«Κόκκινος» συναγερμός για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Ειδικευόμενοι και αγροτικοί γιατροί κρατάνε μόνοι τα επείγοντα (vid)

Ρέθυμνο
«Κόκκινος» συναγερμός για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Ειδικευόμενοι και αγροτικοί γιατροί κρατάνε μόνοι τα επείγοντα (vid)
Σε οριακό σημείο βρίσκεται το νοσοκομείο Ρεθύμνου, με εξαντλημένους γιατρούς, υποστελεχωμένες κλινικές σε άθλια επίπεδα και αγροτικούς γιατρούς που αναλαμβάνουν ολομόναχοι τη λειτουργία του ΤΕΠ
  • Ειδικευόμενοι και αγροτικοί γιατροί κρατάνε μόνοι τα επείγοντα
  • Εμπόλεμη ζώνη το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Ρέθυμνο
  • Επικίνδυνες διακομιδές από ανειδίκευτους γιατρούς
  • Σε τεντωμένο σχοινί το νοσοκομείο Ρεθύμνου

Στο σημείο μηδέν βρίσκεται το νοσοκομείο Ρεθύμνου, με τους γιατρούς να κρούουν επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου χωρίς αποτέλεσμα. Η παθολογική κλινική βρίσκεται στα όρια του γκρεμού, καθώς έχει μείνει με έναν επιμελητή και βασίζεται στο περίφημο «εντέλλεσθαι». Έρχονται γιατροί από το Ηράκλειο για να καλύψουν τις ελλείψεις, ανοίγοντας ουσιαστικά άλλες τρύπες στα νοσοκομεία από όπου μεταφέρονται και αναλαμβάνοντας στο Ρέθυμνο καθημερινά διαφορετικά περιστατικά. Γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν πλήρη εικόνα των ασθενών και της αγωγής που ακολουθείται, και βεβαίως να μη μπορούν να εγκλιματιστούν αφού συνεχώς αλλάζουν.

Καθημερινά έρχονται νέες παραιτήσεις γιατρών που δεν μπορούν να διαχειριστούν πια τις υπερεφημερίες και τις ελλείψεις των κλινικών, ενώ παράλληλα ειδικευόμενοι και αγροτικοί γιατροί, έχουν ήδη αρχίσει να αποφεύγουν το νοσοκομείο στο Ρέθυμνο, αφού συχνά αναγκάζονται να αναλάβουν εξολοκλήρου στην πλάτη τους ένα παθολογικό ΤΕΠ.

«Εγώ συγκεκριμένα, πήγα να κάνω 24ωρες εφημερίες από τον πρώτο μήνα, που δεν είχα εκπαίδευση, κάτι που συμβαίνει ακόμα. Μόλις βγεις δηλαδή από τη σχολή, παίρνεις στην πλάτη σου ένα παθολογικό ΤΕΠ», δήλωσε η αγροτική γιατρός, Μαρία- Ειρήνη Φραδέλη στη Νέα Κρήτη, και συνέχισε «δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες σε κάθε εφημερία, αν έρθει για παράδειγμα μια κρίσιμη γαστρορραγία, δε μπορεί να τη δει ειδικός, πρέπει να διακομιστεί. Αν έρθει ένα εγκεφαλικό όταν δεν εφημερεύει νευρολόγος, πρέπει να διακομιστεί. Σε τέτοια περιστατικά ο χρόνος είναι κρίσιμης σημασίας, δε μπορεί να περιμένει ένα εγκεφαλικό 5 ώρες μέχρι να διακομιστεί».

Λόγω των ελλείψεων, ο ένας επιμελητής που θα εφημερεύει στα επείγοντα, μπορεί να κληθεί σε περιστατικό στο χειρουργικό ΤΕΠ, και εάν ταυτόχρονα παρουσιαστεί και δεύτερο περιστατικό, θα πρέπει να το αναλάβει ο ειδικευόμενος ή ο αγροτικός ιατρός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ρίσκο που λαμβάνεται όσον αφορά της έκβαση της περίθαλψης από κάποιον γιατρό που δεν έχει την ανάλογη εμπειρία. Ένας επιμελητής και ελάχιστοι ειδικευόμενοι, είναι αδύνατον να τα βγάλουν πέρα με τον τεράστιο όγκο ασθενών, καταλήγοντας στην απόλυτη εξάντληση αλλά και στο φόβο για ενδεχόμενα λάθη στις διαγνώσεις από την υπερβολική κούραση ή την απειρία.

