Λαϊκή Συσπείρωση: Γιατί η Δημοτική Αρχή αποφεύγει τη θεσμοθέτηση του καθεστώτος προστασίας του Παλίγκρεμνου;

Ρέθυμνο
Λαϊκή Συσπείρωση: Γιατί η Δημοτική Αρχή αποφεύγει τη θεσμοθέτηση του καθεστώτος προστασίας του Παλίγκρεμνου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον δήμαρχο του Αγίου Βασιλείου από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης

Την βαθιά ανησυχία της εκφράζει για το «μέλλον» του Παλίγκρεμνου στον Πλακιά, η αντιπολιτευόμενη δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «δύο χρόνια τώρα η Δημοτική αρχή κάνει οτιδήποτε άλλο πέρα από την άσκηση των δικών της αρμοδιοτήτων για την θεσμοθέτηση του καθεστώτος προστασίας του Παλίγκρεμνου» στον Πλακιά, κατηγορώντας την ουσιαστικά για κωλυσιεργία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων: «…ενώ ήδη έχουν παρέλθει σχεδόν 2 μήνες, η Προγραμματική μαζί με το αίτημα του Δήμου για προσωρινή απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, ακόμη δεν έχουν κοινοποιηθεί στην Αποκεντρωμένη και στο Υπουργείο! Είναι το επόμενο βήμα που για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή κωλυσιεργεί και αποφεύγει. Η σημασία του είναι τεράστια καθώς με αυτό τον τρόπο αναστέλλεται κάθε οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή μέχρι να αποφασιστεί το μόνιμο καθεστώς που θα την διέπει».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Η Λαϊκή Συσπείρωση εκφράζει την βαθιά της ανησυχία καθώς 2 χρόνια τώρα η Δημοτική αρχή κάνει οτιδήποτε άλλο πέρα από την άσκηση των δικών της αρμοδιοτήτων για την θεσμοθέτηση του καθεστώτος προστασίας του Παλίγκρεμνου.

Το θέμα της σχεδιαζόμενης τουριστικής εγκατάστασης ήρθε στην επιφάνεια με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και της Κοινότητας Μύρθιου. Η διοίκηση του Δήμου ήξερε πολλούς μήνες πριν αυτά τα σχέδια. Όχι μόνο δεν αντέδρασε, δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες αλλά τα διευκόλυνε κιόλας με βεβαιώσεις περί μη κατάληψης δημοτικού χώρου, περί δυνατότητας σύνδεσης με τα δημοτικά δίκτυα κ.λ.π.

Ύστερα από την δημοσιοποίηση του θέματος, το Δ.Σ., με την 8096/11-6-2020 απόφασή του, εξουσιοδότησε (και δέσμευσε) τον Δήμαρχο να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να κηρυχθεί η περιοχή του Παλίγκρεμνου σε προστατευόμενο τοπίο-μνημείο της φύσης. Αντί όμως γι’ αυτό ο Δήμαρχος αναλώθηκε σε άσχετες, αναποτελεσματικές και αποπροσανατολιστικές ενέργειες (επιστολές σε υπουργούς, προσφυγή στο Σ. τ. Ε.) και όχι στις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες (παραγγελία μελέτης, σύναψη σύμβασης και κοινοποίηση της στην Αποκεντρωμένη και το Υπουργείο για την προσωρινή αρχικά και την μόνιμη στη συνέχεια προστασία της περιοχής). Οι δικαιολογίες του τύπου «δεν γνωρίζαμε τις διαδικασίες» είναι για μικρά παιδιά όταν ακούγονται από ένα Δήμο με υπηρεσίες, Νομικούς Συμβούλους κ.λπ.

Βήμα - βήμα τις εξηγούσε στις 05/03/2021 το γνωστό e-mail του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου. Όμως και αυτό η διοίκηση του Δήμου το αγνόησε προκλητικά, για να καταφύγει αργότερα στις παιδαριώδεις δικαιολογίες για τα δήθεν spam και τα e-mail που δεν άνοιξαν ποτέ.

Η πρωτοφανής λαϊκή κινητοποίηση της 15/05/2022 στον Παλίγκρεμνο , η συζήτηση στη Βουλή και σειρά δημοσιευμάτων στα Μ.Μ.E., πέραν των άλλων, έφεραν στην επιφάνεια και  το παρασκήνιο της υπόθεσης. Ανάγκασαν την δημοτική αρχή να απολογείται για το ότι ένα ολόκληρο χρόνο δεν είχε ασκήσει τις αρμοδιότητές της. Δεν είχε αναθέσει ούτε την σύνταξη μελέτης για την αναγκαιότητα και το καθεστώς προστασίας της περιοχής.

