Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, με σημερινή επιστολή της προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, αναφέρει τα ακόλουθα αναφορικά στην Απόφαση για το Κλείσιμο του Νηπιαγωγείου Γαράζου και την αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Γαράζου:
«Πρόσφατα γίναμε γνώστες της αδικαιολόγητης πραγματικά Απόφασης να κλείσει το Νηπιαγωγείο Γαράζου στον Δήμο Μυλοποτάμου και να τεθεί ταυτόχρονα σε αναστολή η λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Γαράζου.
Το αναίτιο αυτό γεγονός έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των γονέων και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, αφού λίγες μέρες μόνο μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς δημιουργείται μείζον πρόβλημα σε πολλές οικογένειες του Γαράζου, που αναγκάζονται να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε γειτονικά σχολεία χωρίς πρότερη συνεννόηση και χωρίς να αιτιολογείται από τη νομοθεσία το εν λόγω κλείσιμο και η αναστολή λειτουργίας.
Συγκεκριμένα, στην υπ Αρ. Πρωτ.: 141901/ΓΔ4 / 5-11-2021 εισήγηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης περί κατάργησης του Νηπιαγωγείου Γαράζου, η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Μυλοποτάμου (Απόφαση 4/21 / 26-11-21) και το Δημοτικό Συμβούλιο Μυλοποτάμου (Απόφαση 151/2021 / 30-11-21) γνωμοδότησαν αρνητικά στο κλείσιμο του Νηπιαγωγείου Γαράζου καθώς για το σχολικό έτος 2022-2023 υποβλήθηκε έγγραφο με τις υπογραφές πέντε γονέων που δήλωναν υπεύθυνα πως επρόκειτο να εγγράψουν τα παιδιά τους στο συγκεκριμένο σχολείο και ως εκ τούτου ζητούσαν την επαναλειτουργία του μετά την τριετή αναστολή λειτουργίας, στην οποία βρισκόταν. Επίσης, τον Μάρτιο του 2022 δηλώθηκε και 6ο παιδί για το νηπιαγωγείο Γαράζου και στο σύνολο τους οι γονείς δήλωσαν στην διευθύντρια του νηπιαγωγείου Αξού, πως επιθυμούσαν την εγγραφή των έξι (6) νηπίων για το σχολικό έτος 2022-23 στο νηπιαγωγείο Γαράζου.
Το υπουργείο οφείλει να επανεξετάσει άμεσα την απόφασή του, που αφορά στην κατάργηση του Νηπιαγωγείου Γαράζου και την αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Γαράζου, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα επιφέρει πλήθος προβλημάτων σε μία κοινωνία, όπου η Παιδεία και η απρόσκοπτη πρόσβαση των μαθητών στο Σχολείο, πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο.
Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύει το δικαίωμα στη μάθηση και να παρέχει τις διευκολύνσεις, ώστε ειδικά σε δυσπρόσιτες περιοχές της ενδοχώρας, οι οποίες μάλιστα πλήττονται ακόμα και στις μέρες μας από οπισθοδρομικά φαινόμενα σχολικών διαρροών και αναλφαβητισμού, οι μαθητές μας να μην αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία. Η κοινωνία μας χρειάζεται ανοικτά σχολεία και όχι επιστροφή σε προηγούμενες δεκαετίες, όταν η μάθηση ήταν προνόμιο των λίγων και των αστών».