Το θέμα των επικίνδυνων διακομιδών από ανειδίκευτους γιατρούς, είναι ένα τεράστιο πλήγμα στο σύστημα υγείας και ειδικότερα στην άθλια κατάσταση που έχει περιέλθει το νοσοκομείο Ρεθύμνου. Δεδομένης της έλλειψης ειδικοτήτων, αλλά και επιμελητών, όταν χρειάζεται να διακομιστεί ένα περιστατικό, αρκετά συχνά, το συνοδεύει ειδικευόμενος, αγροτικός ή γιατρός ειδικότητας άσχετης με το περιστατικό, πράξη που επιτρέπει το νέο νομοσχέδιο για τις διακομιδές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βαριά νοσούντες ασθενείς, ακόμα και διασωληνωμένοι, να κινδυνεύουν κατά τη διακομιδή τους να μη λάβουν τη φροντίδα που θα έπρεπε. Η ίδια η κ. Φραδέλη, δήλωσε χαρακτηριστικά «Μου έχει τύχει στη μέση της διαδρομής, να πάθει ανακοπή ο ασθενής από μαζική αιμορραγία και τον γύρισα πίσω στο νοσοκομείο. Δεν υπήρχε γαστρεντερολόγος και έβαλαν εμένα, την 5 μηνών αγροτικό να διακομίσω το περιστατικό και τον γύρισα πίσω τον άνθρωπο».

Ο πρόεδρος γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, Γιάννης Σαριδάκης, αναφέροντας πως χάνονται ανθρώπινες ζωές, σε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν οι γιατροί για να κρατήσουν το νοσοκομείο, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ό,τι δουλεύει τώρα στο σύστημα υγείας, δουλεύει για 2 λόγους: πρώτον, λόγω των ατέλειωτων, επικίνδυνων και ανήθικων μετακινήσεων των γιατρών, και δεύτερον, λόγω του εξαναγκασμού σε υπερωριακή εργασία των λιγοστών που έχουν απομείνει».

Οι γιατροί του νοσοκομείου έχουν στείλει αμέτρητες επιστολές και έχουν επιστήσει την προσοχή των αρμοδίων στην επικινδυνότητα της κατάστασης, η οποία επιδεινώνεται ραγδαία, αλλά όπως τονίζουν, η περιφέρεια και το κράτος κωφεύουν απέναντι στις εκκλήσεις τους, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των ίδιων αλλά και των πολιτών. Ζητούν την κατανόηση των ασθενών σε πολύωρες αναμονές, σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών που έχει εικόνα εμπόλεμου τοπίου και ζητούν:

Να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών, αύξηση του μισθού ειδικών και ειδικευόμενων, τήρηση του εκπαιδευτικού προγράμματος και όχι χρήση των ειδικευόμενων ως πασπαρτού για κάθε τμήμα που υπολειτουργεί, ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες με αριθμό εφημεριών και ωράριο όπως σε όλα τα προηγμένα συστήματα υγείας. Άρση φορολογίας στις εφημερίες όπως και αμοιβή όλων των εφημεριών πέραν της 7ης. Ανεξαρτητοποίηση του ΤΕΠ με ειδικό μισθολογικό καθεστώς και κάλυψη του από ειδικούς και επιστροφή των αγροτικών στα κέντρα υγείας για ισχυροποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας.

Δείτε το βίντεο: 

Ειδικευόμενοι, αγροτικοί και νοσοκομειακοί γιατροί: «Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου βρίσκεται υπό αποσύνθεση»

Απευθυνόμενοι οι ειδικευόμενοι αγροτικοί και νοσοκομειακοί γιατροί στους Ρεθυμνιώτες πολίτες, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείου, επισημαίνουν τα εξής: 

«Ξεκινώντας από το τμήμα υποδοχής σου το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θέλουμε να γνωρίζεις ότι πλέον είναι επικίνδυνα υποστελεχωμένο. Επανδρώνεται κυρίως από αγροτικούς χωρίς καμία κλινική εμπειρία. Οι επιμελητές ΤΕΠ όλο και μειώνονται και ταυτόχρονα πενιχρή είναι και παρουσία ειδικευόμενων σε χειρουργική και παθολογική με αποτέλεσμα μια χούφτα γιατρών να εργάζεται πάνω από 80 ώρες την εβδομάδα και η πλειοψηφία αυτών είναι 24ωρες εφημερίες ΤΕΠ. Η έλλειψη επιμελητών ΤΕΠ, χειρουργικής και παθολογικής αφήνουν το ΤΕΠ εκτεθειμένο χωρίς κάλυψη  και συνεπώς επωμίζονται όλο το φόρτο εργασίας αγροτικοί και ειδικευόμενοι. Πολλές φορές αναλαμβάνει όλα τα περιστατικά το παθολογικό τεπ που δεν έχει εμπειρία από χειρουργικά περιστατικά.