Κάτω από την πίεση αυτή η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου στις 01/06/2022  εγκρίνει την σύναψη της Προγραμματικής Σύμβασης με το Μουσείο Φυσικής ιστορίας του Πανεπιστημίου για την εκπόνηση της μελέτης καθώς και το περιεχόμενό της. Όμως και πάλι  η Προγραμματική καταχωνιάστηκε στα δημοτικά συρτάρια χωρίς καν να υπογραφτεί και βεβαίως να ενεργοποιηθεί ενώ την ίδια στιγμή μας διαβεβαίωναν ότι τάχατες «το θέμα έχει τακτοποιηθεί». Μόνο ύστερα από την απαίτησή μας να πάρουμε αντίγραφο της ΥΠΟΓΡΑΜΜΕΝΗΣ Προγραμματικής, αναγκάστηκαν να την υπογράψουν στις 13/07/2022. Μια υπόθεση 10-15 ημερών χρειάστηκε πάνω από 2 χρόνια να υλοποιηθεί και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτό θα είχε γίνει χωρίς τις συνεχείς μας οχλήσεις και παρεμβάσεις. 

Όμως και πάλι, ενώ ήδη έχουν παρέλθει σχεδόν 2 μήνες, η Προγραμματική μαζί με το αίτημα του Δήμου για προσωρινή απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, ακόμη δεν έχουν κοινοποιηθεί στην Αποκεντρωμένη και στο Υπουργείο!!! Είναι το επόμενο βήμα που για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή κωλυσιεργεί και αποφεύγει. Η σημασία του είναι τεράστια καθώς με αυτό τον τρόπο αναστέλλεται κάθε οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή μέχρι να αποφασιστεί το μόνιμο καθεστώς που θα την διέπει. Αντί γι’ αυτό η δημοτική αρχή πλειοδοτεί στα «άσφαιρα πυρά» των δικαστικών προσφυγών, που στην καλύτερη περίπτωση καθυστερούν την σχεδιαζόμενη μονάδα, σε καμιά όμως περίπτωση δεν αμφισβητούν την δυνατότητα δόμησης της περιοχής για κάθε ιδιοκτησία που περιλαμβάνεται στην προστατευόμενη περιοχή, που είναι και το ζητούμενο.

Οι αλλεπάλληλες κωλυσιεργίες μόνο τυχαίες δεν είναι. Δεν μας εκπλήσσει η στάση αυτή. Για τον Δήμαρχο και την Δημοτική πολύχρωμη πλειοψηφία η ανάπτυξη είναι συνώνυμο της εμπορευματοποίησης της γης και της άναρχης τσιμεντοποίησης ακόμη και σε περιοχές NATURA. Της ανάπτυξης που εκτοπίζει τους μικροϊδιοκτήτες για χάρη των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Παρά το γεγονός ότι τα θεσμοθετημένα πλαίσια προστασίας (ΣΧΟΑΠ, NATURA, Παλίγκρεμνος) έχουν απονευρωθεί από τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δεν παύουν να αποτελούν, μαζί με την λαϊκή κινητοποίηση, ανασχετικό παράγοντα στη ασυδοσία αυτών των συμφερόντων που η δημοτική αρχή και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν «έχουν κορώνα στο κεφάλι».

Ερωτάται ο Δήμαρχος και η Δημοτική αρχή.

-Πότε επί τέλους θα σταματήσει να κωλυσιεργεί τις διαδικασίες για την θεσμοθέτηση του καθεστώτος προστασίας του Παλίγκρεμνου;

-Πότε σκοπεύει να κοινοποιήσει την Προγραμματική Σύμβαση στην Αποκεντρωμένη και στην κυβέρνηση για να ενεργοποιήσουν το καθεστώς προσωρινής προστασίας της περιοχής;

-Με ποιο τρόπο θα ενημερώσει τους Δημότες για το περιεχόμενο και τα συμπεράσματα της μελέτης που εκπονεί το τμήμα Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου για την εν λόγω περιοχή?

-Τι άλλα μέτρα σκέφτεται να πάρει για την προστασία του τεράστιου φυσικού πλούτου του Δήμου μας, της ποιότητας ζωής και των αναγκών των Δημοτών μας;

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Χαριτάκις Θανάσης

Βρυλάκη Χαρά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News