Πρωτοφανής έλλειψη φαρμάκων στο Ρέθυμνο - Δεν υπάρχουν ούτε απλά παυσίπονα στα ράφια (βίντεο)

Ρέθυμνο
Πρωτοφανής έλλειψη φαρμάκων στο Ρέθυμνο - Δεν υπάρχουν ούτε απλά παυσίπονα στα ράφια (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση έλλειψης φαρμακευτικών σκευασμάτων βρίσκεται από το καλοκαίρι και ειδικότερα αυτή την περίοδο το Ρέθυμνο, καθώς μια σειρά παραγόντων έχει οδηγήσει σε απόγνωση ασθενείς και φαρμακοποιούς

 

  • Το πρόβλημα του καλοκαιριού γιγαντώθηκε το φθινόπωρο
  • Πολλοί οι παράγοντες που οδήγησαν σε ελλείψεις
  • Τεράστιες οι λίστες αναμονής χωρίς χρονοδιάγραμμα
  • Ρεθυμνιώτης ψάχνει φάρμακο σε όλη την Κρήτη χωρίς αποτέλεσμα

Οι ελλείψεις φαρμάκων «χτυπούν κόκκινο» στο Ρέθυμνο, σχεδόν για όλα τα χρόνια νοσήματα, αλλά ακόμα και σε παιδικά εμβόλια, ενώ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα Ρεθυμνιώτη που αναζητά φάρμακο για συγγενικό του πρόσωπο σε ολόκληρη την Κρήτη, χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, ούτε με το σταγονόμετρο πλέον δεν βρίσκουν αρκετοί πολίτες και δη οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, τα φάρμακά τους στο Ρέθυμνο, καθώς οι όποιες γνωστές ελλείψεις παρατηρούνταν στην αγορά το καλοκαίρι, τώρα γιγαντώθηκαν.

Λίγο η πανδημία, λίγο οι συνέπειες του πολέμου και λίγο οι οδυνηρές οικονομικές συνέπειες της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, οδηγούν στο σημείο να μην υπάρχουν πλέον στα ράφια των φαρμακείων, όχι μόνο φαρμακευτικά σκευάσματα -πρωτότυπα ή γενόσημα- για χρόνια νοσήματα, αλλά ούτε και κάποια παυσίπονα ευρείας κατανάλωσης. 

Και ενώ η κατάσταση είναι χαοτική ασθενείς και φαρμακοποιοί δίνουν καθημερινή μάχη με τις λίστες αναμονής με άγνωστο όμως χρονοδιάγραμμα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα Ρεθυμνιώτη που αναζητά συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα σε όλη την Κρήτη και ακόμα δεν έχει βρεθεί.

Στην παρούσα φάση σε έλλειψη βρίσκονται αντιπηκτικά σκευάσματα, φάρμακα για καρδιοπάθειες, για διαβήτη, για οφθαλμολογικά προβλήματα, για νευρολογικές παθήσεις, αντιβιοτικά για μικρούς και μεγάλους, αλλά ακόμα και κάποια παιδικά εμβόλια.

Πάντως όπως τονίζουν οι Ρεθυμνιώτες φαρμακοποιοί, η σημερινή πρωτόγνωρη εικόνα στην αγορά, δεν πλησιάζει καν την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όπου τουλάχιστον οι ασθενείς μπορούσαν έστω να αλλάξουν την φαρμακευτική τους αγωγή και όχι να αναγκάζονται ακόμα και να την διακόψουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News