platis

(Εμ)φραγμα για μια τζίφρα! – Όλα έτοιμα για τη δημοπράτηση της εκτροπής του Πλατύ, αλλά λείπουν… 160 εκατ. ευρώ

Ρέθυμνο
(Εμ)φραγμα για μια τζίφρα! – Όλα έτοιμα για τη δημοπράτηση της εκτροπής του Πλατύ, αλλά λείπουν… 160 εκατ. ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια υπογραφή του υπουργού Υποδομών για τη δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ εκκρεμεί για να βγει στον «αέρα» το έργο ύστερα από 50 χρόνια - Έτοιμα από τον περασμένο Ιούλιο τα τεύχη δημοπράτησης, περιμένουν στο συρτάρι του Σταϊκούρα - Στο ΕΣΠΑ τα 60 εκατ. ευρώ για τα δίκτυα των Μπραμιανών

Ένα βήμα κάθε χρόνο φαίνεται ότι κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα υπουργεία, που αλλάζουν συνεχώς αρμοδιότητα για τη δημοπράτηση του έργου εκτροπής του Πλατύ ποταμού, που θα ξεδιψάσει το Ρέθυμνο και τη Μεσαρά τροφοδοτώντας το φράγμα Φανερωμένης, με αποτέλεσμα να έχουν παρέλθει 50 χρόνοι και ακόμη να μην έχει φτάσει στην περιβόητη δημοπράτησή του.

Αν και όλα είναι έτοιμα καθώς παραδόθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης, εκκρεμεί η εξασφάλιση της χρηματοδότησης των 160 εκατ. ευρώ που έχει αποφασιστεί να γίνει με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όμως ακόμη δεν έχει υπογράψει ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών τη σύμβαση! Κι όσο δεν υπογράφει, η δημοπράτηση θα καθυστερεί!

Το έργο φαίνεται να έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία των υπουργείων αφού, ενώ είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης από τον Ιούλιο, το φράγμα δεν έχει δημοπρατηθεί, έχει αλλάξει αρμοδιότητα και δεν ανήκει στο ΥΠΑΑΤ, αλλά στο Υποδομών, ενώ ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση με την ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση του έργου από τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών.

Στο μεταξύ, για να εντοπιστεί η διαδρομή και το σημείο στο οποίο βρίσκεται στο έργο του Πλατύ ποταμού, ύψους 160-180 εκατ. ευρώ, χρειάστηκε να αναζητήσει τη διαδρομή του ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης και ακολουθώντας την άκρη του “μίτου της Αριάδνης”... κατέληξε ότι το ΥΠΑΑΤ ουδεμία αρμοδιότητα έχει και πως όλα βρίσκονται υπό τον υπουργό Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρα. Η είδηση από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο είναι ότι τα τεύχη δημοπράτησης του έργου είναι έτοιμα για δημοπράτηση από τις 3 Ιουλίου 2023, ωστόσο η δανειακή σύμβαση δεν έχει υπογραφεί ακόμη, αν και, όπως είχε τονίσει ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο προεκλογικό debate της “ΚΡΗΤΗ TV”, από τις 5 Οκτωβρίου 2023 η χρηματοδότηση έχει εγκριθεί, έχει αποσταλεί στο υπουργείο, αλλά ακόμη δεν είχε υπογράψει ο υπουργός! Και φυσικά δεν το έπραξε μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, που απάντησε το ίδιο στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που προκάλεσε για το έργο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στο Ηράκλειο, Φραγκίσκος Παρασύρης.

Η αλήθεια είναι ότι και το 2022 η κυβέρνηση έθετε στόχο τη δημοπράτηση, αλλά και το 2023 βρίσκεται ενάμιση μήνα πριν από τη λήξη του και ακόμη εκκρεμεί η σύναψη της δανειακής χρηματοδότησης, αφού το έργο δεν εντάχθηκε ούτε στο Ταμείο Ανάκαμψης ούτε στο ΠΔΕ, με αποτέλεσμα να δανειστεί το ελληνικό κράτος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να το χρηματοδοτήσει.

