Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου: «Τα νοσοκομεία βαδίζουν στην κατάρρευση»

Ρέθυμνο
Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου: «Τα νοσοκομεία βαδίζουν στην κατάρρευση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου δηλώνει πως παραμένει αμετακίνητο στις διεκδικήσεις του για άμεση και πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων

Σε μαζικό οργανωμένο αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που θα ικανοποιεί καθολικά τις σύγχρονες ανάγκες, παρέχοντας σύγχρονες υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης, καλεί όλους τους υγειονομικούς από κοινού με το λαό ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι πανομοιότυπη και έχει πια ξεπεράσει τον χαρακτηρισμό κρίσιμη, βαδίζοντας με γοργό ρυθμό στην κατάρρευση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Από τον πυρόπληκτο Έβρο μέχρι την Κρήτη και από τα Δωδεκάνησα μέχρι το Ιόνιο η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι πανομοιότυπη και έχει πια ξεπεράσει τον χαρακτηρισμό κρίσιμη, βαδίζοντας με γοργό ρυθμό στην κατάρρευση.

Ο σκοπός εξαρχής υπήρξε διαχρονικά ξεκάθαρος και ο γνώμονας αμετακίνητος: ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και ελεύθερη εμπορική δραστηριότητα στον ευαίσθητο αυτό χώρο, στερώντας το θεμελιακό δικαίωμα των πολιτών για καθολική, δημόσια και δωρεάν υγεία.

Τα μέσα επίτευξης του στόχου ήταν δοκιμασμένα σε πολλές ανάλογες στοχοαναθέσεις (προσχολική αγωγή, τρένα, ενέργεια, δασοπροσπασία, αντιπλημμυρικά έργα….): υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και τελική απαξίωση, ώστε η ιδιωτικοποίηση σε τιμή μάλιστα ευκαιρίας να προσφέρεται ως μοναδική λύση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το δικό μας Νοσοκομείο.

Οι υπεύθυνοι άλλοτε με κροκοδείλια δάκρυα και δήθεν αγαθές προθέσεις και άλλοτε με κυνισμό και απολυταρχισμό προσφέρουν λύσεις όπως λειτουργία κλινικών με δανεικούς γιατρούς από άλλα Νοσοκομεία, συνεχόμενα εντέλλεσθε, που έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα, επίκληση στο αίσθημα καθήκοντος και παραφράζοντας τον Ιπποκράτειο όρκο, καλούν τους γιατρούς να δουλεύουν πάνω από τα όρια ασφάλειας τόσο για τους ίδιους όσο για τους ασθενείς τους. Η ασφαλής λειτουργία δεν είναι πλέον το ζητούμενο. Για να μην συζητήσουμε για εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών ή την συνεχιζόμενη εκπαίδευση όλων των μαχόμενων ειδικών γιατρών. Όταν δε, εξαντλήσουν αυτές τις λύσεις βγάζουν από τη φαρέτρα τους πιο αποκρουστικές λύσεις: καλούν ιδιώτες γιατρούς να εργαστούν εργολαβικά στο νοσοκομείο, επιστρατεύουν συνταξιούχους γιατρούς και βάζουν φαντάρους στα ασθενοφόρα να παίξουν τον ρόλο του εκπαιδευμένου πληρώματος.

Ο ΙΣΡ έχει σταθερές απόψεις όσον αφορά την συντεταγμένη απόπειρα να στηθεί το περίφημο νέο ΕΣΥ, που δεν είναι άλλη από το τέλος της δωρεάν δημόσιας υγείας:

• Είμαστε από τους πρώτους συλλόγους πανελλήνια που ψηφίσαμε ομόφωνα την απόλυτη αντίθεσή μας για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Δεκέμβρη του 2022 και προέβλεπε τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιώτες γιατρούς για μερική απασχόληση με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

• Είμαστε κάθετοι στη διεκδίκηση της πλήρους οικονομικής και επιστημονικής ανταμοιβής των γιατρών του ΕΣΥ και δεν διαπραγματευόμαστε την πλήρη και αποκλειστική απασχόλησή τους.

• Είμαστε αντίθετοι στην επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, που διαιωνίζει την εργασιακή ανασφάλεια και την ομηρία των συμβασιούχων και υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

• Είμαστε αντίθετοι στην όποια μετακίνηση γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή από οποιαδήποτε δομή σε άλλη δομή. Η ανακύκλωση και η εξουθένωση του υπάρχοντος ελλιπούς αριθμητικά προσωπικού, είναι ένα μέτρο που κλείνει προσωρινά «τρύπες» ανοίγοντας ταυτόχρονα άλλες, οδηγώντας σε κλείσιμο τμημάτων και σε κύμα παραιτήσεων γιατρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πολύμηνες μετακινήσεις παθολόγων από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου στο ΓΝ Ρεθύμνου, που ωθούν τους παθολόγους του Βενιζελείου στα πρόθυρα ομαδικής παραίτησης.

• Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε αποσπασματική λύση που εξυπηρετεί την προσαρμογή της λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας στους πετσοκομμένους κρατικούς προϋπολογισμούς.

• Είμαστε επίσης αντίθετοι στην εξαθλίωση και χρεοκοπία των μικρομεσαίων ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, μια πραγματικότητα που πηγάζει από τα ίδια αίτια, που οδήγησε και την δημόσια υγεία στην κατάρρευση. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: δημιουργία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων υγείας ώστε να πλουτίζουν οι ιδιοκτήτες τους εκμεταλλευόμενοι, από τη μια την υπεραξία της εργασίας των γιατρών και από την άλλη το δικαίωμα όλων μας στο μεγάλο κοινωνικό αγαθό που λέγεται υγεία.

Ταυτόχρονα είμαστε σταθεροί και αμετακίνητοι στις διεκδικήσεις μας:

• Άμεση και πλήρη στελέχωση όλων των νοσοκομείων και της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό καθώς και την αντίστοιχη στελέχωση του ΕΚΑΒ.

• Κατάργηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (επικουρικοί, μπλοκάκια), των ΣΔΙΤ, των μετακινήσεων υγειονομικών

• Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

• Συνυπολογισμός της εφημεριακής εργασίας στις συντάξιμες αποχές

• Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

• Άμεση κατάργηση των clawback, rebate και όλων των δημιουργικών λογιστικών πρακτικών του κράτους που έχουν οδηγήσει σε χρεωκοπία τους ελευθεροεπαγγελματίες Εργαστηριακούς γιατρούς, αφού τους υποχρεώνουν να επιστρέφουν στον ΕΟΠΥΥ το 60-70% των δεδουλευμένων τους κάθε μήνα.

• Άμεση υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Καλούμε όλους τους υγειονομικούς από κοινού με το λαό σε μαζικό οργανωμένο αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που θα ικανοποιεί καθολικά τις σύγχρονες ανάγκες, παρέχοντας σύγχρονες υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης.

Το ΔΣ του ΙΣΡ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News