Μια από τις πλέον εφιαλτικές και επικίνδυνες νύχτες έζησε η νοτιοανατολική Κρήτη, με τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις περιοχές Αγία Τριάδα και Αθερινόλακκος.
Στην πρώτη γραμμή της μάχης ρίχτηκε από την πρώτη στιγμή η ΕΔΕΑΚ Σητείας μια αναγνωρισμένη εθελοντική ομάδα πολιτικής προστασίας και διασώσεων που δραστηριοποιείται στην Κρήτη παρέχοντας εξειδικευμένη συνδρομή σε εκτάκτους ανάγκες.
Με 15 ενεργά μέλη στο πεδίο, η ομάδα επιχείρησε δίπλα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις τοπικές αρχές.
Οι συνθήκες ήταν οριακές, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι που άγγιζαν σε ριπές τα 100 χιλιόμετρα την ώρα τροφοδοτούσαν συνεχώς το πύρινο μέτωπο, ωθώντας τις φλόγες με τρομακτική ταχύτητα ακόμη και προς τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο.


Όταν η καταστροφική φωτιά απείλησε ευθέως τον οικισμό του Γούδουρα, η ενεργοποίηση του 112 και η εντολή προληπτικής εκκένωσης κινητοποίησαν αμέσως τους διασώστες της ΕΔΕΑΚ, οι οποίοι ανέλαβαν την καθοδήγηση των κατοίκων για την ασφαλή και συντονισμένη απομάκρυνσή τους.
Η δραματική νύχτα κορυφώθηκε στις 02:30 τα ξημερώματα, όταν η ομάδα κλήθηκε εκτάκτως από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας να προσεγγίσει δύσβατο σημείο για τη διάσωση τραυματισμένου πυροσβέστη.
Τα μέλη της εθελοντικής διασωστικής ομάδας παρείχαν πρώτες βοήθειες στο σημείο και μετέφεραν τον τραυματία στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή του στο Γενικό Νοσοκομείο Σητείας.
Mε τον συνολικό αριθμό των τραυματιών της επιχείρησης να ανέρχεται στους τρεις.
► Διαβάστε επίσης: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Σητεία – Καλύτερη η εικόνα, αλλά οι θυελλώδεις άνεμοι κρατούν σε συναγερμό τις πυροσβεστικές δυνάμεις


Ο πρόεδρος της ομάδας, Γιάννης Δασκαλάκης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας, την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, την Ελληνική Αστυνομία και τους πολίτες για την υποδειγματική συνεργασία, εξαίροντας παράλληλα την αυταπάρνηση των εθελοντών που απέδειξαν ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα.


