Αντικαπνιστικός Νόμος: Γιατί δεν «έπεσαν» πρόστιμα στο Ρέθυμνο;

Ρέθυμνο
Αντικαπνιστικός Νόμος: Γιατί δεν «έπεσαν» πρόστιμα στο Ρέθυμνο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Ρέθυμνο ξεκίνησαν οι έλεγχοι στην Κρήτη

Από το Ρέθυμνο ξεκίνησαν οι έλεγχοι για τον αντικαπνιστικό νόμο στην Κρήτη.

Για σχεδόν μία εβδομάδα και συγκεκριμένα από την Παρασκευή 8 μέχρι την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, επιθεωρητές - ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας μαζί με άνδρες της αστυνομίας, πραγματοποίησαν ελέγχους, υπό μορφή συστάσεων σε δεκάδες καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του Ρεθύμνου.

Ειδικότερα, οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις μεσημεριανές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και επικεντρώθηκαν σε παιδότοπους, καφενεία, καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και καταστήματα εστίασης.

Μάλιστα, μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο (9 και 10 Νοεμβρίου) πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 10 έλεγχοι σε καταστήματα εστίασης στο Ρέθυμνο.

Όπως ανέφερε στο neakriti.gr ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής του Δήμου Ρεθύμνης, κ. Ανδρέας Κλαψινός, «πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στο Ρέθυμνο, ωστόσο δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα, παρά μόνο συστάσεις, στις περιπτώσεις που δεν τηρείτο ο αντικαπνιστικός νόμος».

Σύμφωνα με τον κ. Κλαψινό «σαν Σωματείο έχουμε ήδη ενημερώσει τα μέλη μας, με την πλειοψηφία τους να είναι δεκτικοί απέναντι στις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου» και δη, τη στιγμή που τα πρόστιμα είναι ιδιαιτέρως “τσουχτερά”, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να υπάρξει έως και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος. Έτσι, όπως σχολιάζει ο ίδιος «πλέον οι ιδιοκτήτες το σκέφτονται δύο και τρεις φορές παραπάνω…».

Πάντως και από πλευράς πολιτών και… πελατών και εκείνοι φαίνεται να επιδεικνύουν το δέοντα σεβασμό αναφορικά με τον αντικαπνιστικό νόμο.

Βέβαια, την έλλειψη σοβαρών παραβάσεων ευνόησαν και οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Ρέθυμνο τις ημέρες που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι, καθότι, σύμφωνα με τον κ. Κλαψινό, οι περισσότεροι πολίτες επέλεγαν τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων, προκειμένου να απολαύσουν το φαγητό ή τον καφέ τους.

Τα πρόστιμα

Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα των παραβατών είναι ιδιαιτέρως αυστηρά για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Σε καταστήματα μικρότερα των 100 τ.μ.

Στα καταστήματα μικρότερα των 100 τ.μ., στον καπνιστή επιβάλλετε πρόστιμο 100 ευρώ, και ο υπεύθυνος του καταστήματος αντιμετωπίζει:

 • 500 ευρώ την 1η φορά
 • 1000 ευρώ τη 2η φορά
 • 2000 ευρώ την 3η φορά
 • 4000 ευρώ την 4η φορά, με προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος για 10 ημέρες
 • 8000 ευρώ την 5η φορά και οριστική αναστολή της λειτουργίας

Σε καταστήματα μεγαλύτερα των 100 τ.μ.

Αντίστοιχα, στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος άνω των 100 τ.μ., στον καπνιστή παραβάτη επιβάλλεται και πάλι πρόστιμο 100 ευρώ, στον υπεύθυνο διαχείρισης όμως:

 • 2000 ευρώ την 1η φορά
 • 4000 ευρώ τη 2η φορά
 • 6000 ευρώ την 3η φορά
 • 8000 ευρώ την 4η φορά, με προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος για 10 ημέρες
 • 10.000 ευρώ την 5η φορά και οριστική αναστολή της λειτουργίας

Σε καταστήματα μεγαλύτερα των 300 τ.μ.

Για τους χώρους άνω των 300 τ.μ. προβλέπονται πρόστιμα:

 • 6000 ευρώ την 1η φορά
 • 7000 ευρώ τη 2η φορά
 • 8000 ευρώ την 3η φορά
 • 9000 ευρώ την 4η φορά, με προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος για 10 ημέρες
 • 10.000 ευρώ την 5η φορά και οριστική αναστολή της λειτουργίας

Από σήμερα σε ισχύ το 1142

Αξίζει να σημειωθεί ότι από σήμερα, Τρίτη, τίθεται σε ισχύ και η γραμμή «ενημέρωσης και βοήθειας», ο τετραψήφιος αριθμός «1142». Ο αριθμός πρόκειται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την τήρηση του αυστηρού νόμου, αλλά και για τη διακοπή του καπνίσματος.

Σημειώνεται πάντως, πως οι καταγγελίες θα είναι επώνυμες και ανάλογα με την ποσότητα και την ένταση των καταγγελιών για ένα συγκεκριμένο μέρος, θα ενεργοποιούνται τα κλιμάκια των αρμόδιων φορέων για τον εντοπισμό των παραβατών.

Συνολικά, τα ευρήματα των ελέγχων

Πάντως, πέρα από το Ρέθυμνο, κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ελέγχθησαν επίσης, τα Νότια Προάστια της Αθήνας, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Τρίπολη, ο Βόλος, η Λάρισα και οι Σέρρες.

Ενώ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα ευρήματα των ελέγχων (και στις 8 περιοχές της χώρας) είναι τα εξής:

 1. Ελέγχθηκαν 172 περίπου επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος με μέγιστο αριθμό 1650 θαμώνων
 2. Στο 72% των περιπτώσεων δεν βρέθηκαν καπνίζοντες στους εσωτερικούς χώρους
 3. Στο 45% των περιπτώσεων οι υποδειχθέντες ως εξωτερικοί χώροι (ανεξάρτητα από το εάν βρέθηκαν καπνίζοντες κατά τον έλεγχο) ενέπιπταν στον αντικαπνιστικό περιορισμό (άρθρο 16 του Ν.4633/19) καθώς ήταν στεγασμένοι και περίκλειστοι.
 4. Στο 55% των περιπτώσεων διαπιστώθηκε είτε απουσία είτε ελλιπής σήμανση σε χώρους που εμπίπτουν στον αντικαπνιστικό περιορισμό.
 5. Στο 60% των καταστημάτων διαπιστώθηκαν μέτρα αποτροπής καπνίσματος και ειδικότερα απουσία σταχτοδοχείων εντός των καταστημάτων.
 6. Σε 1 στις 4 επιχειρήσεις κατεγράφησαν παρατυπίες (μη ύπαρξη ή μη θεώρηση) σχετικά με την ύπαρξη και τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News