Στις 6 Νοεμβρίου 2023, ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, διαβιβάζει έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, σύμφωνα με την οποία:

* Στις 2 Μαρτίου 2018, με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών (ΑΔΑ: ΩΥΧΝ465ΧΘΞ-ΓΘΟ), εγκρίθηκε ο χαρακτηρισμός του έργου “Συνδυασμένα έργα φραγμάτων Πλατύ και Γερακάρι και του φράγματος Φανερωμένης και των κατάντη αρδευτικών έργων”, ως μεγάλου σύνθετου και ειδικού έργου εθνικού επιπέδου, με προϋπολογισμό μελέτης 2.000.000 € και προϋπολογισμό κατασκευής 180.000.000 €.

* Στις 9 Μαΐου 2018 διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη Διεύθυνση Δ19 οι σχετικές μελέτες, προκειμένου η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων για να προχωρήσει η προκήρυξη μελέτης με αντικείμενο την επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών του έργου, για το φράγμα Πλατύ και τα συνοδά του έργα (αγωγός μεταφοράς και αρδευτικά δίκτυα), την εκπόνηση νέων μελετών για το φράγμα Γερακαρίου (Προμελέτη, Οριστική), καθώς και τα συνοδά έργα άρδευσης και τη σύνταξη τευχών δημοπράτησης του έργου.

* Το έργο έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, οι οποίοι είναι σε ισχύ μέχρι το 2031.

* Η επικαιροποίηση των μελετών κόστους-οφέλους, των τευχών δημοπράτησης και η επικαιροποίηση και σύνταξη νέων κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων έγινε από τεχνικό σύμβουλο, με βάση το άρθρο 128 παρ. 1 του Ν. 4412/2016. Το αντικείμενο της σύμβασης του τεχνικού συμβούλου έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί με την υπ’ αριθ. 210612/3-7-2023 Απόφαση.

* Όσον αφορά στη χρηματοδότηση του έργου και επειδή το έργο δεν εντάχθηκε ούτε στο Εθνικό ΠΔΕ, ούτε στο Ταμείο Ανάκαμψης, προτάθηκε η δανειοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB). Έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες προέγκρισης των δανείων από τα τεχνικά κλιμάκια των τραπεζών. Αναμένεται η υπογραφή των δανειακών συμβάσεων, ποσού 80 εκατ. € με την ΕΙΒ και 80 εκατ. € με τη CEB (ποσά χωρίς ΦΠΑ), για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου και τη δημοπράτηση του έργου.

* Όσον αφορά στις απαλλοτριώσεις (κόστος της τάξεως των 12.000.000 €), έχουν εγκριθεί τα απαιτούμενα κτηματολογικά διαγράμματα από την αρμόδια Δ/νση Δ25. Εκκρεμεί η κήρυξη των απαλλοτριώσεων, η οποία θα γίνει μετά την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου».

Με δήλωσή του ο Φραγκίσκος Παρασύρης τονίζει: «Από τον Ιούλιο έχει ολοκληρωθεί το έργο του τεχνικού συμβούλου για τα τεύχη δημοπράτησης και τα κτηματολογικά διαγράμματα και, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες για την προέγκριση των δανείων, το υπουργείο δεν έχει προβεί σε καμία άλλη ενέργεια για το φράγμα του Πλατύ ποταμού. Τέσσερις ακόμα μήνες αναξιοποίητοι για ένα έργο που έπρεπε να έχει δημοπρατηθεί.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μάς ενημερώνει πως δεν έχει απολύτως καμία αρμοδιότητα για το έργο. Από την πλευρά του, ο κ. Σταϊκούρας δηλώνει ότι ακόμα δεν έχει προχωρήσει η υπογραφή των δανειακών συμβάσεων. Επειδή, ήδη, τα χρονοδιαγράμματα που είχαν ανακοινωθεί για το έργο έχουν εκπνεύσει, το υπουργείο οφείλει, επιτέλους, να επιταχύνει τις διαδικασίες για την υπογραφή των δανείων, προκειμένου να γίνει η δημοπράτηση αυτού του σημαντικού για τον πρωτογενή τομέα και την οικονομία της Μεσαράς αναπτυξιακού έργου. Πόσες αναβολές ακόμα και καθυστερήσεις από το υπουργείο για ένα έργο ζωτικής σημασίας για τη Μεσαρά».

