Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2023

Ρέθυμνο
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα μετά από τόσα χρόνια οι γυναίκες συνεχίζουν να αγωνίζονται, συνεχίζουν να παλεύουν, σε μία κοινωνία που οι συνθήκες διαβίωσης ολοένα και δυσκολεύουν

8 του Μάρτη 2023,

Πέρασαν πολλά χρόνια από τις 8 του Μάρτη του 1857, τότε που οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στην Νέα Υόρκη βγήκαν στους δρόμους ζητώντας ίσα δικαιώματα στην εργασία, ίσες ευκαιρίες στη ζωή.

Σήμερα μετά από τόσα χρόνια οι γυναίκες συνεχίζουν να αγωνίζονται, συνεχίζουν να παλεύουν, σε μία κοινωνία που οι συνθήκες διαβίωσης ολοένα και δυσκολεύουν.

Αυτή η ημέρα που δεν είναι γιορτή, αλλά ημέρα μνήμης, μας κάνει όλους να αναρωτιόμαστε πόσο έχουμε σταθεί δίπλα στη γυναίκα και πόσο την έχουμε στηρίξει σ΄ αυτούς τους αγώνες της, όλες τις μέρες του χρόνου και κάθε χρόνο.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου, απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες και μη του Νομού μας και τις καλεί μαζί με όλους τους εργαζόμενους,  να εντείνουν τον αγώνα τους μέσα από τα Σωματεία και τους Κοινωνικούς Φορείς, ειδικά σήμερα που για μία ακόμη φορά πλήττονται τα ασφαλιστικά, οικονομικά και κοινωνικά μας δικαιώματα.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου, τιμά και στέκεται με σεβασμό στον καθημερινό ηρωικό αγώνα της γυναίκας του 2023 στην Ελλάδα, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στους πολλούς και δύσκολους ρόλους που έχει επωμισθεί σαν μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη, άνεργη.

Δηλώνουμε ότι συμπαραστεκόμαστε σ΄ όλες εκείνες τις γυναίκες που βάλλονται και προσβάλλονται με κάθε τρόπο στην εργασία, στις σπουδές, στην οικογένεια, στην μετανάστευση, στην Κοινωνία, μέσα σε δυσμενείς παγκόσμιες συνθήκες.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου θα συνεχίσει τον αγώνα για την προάσπιση των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, για την ενίσχυση του Κράτους Πρόνοιας, για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής. Για μια πολιτική κοινωνικής ασφάλειας υπέρ των γυναικών, υπέρ του κοινωνικού συνόλου.

Καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει και να υλοποιήσει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που θα αποκαταστήσουν στην πράξη το έλλειμμα ισότιμης κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής παρουσίας των γυναικών με άμεσες προτεραιότητες :

-  Βιώσιμο Ασφαλιστικό  χωρίς περικοπές.

- Επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της καθολικότητας του συνόλου των όρων της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ.

- Αποτελεσματική προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.

- Ουσιαστική μέριμνα και διαρκής επαγρύπνηση και ενίσχυση των δομών της Πολιτείας για την παρακολούθηση και αυστηρή αντιμετώπιση των φαινομένων βίας κατά των γυναικών και αποτελεσματικής πρόσβασής τους στη δικαιοσύνη.

-Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

-Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως  εργασιακών σχέσεων.

-Κατάργηση της προϋπόθεσης των 200 ενσήμων για τη χορήγηση του επιδόματος τοκετού και λοχείας από τον ΕΦΚΑ, αλλά και την επέκταση της χορήγησης της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας (9μηνο) από την Δ.ΥΠ.Α. (τέως Ο.Α.Ε.Δ) και στους εποχικά απασχολούμενους.

-Δίκτυο αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν υποδομών για τη φροντίδα και αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας, αλλά και για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπίων, παιδιών.

-Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ, χωρίς περικοπές των αποδοχών τους.

-Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑΜΕΑ.

-Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης.

-Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.

-Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και από βαριές ανθυγιεινές εργασίες, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κλπ.).

-Επίδομα άδειας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό στο ύψος του βασικού μισθού. Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρόνο μετά τον τοκετό.

-Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια ή να μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν όποια επιθυμούν.

- Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας- Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας ιατρικής για όλες και όλους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων.

- Κάλυψη από το κράτος όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και του τοκετού.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου, ενημερώνει ότι έπειτα και από την συνεργασία που έχει συνάψει με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ρεθύμνου, θα βρίσκεται πάντα δίπλα στα θύματα βίας στους χώρους εργασίας.

Επίσης ότι η ΓΣΕΕ διαθέτει το [email protected] και τις Δομές δωρεάν πληροφόρησης εργαζομένων και ανέργων (Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ www.kepea.gr, Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/), τα οποία είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στο ΣΕΠΕ και τον Συνήγορο του Πολίτη που αφορούν ζητήματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία.   

                                                                      

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News