default-image

Ανώγεια: Παρέμβαση Καραμανλή για τις παρακολουθήσεις - «Πρέπει να ριχτεί άπλετο φως, να ξεκαθαρίσει το ζήτημα»

Ρέθυμνο
Ανώγεια: Παρέμβαση Καραμανλή για τις παρακολουθήσεις - «Πρέπει να ριχτεί άπλετο φως, να ξεκαθαρίσει το ζήτημα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης, 31 Αυγούστου, στην οποία παραβρέθηκε και απηύθυνε ως κεντρικός ομιλητής ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος συνδεόταν με βαθιά φιλία με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη - Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις παρακολουθήσεις τονίζοντας ότι πρέπει να ριχτεί άπλετο φως

Εκδήλωση μνήμης για τα 10 χρόνια από το θάνατο του Ανωγειανού πολιτικού κι επιστήμονα, Ιωάννη Κ. Κεφαλογιάννη που σφράγισε με έργο του μεγάλα αναπτυξιακά έργα τόπου, πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022 στα Ανώγεια ο ομώνυμος δήμος, στο θέατρο «Νικος Ξυλουρης».

«Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ήταν ένας άκαιρος άνθρωπος, ευθύς, ντόμπρος και αληθινός. Ήταν ένας ντόμπρος άνθρωπος, όταν πίστευε κάτι το πίστευε με βάθος. Όταν θύμωνε, σκοτείνιαζε ο ουρανός, όταν χαιρόταν φωτιζόταν το πρόσωπό του», ανέφερε ο κ. Καραμανλής κατά την έναρξη της ομιλίας του, «δεν ήταν εύκολος άνθρωπος, είχε ισχυρές αντιλήψεις που υπερασπιζόταν παθιασμένα», πρόσθεσε.

«Ήταν επίμονος. Δεν το έβαζε ποτέ κάτω. Ποτέ! Είχε το θάρρος της γνώμης του, ακόμα και όταν ήξερε ότι δεν ήταν δημοφιλής ή εκείνη που θα επικρατούσε. Τον θυμάμαι να υποστηρίζει τις σκέψεις του με πείσμα, με ζέση. Συχνά κόντρα σε όλους τους άλλους. Σε πολλές από αυτές που δεν μπόρεσε να επιβάλλει, αποδείχτηκε εκ των υστέρων ότι είχε δίκιο. Η φύση του τον οδηγούσε όχι πολύ σπάνια σε διάφορες και συγκρούσεις, πάντα με ευπρέπεια, αλλά με πάθος και πίστη», τόνισε.

Παράλληλα συμπλήρωσε μεταξύ άλλων: «Είναι όμως κι αυτό δείγμα ανθρώπου καθαρού και έντιμου, με ξεκάθαρες ιδέες και σταθερό στα ιδανικά του».

Όπως είπε: «Ο νεαρός γιατρός από τα Ανώγεια εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής τον Μάιο του μακρινού 1958. Γόνος μεγάλης και ιστορικής οικογένειας. Επιστρατεύτηκε να στελεχώσει το ψηφοδέλτιο, τότε της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης και όπως ο ίδιος διηγείτο, ήταν μία σειρά συμπτώσεων που οδήγησαν στην εκλογή του».

Παρέμβαση Καραμανλή για τις παρακολουθήσεις

Ο Κώστας Καραμανλής σχολιάζοντας την υπόθεση των υποκλοπών, τόνισε μεταξύ άλλων «η κάθαρση επέρχεται μόνο όταν αποσαφηνιστούν πλήρως όλα τα στοιχεία. Άπλετο φως. Πρέπει να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Η πρακτική αυτή είναι αντιδημοκρατική και  παράνομη και είναι αδιανόητο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο από κυβερνητικά στελέχη. Γι' αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί πώς ζητήθηκε κάτι τέτοιο και ποιοι ήταν εκείνοι που το ενέκριναν».

Παράλληλα ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως απαιτείται διακομματική συνεργασία και διορθώσεις του νομικού πλαισίου. Αυτά είναι τα στοιχειώδη που πρέπει να γίνουν για να αποτραπεί η απαξίωση των θεσμών.

Πιο αναλυτικά, τόνισε: «Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφόσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως! Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».

Δήμαρχος Ανωγείων: «Η προσφορά του ήταν μεγάλη»

Ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, μιλώντας για τον επιστήμονα, ιατρό, πολιτικό Γιάννη Κεφαλογιάννη, έκανε λόγο για μία ξεχωριστή μέρα για τα Ανώγεια και τους Ανωγειανούς, «μέρα μνήμης τιμής και ανταπόδοσης σε έναν ξεχωριστό Ανωγειανό, έναν άξιο Ρεθυμνιώτη και Κρητικό, έναν Έλληνα πατριώτη, τον επιστήμονα και πολιτικό αείμνηστο Ιωάννη Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη, το δικό μας Τσουρογιάννη... Ανταποδίδουμε σε αυτόν, ελάχιστα από την οφειλόμενη τιμή για τις ωφέλιμες υπηρεσίες που προσέφερε στα 50 χρόνια του πολιτικού του βίου ως βουλευτής και ως υπουργός στ' Ανώγεια, στο Ρέθυμνο στην Κρήτη και στη χώρα μας». 