Δήλωσε την αναρμοδιότητά του ο Λευτέρης Αυγενάκης!

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Φραγκίσκος Παρασύρης αναφέρει ότι έκανε μια ολόκληρη διαδρομή για να εντοπίσει την αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών ως προς τη δημοπράτηση της εκτροπής του Πλατύ ποταμού, αφήνοντας ευθείες αιχμές και στον ΥΠΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος. Από τις 16 Οκτωβρίου 2023, απευθυνόμενος στους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, έθεσε με επίταση την ανάγκη για την επιτάχυνση των διαδικασιών για το έργο κατασκευής του φράγματος του Πλατύ ποταμού.

Στην ερώτησή του ο Φραγκίσκος Παρασύρης τόνιζε: «Και ενώ, όπως όλοι γνωρίζουμε, το έργο όχι μόνο δε δημοπρατήθηκε εντός του 2022, αλλά όπως φαίνεται δε θα δημοπρατηθεί ούτε και μέχρι την εκπνοή του 2023, οι υδρολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Κρήτη και ειδικά στην περιοχή της Μεσαράς καθιστούν περισσότερο από αναγκαία την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκκίνηση των εργασιών αυτού του σημαντικού έργου για το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο. Η σπουδαιότητα του φράγματος είναι αποδεδειγμένη, καθώς διαχρονικά οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων το έχουν εντάξει στις μείζονες προτεραιότητες στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της λειψυδρίας και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα στη Μεσαρά».

Στις 26 Οκτωβρίου 2023, ο Λευτέρης Αυγενάκης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλώνει αναρμόδιος για το φράγμα του Πλατύ ποταμού, απαντώντας στην ερώτηση του Φραγκίσκου Παρασύρη.

Νέα ένταξη στο ΕΣΠΑ για τα δίκτυα των Μπραμιανών

Στο μεταξύ, χθες ο Α' αντιπρόεδρος και βουλευτής Λασιθίου, Γιάννης Πλακιωτάκης, έκανε γνωστό ότι σχετικά με τα έργα εμπλουτισμού του φράγματος των Μπραμιανών στον νομό Λασιθίου θα γίνει ένταξη στο ΕΣΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για έναν πανάκριβο αγωγό από τον Μύρτο, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που μαζί με τις απαλλοτριώσεις θα φτάσουν κοντά στα 80 εκατ. ευρώ, που απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχοντας ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025.

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα Υποδομών, Νίκου Ταχιάου, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι «ο κύριος υπουργός σήμερα ήταν απολύτως σαφής. Είπε ότι το έργο θα υλοποιηθεί».

Όπως επισήμανε και με δεδομένο ότι το έργο αλλάζει χρηματοδοτικό πρόγραμμα, από το Ταμείο Ανάκαμψης στο ΕΣΠΑ, «ήδη ο κ. Ζερβός, ο ειδικός γραμματέας, έχει εκδώσει και τη σχετική πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων όχι μόνο του συγκεκριμένου έργου του εμπλουτισμού του φράγματος των Μπραμιανών και της αντιπλημμυρικής προστασίας της Γρα Λυγιάς, αλλά και όλων των αντιπλημμυρικών έργων που είχαν απενταχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Το έργο αυτό θα υλοποιηθεί», επανέλαβε ο κ. Πλακιωτάκης και πρόσθεσε: «Υπάρχει συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και φυσικά είναι ένα έργο το οποίο μας ενδιαφέρει ως νομός Λασιθίου και θα ενισχύσει σε πολύ σημαντικό βαθμό την αναπτυξιακή και κοινωνική συνοχή του νομού μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News