Το πείραμα που επιχειρεί από το 2021 ο Σύλλογος γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου έχει αποδώσει ήδη χρυσούς καρπούς.
Το πρόγραμμα συνολικά ξεκινήσει και συνεχίζει να χρηματοδοτείται μέσα από διαφορετικές προτάσεις κάθε περίοδο αιτήσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού και την πύλη Πολιτιστικών Φορέων. Για την ιστορία και των δύο ομάδων να αναφέρουμε τα προγράμματα που έχουν τρέξει αυτά τα χρόνια. Με το πρόγραμμα καθολική προσβασιμότητα ΑμεΑ δημιουργήθηκε το Θεατρικό Εργαστήρι μέσα στην πανδημία όπου είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του πολυβραβευμένου Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Πως να εκπαιδεύσεις ένα Αντιήρωα» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπλέτα και με την διδασκαλεία από τη θεατροπαιδαγωγό Φλώρα Ασουμανάκη.
Με το ίδιο team συνεχίστηκαν δημιουργικά και οι επόμενες περίοδοι της μεικτής θεατρικής ομάδας ΑΝΤΙΗΡΩΕΣ που έφτασε σε μια ξεχωριστή πρώτη θεατρική δουλειά που γράφτηκε πάνω στα βιώματα των πρωταγωνιστών με τίτλο: Έρως Ανήκατε Μάχαν. Η επόμενη θεατρική περίοδος αγκαλιάστηκε υπό την σκηνοθετική και κινησιολογική καθοδήγηση της Κωνσταντίνας Γιασεμίδου και έφερε την καλλιτεχνική δημιουργία «Έρως καλοκαιρινής τρέλας». Παράλληλα το 2023 γεννήθηκε μέσα από το πρόγραμμα για παιδιά και εφήβους του ΥΠΠΟ η ομάδα Ουρανοκατέβατοι που ακολούθησαν το δικό τους δρόμο , με ένα παραμύθι που έφτιαξαν οι ίδιοι οι ΑμεΑ έφηβοι με τους εκπαιδευτές τους και την καθοδήγηση της Φλώρας Ασουμανάκη. Το αποτέλεσμα μια έκθεση ζωγραφικής με τις αυτοπροσωπογραφίες των ηθοποιών και ένα νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ουρανοκατέβατοι : OUT OF THE BLUE”
Το 2024 ξεκίνησε δημιουργικά με δύο δράσεις που πλέον είναι αυτοσυντηρούμενες προς το παρόν από ίδιους πόρους του συλλόγου κα την υποστήριξη των εκπαιδευτών και συνεργατών, αλλά σε συνεχή εγρήγορση και αναμονή για κάλυψη από νέα προγράμματα.
ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΟΙ και ΑΝΤΙΗΡΩΕΣ περίοδος 2024
Η νέα δημιουργική περίοδος για τη θεατρική ομάδα «Ουρανοκατέβατοι» ξεκινά!
Τα μέλη της ομάδας αποτελούν έφηβοι με και χωρίς αναπηρία, που γίνονται μια παρέα και δρουν δημιουργικά! Στόχος είναι η διερεύνηση της αλληλεπίδρασης του ατόμου στην κοινωνία, μέσα από την τέχνη του θεάτρου και των εικαστικών. Φέτος μια μικρότερη παρέα από την εφηβική ομάδα του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Ουρανοκατέβατοι, μαζί με λίγους ενήλικες από την ομάδα Αντιήρωες σμίγουν μια φορά την εβδομάδα στο χώρο Κοινωνικό Στέκι ΑμεΑ σε εικαστικές δημιουργίες, αλλά και θεατρικά παιγνίδια. Ο χώρος θέτει τους περιορισμούς του λόγω και του εργαστηρίου 3d printing που ξεκινάει με εκπαιδεύσεις, οπότε η ομάδα περιορίζεται σε μόνο 12 μέλη συνολικά από τις δύο ομάδες και μόνο 2 εθελοντές.
Συνεργάτιδες σε αυτή την προσπάθεια είναι η θεατροπαιδαγωγός Φλώρα Ασουμανάκη και η εικαστικός Πένυ Κορρέ.
Η νέα αυτή ομάδα αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα δείγματα δουλειάς της οπότε μείνετε συντονισμένοι/ες!
Οι ΑΝΤΙΗΡΩΕΣ στις επάλξεις της ωριμότητας.
ΟΙ ΑΝΤΙΗΡΩΕΣ που έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους στην πρώτη συνάντηση του 2024 στον καθιερωμένο χώρο τους ΣΗΜΕΙΟ BY BLE PRODUCTIONS με την καθοδήγηση του Σκηνοθέτη Γιάννη Μπλέτα έχουν νέα σχέδια για το 2024.
Υπάρχει ήδη στα σκαριά μια ταινία, με τίτλο και υπόθεση έκπληξη, που γυρίστηκε μέσα από το τριήμερο σεμινάριο κινηματογράφησης που μας πρόσφεραν πέρυσι την Άνοιξη οι συνεργάτες μας από το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας Γιάννης Σακαρίδης και Denise Νικολάκου. Τα πλάνα από την ταινία είναι η διάθεσή της ομάδας για ένα σεμινάριο μοντάζ ώστε να ετοιμαστεί με την έμπειρη καθοδήγηση του σκηνοθέτη Γιάννη Μπλέτα και να βγει στο ευρύ κινηματογραφικό κοινό.
Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα σχέδια που προετοιμάζονται από τη μοναδική αυτή παρέα που βρίσκονται σε προγραμματισμένες συναντήσεις στο χώρο Τέχνης ΣΗΜΕΙΟ για προβολές ταινιών μικρού μήκους, συζήτηση , εκπαίδευση στην εμβάθυνση στα κύρια σημεία και μηνύματα που προβάλλονται σε μια ταινία.
Υπάρχουν και άλλα τόσα ακόμα στα σκαριά που ανυπομονούμε!
Συνολικά να τονίσουμε τη σημαντικότητα της εμπειρίας των παραστατικών τεχνών στα παιδιά, νέους και ενήλικες - άτομα με αυτισμό , νοητική αναπηρία, σύνδρομα κι κινητική αναπηρία. Μέσα από αυτή την πρόκληση ο Σύλλογος γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου μπαίνει σε νέα δημιουργικά μονοπάτια επιχειρώντας την αυτονομία, την έκφραση, τον ποιοτικό χρόνο και δράσεις γνώσης και εκπαίδευσης σε παιδιά και ενήλικες με αναπηρία.