Μιλώντας για την πορεία του και τη ζωή του, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε, ότι πυξίδα του Γιάννη Κεφαλογιάννη «όλα αυτά τα χρόνια, ήταν το τρίπτυχο του Ανωγειανού αξιακού κώδικα: Ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη. Κατόρθωσε να είναι άριστος πολιτικός άνδρας, σπάνιας ευφυΐας και ταυτόχρονα θαυμαστής εντιμότητας και ειλικρίνειας, διέθετε πολιτική οξυδέρκεια, αρετές που τις αναγνώριζαν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Υπήρξε πάντα οπαδός της συναίνεσης στα μεγάλα και τα σημαντικά, ιδίως δε στα εθνικά μας θέματα, και το βασικό πολιτικό του χαρακτηριστικό ήταν η πολιτική του συνέπεια. Έντιμος, φιλότιμος, πατριώτης, με συμμετοχή και πλούσια δράση... Έζησε σε εποχές μεγάλων δοκιμασιών για τον τόπο και στάθηκε όρθιος, αντάξιος των παππούδων και των πατεράδων μας, που έζησαν τρία ολοκαυτώματα, καταστροφές, προσφυγιές και κατατρεγμούς, μα παλινόρθωναν την ζωή, δεν γονάτιζαν... Οι αξίες και οι μνήμες αυτές αποτέλεσαν βασικό συστατικό της πολιτικής σκέψης και δράσης του». 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανωγείων, αν η πολιτική για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, υπήρξε για αυτόν αποστολή, «...η ιατρική αποτελούσε μέσο προσφοράς για τον άνθρωπο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δέχτηκαν την ανιδιοτελή ιατρική φροντίδα του, όπως και για τα Ανώγεια και το Ρέθυμνο, η προσφορά του ήταν μεγάλη... Έργα πνοής σε όλο το νομό, αλλά και στην γενέτειρα του τ' Ανώγεια, η θεμελίωση και η ανέγερση της Μαθητικής Εστίας Ανωγείων, η αναβάθμιση του υγειονομικού σταθμού σε Κέντρο Υγείας Ανωγείων, η ίδρυση του τομέα ΕΚΑΒ, η καθιέρωση της 13ης Αυγούστου, ημέρας Ολοκαυτώματος των Ανωγείων, σε εθνική εορτή, η καθοριστική συμβολή του για το ξεκίνημα της νέας οδού Ηράκλειο - ορεινό Μαλεβίζι - Ανώγεια - ορεινός Μυλοπόταμος. Καταλυτική ήταν επίσης η παρέμβαση του για πλειάδα χρηματοδοτήσεων στα Ανώγεια, για έργα υποδομών και ανάπτυξης, όπως η δωρεάν παραχώρηση της οικίας του πατέρα του Κων/νου Κεφαλογιάννη, για την ανέγερση του κέντρου αρχαιολογικής πληροφόρησης 'Γιάννη και Έφη Σακελλαράκη'».

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ανωγείων αποφάσισε ομόφωνα, ως αντίδωρο στον Γιάννη Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη, να τοποθετηθεί η προτομή του στα Ανώγεια.

Η κόρη του Γιάννη Κεφαλογιάννη, βουλευτής Α΄ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη, αναφέρθηκε στη πορεία του πατέρα της, τόσο ως ιατρού, όσο και ως πολιτικού, επισημαίνοντας ότι «υπηρέτησε για πάνω από 50 χρόνια τον άνθρωπο, κρατώντας πάντα ψηλά τις αξίες του, τα πιστεύω του. Ένας δημοκράτης που σε όλη του τη ζωή έδωσε μάχες για αυτά που πίστευε, πιστεύοντας όμως παράλληλα, ότι η ανάπτυξη του τόπου, η ευημερία του λαού, περνάει μέσα από την προάσπιση των ανώτατων αρχών, της δημοκρατίας και του δικαίου».

«Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ημέρα που ο γιατρός έφυγε από κοντά μας και το Δημοτικό Συμβούλιο των Ανωγείων αποφάσισε καθολικά, να τιμήσει τη μνήμη του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ανωγείων και προσθέτει πως «ο Γιάννης Κεφαλογιάννης υπηρέτησε για δεκαετίες τον λαό και τίμησε την ψήφο των Ρεθυμνιωτών, βάζοντας την σφραγίδα του στην ανάπτυξη του τόπου. Πολλά από τα έργα που άλλαξαν το μέλλον του Νομού έχουν την σφραγίδα του. Σε όλη του την πορεία διακρίθηκε για την αγάπη του στην πρόοδο και πάντα προσπαθούσε να βοηθήσει τον τόπο και τους ανθρώπους του ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων. Τα Ανώγεια πάντα κρατούσαν ένα ξεχωριστό μέρος στην καρδιά του Γιάννη Κεφαλογιάννη, του Τσουρογιάννη ο οποίος φρόντιζε να προωθεί και να υποστηρίζει όλα τα θέματα που αφορούσαν την ανάπτυξη του Δήμου μας.

https://twitter.com/M_Kefalogiannis/status/1564568731744878592

Ποιος ήταν ο Γιάννης Κεφαλογιάννης

Ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης έφυγε αιφνίδια από τη ζωή στις 20 Ιανουαρίου 2012 σε ηλικία 79 ετών από ανακοπή καρδιάς, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στην Αθήνα.

Εκλεγόταν βουλευτής Ρεθύμνου από το 1958 έως το 2007, συμπληρώνοντας 14 θητείες στο ελληνικό κοινοβούλιο- γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1932 στ' Ανώγεια και αποφοίτησε από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Αθήνας. Ήταν μέλος της ιατρικής εταιρείας Αθηνών και εργάστηκε ως επιμελητής και ως διευθυντής παθολογικής κλινικής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News