Ένας νομός με 80000 κόσμο δεν έχει εξωτερικό παθολογικό ιατρείο συνεπώς όλα τα περιστατικά να περνάνε από το ΤΕΠ χωρίς να εξυπηρετηθούν ουσιαστικά και ακολούθως παραπέμπονται σε ιδιώτες αφού ειδικοί δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο. Παθολόγοι και χειρουργοί, ειδικότητες πρώτης γραμμής είναι ελάχιστοι και κάποιοι σε άδειες (μητρότητας, κυήσεως, πατρότητας). Γαστρεντερολογος υπάρχει ένας, Ογκολόγος ένας, Πνευμονολόγοι όσο για να υπολειτουργεί μια κλινική, Ουρολόγοι δύο, Δερματολόγος κανένας και Ψυχίατρος ένας . Ακόμα και οι ελάχιστες κλινικές που λειτουργούν με "επαρκή" αριθμό ιατρών δεν προσελκύουν κανένα νέο γιατρό με αποτέλεσμα να οδηγούνται και αυτές αργά και σταδιακά στον ενταφιασμό τους.  Το ΓΝΡ μετατρέπεται σε ένα κέντρο υγείας που παραπέμπει ολοένα και περισσότερα περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα και σε κεντρικότερα νοσοκομεία. Χειρουργεία γίνονται υποδιπλάσια από παλαιότερα με αποτέλεσμα κανένας ειδικευόμενος να μην δηλώνει το νοσοκομείο και επιπλέον ο κόσμος να οδηγείται στον ιδιωτικό τομέα.

Στην Παθολογική κλινική η οποία στελεχώνει το ΤΕΠ υπηρετούν 4 ειδικευόμενοι που τελειώνουν το μέρος εκπαίδευσης τους στην παθολογία τον Νοέμβριο και το ΤΕΠ στελεχώνεται κυρίως από αγροτικούς που οδηγούνται αναγκαστικά σε παραίτηση λογω των επισφαλών συνθηκών εργασίας. Σε λίγους μήνες δυστυχώς δεν θα έχει απομείνει κάνεις ειδικός ή ειδικευόμενος στο νοσοκομείο, όπως και ουδείς αγροτικός θα δηλώνει το νόμο Ρεθύμνης. Σύντομα δεν θα λειτουργεί ούτε παθολογικό ΤΕΠ στον νομό. Εξι παραιτήσεις αγροτικών και ειδικευομένων είχαμε το τελευταίο εξάμηνο! 

Ως ιατροί είμαστε οι πρώτοι υπεύθυνοι για την κατάρρευση του ΕΣΥ με την αποδοχή του εξευτελισμού μας. Πληρώνουμε βαρύ τίμημα λογω της αδράνειας μας με τις υπερωρίες, συχνά 32 ώρες συνεχόμενες, αναστολή αδειών, αμοιβή με κάτω των 5 ευρώ την ώρα, σωματική και ψυχολογική εξάντληση και συνεπώς καταστροφή της προσωπικής μας ζωής. Όσο δίκαιη και να είναι η τιμωρία μας σε χρειαζόμαστε στο πλευρό μας για να σώσουμε το νοσοκομείο μας και το ΕΣΥ γιατί αύριο στα χέρια ελαχίστων, εξαντλημένων μη ειδικών ιατρών για το πρόβλημα σου θα βρεθείς εσύ.

Επιβάλλεται άμεσα να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών.

Αύξηση του μισθού ειδικών και ειδικευόμενων

Τήρηση του εκπαιδευτικού προγράμματος και όχι χρήση των ειδικευόμενων ως πασπαρτού για κάθε τμήμα που υπολειτουργεί

Ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες με αριθμό εφημεριών και ωράριο όπως σε όλα τα προηγμένα συστήματα υγείας.

Άρση φορολογίας στις εφημερίες όπως και αμοιβή όλων των εφημεριών πέραν της 7ης.

Ανεξαρτητοποίηση του ΤΕΠ με ειδικό μισθολογικό καθεστώς και κάλυψη του από ειδικούς.

Επιστροφή των αγροτικών στα κέντρα υγείας για ισχυροποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΟΥ

Ειδικευόμενοι και αγροτικοί νομού Ρεθύμνου

Ένωση γιατρών ΕΣΥ ν. Ρεθύμνου»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News