5

Παρών ο Γιάννης Κεφαλογιάννης στην τελετή υπογραφής της δανειακής σύμβασης για το έργο του Πλατύ Ποταμού

Ρέθυμνο
Παρών ο Γιάννης Κεφαλογιάννης στην τελετή υπογραφής της δανειακής σύμβασης για το έργο του Πλατύ Ποταμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προχωράει ο διαγωνισμός για το Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης παρευρέθηκε σήμερα, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024, στην τελετή υπογραφής της δανειακής σύμβασης αναμεσά στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το εμβληματικό έργο του Πλατύ Ποταμού.

3

Η καθοριστική σημασία του έργου του Πλατύ Ποταμού προκύπτει τόσο από την ευρύτητα της συνολικής έκτασης των 48.000 στρεμμάτων της Π.Ε Ρεθύμνης που θα αρδεύονται, όσο και από την κατασκευή αγωγού που θα αξιοποιεί το πλεονάζον νερό του ταμιευτήρα διοχετεύοντας το στο φράγμα της Φανερωμένης προκειμένου να αρδεύσει την περιοχή της Μεσσαράς. Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο 2024. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ουσιαστική συνεργασία και η συστηματική προσπάθεια διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τους φορείς που ξεκίνησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Κεφαλογιάννης ως Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, στις 3 Οκτωβρίου 2019, απέφερε ουσιαστικά αποτελέσματα ως προς την ενσωμάτωση στο σχεδιασμό των απαραίτητων συνοδευτικών έργων όπως η κατασκευή λιμνοδεξαμενών και επιπρόσθετων αρδευτικών δικτύων.

Ακολουθεί η δήλωση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Ρεθύμνου κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη:

«Σήμερα νιώθω δικαιωμένος και βαθιά ικανοποιημένος που υπογράφεται η σύμβαση με την οποία διασφαλίζεται το χρηματοδοτικό πλαίσιο του έργου του Πλατύ Ποταμού. Ένα έργο που έπειτα από συστηματική εργασία κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την ουσιαστική προσπάθεια της νυν ηγεσίας του υπουργείου εισέρχεται στο τελικό στάδιο μετά από πολλές δεκαετίες.

Είναι μια πραγματικά ιστορική στιγμή για το Ρέθυμνο και την Κρήτη. Η συζήτηση για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού ξεκινάει τη δεκαετία του 1960 από τις πρώτες προσπάθειες των αείμνηστων βουλευτών Ρεθύμνου Μ. Παπαδογιάννη και Γ. Κεφαλογιάννη με την οριστική Μελέτη του Πολιτικού Μηχανικού Σ. Κουντούρη το 1964. Το 2006 έπειτα επίμονες προσπάθειες σχεδιάστηκε εκ νέου το πλαίσιο υλοποίησης και το 2008 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προκήρυξε τις μελέτες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013». Οι μελέτες ολοκληρωθήκαν το Μάρτιο του 2014 και από το 2019 ως ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου ακολουθήσαμε μια συστηματική προσπάθεια ωρίμανσης, διαβούλευσης και αναζήτησης του βέλτιστου χρηματοδοτικού μοντέλου ως προς το προαπαιτούμενο υψηλό κόστος κατασκευής.

6

Με το εμβληματικό αυτό έργο τα έργα σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου θα ξεπεράσουν το 1,7 δις ευρώ την επόμενη δεκαετία. Παράλληλα, με την κατασκευή του υβριδικού Σταθμού Αμαρίου για την ενεργειακή αξιοποίηση του Φράγματος Ποταμών δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή για πρώτη φορά ένα πλέγμα έργων με πολλαπλά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, για την ουσιαστική και γόνιμη συνεργασία που αποτυπώνεται σε χειροπιαστά για το Ρέθυμνο αποτελέσματα.»

7

Επιπρόσθετα, με αφορμή την κατάθεση του φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο της ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» κ. Αθανάσιο Γιάνναρη, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί από τα αρχικά στάδια σχεδίασης και ένταξης του έργου στα ΣΔΙΤ του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για κτίριο που έχει ανεγερθεί το 1981 και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις εγκαταστάσεις του, δεδομένων των πάνω από 40 χρόνων λειτουργίας του. Η συνολική επιφάνειας του κτιρίου είναι 3.035 τ.μ. με τις εργασίες να περιλαμβάνουν την αναδιαμόρφωση των εσωτερικών χώρων με εργονομικά κριτήρια, που αφορούν στα γραφεία του προσωπικού, τις αίθουσες των ακροατηρίων, την αρχειοθέτηση του δικαστικού υλικού, καθώς και στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιρίου.

3

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Κεφαλογιάννης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω από κοντά την πορεία εξέλιξης του κρίσιμου για τις υποδομές του Ρεθύμνου έργου ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου. Ενός έργου που σχεδιάσαμε με τον κ. Κώστα Καραμανλή, ως ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης από μηδενική βάση το 2019 και έχει ως στόχο να μετατρέψει τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις σε ένα πραγματικά σύγχρονο δικαστικό μέγαρο διασφαλίζοντας παράλληλα μέσα από τον ίδιο διαγωνισμό τη συντήρηση και διαχείριση του κτιρίου για τα επόμενα χρόνια.

Η κατάθεση του φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός σταθμός στην εξέλιξη του με δεδομένο ότι διασφαλίζει την ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του, προκειμένου να ακολουθήσει το κατασκευαστικό σκέλος.

Βήμα – βήμα μέσα από ένα ολιστικό σχέδιο αλλάζουμε τις υποδομές του Ρεθύμνου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News