Ρέθυμνο: Θερμοί υποστηρικτές της ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων οι δημότες

Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: Θερμοί υποστηρικτές της ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων οι δημότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θερμοί υποστηρικτές της ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων είναι οι Ρεθυμνιώτες, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου με την έμπρακτη περιβαλλοντική τους ευσυνειδησία, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή

Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα που χορήγησε η εταιρεία ανακύκλωσης ενδυμάτων - υποδημάτων «Recycom», με την οποία συνεργάζεται ο δήμος Ρεθύμνης, κατά την χρονική διάρκεια του 2022, συλλέχθηκαν συνολικά 138.467 κιλά ενδυμάτων - υποδημάτων από τους κόκκινους κάδους που έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης και περιαστικά. Η αύξηση του όγκου των συλλεχθέντων ειδών κατά έναν τόνο (η περυσινή αποκομιδή ήταν 122.235 κιλά), αναβαθμίζει την κατάταξη του δήμου Ρεθύμνης στην 4η θέση, στην κλίμακα των 90 δήμων που συμμετέχουν πανελληνίως στη συγκεκριμένη δράση. «Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι οι δήμοι που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις είναι πολύ μεγαλύτεροι πληθυσμιακά από το Ρέθυμνο, οπότε οι διαθέσιμοι κάδοι είναι περισσότεροι και η προσφορά ρουχισμού και υποδημάτων πολύ μεγαλύτερη, το Ρέθυμνο καταλαμβάνει ποσοστιαία ακόμη υψηλότερη θέση» σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του διαχειριστή της εταιρείας Βαγγέλη Αράπη προς τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Δημήτρη Λελεδάκη. Μάλιστα, ο ίδιος συγχαίρει τον δήμο Ρεθύμνης για την άψογη συνεργασία και τους Ρεθυμνιώτες για τη θετική τους ανταπόκριση στο πρόγραμμα διαχείρισης και επανάχρησης ανακυκλώσιμων υλικών.

«Από το 2012 έως σήμερα, 18.690,905 κιλά ρουχισμού αποτράπηκαν από τη ρίψη σε χώρους υγειονομικής ταφής. Συνθήκη που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην εξοικονόμηση οικονομικών πόρων για τους δήμους, από την μη ρίψη επιπλέον όγκου αποβλήτων στις χωματερές. Παράλληλα, ενισχύθηκαν κοινωνικά ευπαθείς ομάδες της χώρας, μέσω της παροχής, είτε ρουχισμού σε πολύ καλή κατάσταση, είτε βασικών ειδών διαβίωσης μέσω των συνεργαζόμενων δήμων, αφού στις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρίας είναι η προσφορά τροφίμων / δωροεπιταγών ή άλλων ειδών που διαθέτει ο δήμος στους ωφελούμενους των κοινωνικών του δομών».

Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των στοιχείων και δοθέντος ότι παρά την προηγηθείσα κλιματολογική αστάθεια, διανύουμε πλέον περίοδο ανανέωσης του ρουχισμού στις ντουλάπες των σπιτιών μας λόγω καλοκαιριού, η εταιρεία «Recycom», ενημερώνει τους πολίτες στο Ρέθυμνο για τους τρόπους χρήσης των κόκκινων και μωβ κάδων της. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τοποθετούμε τα καθαρά ρούχα, παπούτσια ή άλλα υφασμάτινα προϊόντα που δεν χρειαζόμαστε, σε μια καθαρή τσάντα. Βεβαιωνόμαστε ότι η χειρολαβή είναι τραβηγμένη μέχρι κάτω και τοποθετούμε την τσάντα μας στον ειδικό διαμορφωμένο χώρο. Σπρώχνουμε το χερούλι προς τα πάνω ώστε η τσάντα να πέσει μέσα στον κόκκινο /μωβ κάδο». Σε ό,τι αφορά την εκ μέρους της διαχείριση των ρούχων και παπουτσιών που συλλέχθηκαν, διευκρινίζει ότι εκτός από τα ρούχα που - μετά από διαλογή - προσφέρονται δωρεάν, είτε σε ευπαθείς ομάδες μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων, είτε για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι φυσικές καταστροφές, τα υπόλοιπα, εξάγονται στα συνεργαζόμενα Κέντρα Ανακύκλωσης και ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News