί τον κίνδυνο της έλλειψης κριτικής σκέψης και την εξάπλωση των αντιλήψεων της ψευδοεπιστήμης. Ανέφερε την ανάγκη οι μαθητές και οι αυριανοί πολίτες να εξετάζουν τις πληροφορίες που δέχονται με κριτική ματιά, αναγνωρίζοντας ποιες από αυτές συνδέονται με την επιστημονική διαδικασία, έχουν υποστεί την κριτική και την αμφισβήτηση με ορθολογικά επιχειρήματα καθώς και την ανάγκη οι εκπαιδευτικοί να κατέχουν βαθιά γνώση και ουσιαστική κατανόηση των όσων διδάσκουν. Τόνισε τη σημασία της μετάδοσης της γνώσης από εκπαιδευτικούς που μπορούν να μεταφέρουν με απλό και κατανοητό τρόπο όλα όσα θεωρούν πολλές φορές αυτονόητα. Τέλος, σε ότι αφορά το αντίδοτο στην ψευδοεπιστήμη και τον ανορθολογισμό, τόνισε ότι δε θα έρθει με μαγικό τρόπο, αλλά με μία σειρά από διαδικασίες που θα θέσουν γερά θεμέλια και θα αμφισβητήσουν όλα εκείνα που στόχο έχουν να παραπλανήσουν και να χειραγωγήσουν.

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε το λόγο πήραν τόσο εκπαιδευτικοί, όσο και ερευνητές και ακαδημαϊκοί που αναφέρθηκαν στην ανάγκη το εκπαιδευτικό σύστημα να κοιτάξει με σοβαρότητα την εξέλιξη και την αλλαγή στον τρόπο μετάδοσης της γνώσης. Τόνισαν ότι η κοινή βάση για όλα αυτά είναι το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί που το υπηρετούν. Ως Σύλλογος έχουμε αναφερθεί συχνά στην ανάγκη οι μαθητές και αυριανοί πολίτες να συνδέσουν τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών και της κριτικής σκέψης με τη δράση τους ως ενεργοί και δημοκρατικοί πολίτες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε εκπροσωπώντας το Δήμο Ρεθύμνης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ.Νεκτάριος Παπαδογιάννης, καθώς και ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Ρεθύμνου, κ.Κώστας Χαλκιαδάκης τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξη που παρείχαν στην εκδήλωσή μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News