Εδώ και 15 χρόνια στον ορεινό οικισμό του Αγίου Ιωάννου Ιεράπετρας, παρουσιάζονται κατά διαστήματα ρηγματώσεις σε σπίτια, σε δρόμους, σε εκκλησίες, σε τοιχία και στην κεντρική πλατεία, καθώς και μικρής κλίμακας κατολίσθηση στο βορειανατολικό τμήμα του οικισμού, που προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους, οι οποίοι ζητούν να μελετηθεί και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο για να μην υπάρχουν γενικευμένες καταστροφές οικιών σε βάθος χρόνου.

«Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται στον ορεινό οικισμό του Αγίου Ιωάννου τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά τα τρία τελευταία χρόνια το πρόβλημα είναι πιο έντονο. Πέρυσι και εφέτος ιδιαίτερα, οι ρωγμές στα σπίτια του χωριού είναι πιο μεγάλες και σε κάποια από αυτά έχουν μετακινηθεί ακόμα και ολόκληρα τμήματα της τοιχοποιίας με αποτέλεσμα να μην ανοίγουν οι πόρτες. Πριν από τρία χρόνια είχαμε μια πιο σοβαρή κατολίσθηση στην πλατεία του χωριού, ενώ πέρυσι έγινε μια μεγάλη ρωγμή στο υπόλοιπο τμήμα της πλατείας. Έχουν έρθει κάποιοι γεωλόγοι και έχουν κάνει αυτοψία στο ανατολικό τμήμα του χωριού και μας έχουν προτείνει διάφορες λύσεις, οι οποίες όμως δεν είναι σίγουρες. Για το λόγο αυτό, σαν πρόεδρος της κοινότητας πήρα την πρωτοβουλία και ήρθα σε επαφή με τον καθηγητή Γεωλογίας και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα έρθει να κάνει αυτοψία στο χωρίο μας την ερχόμενη Πέμπτη. Οι τρεις γεωλόγοι που έχουν έρθει μέχρι στιγμής μας έχουν εκφράσει τρεις διαφορετικές απόψεις, και τώρα περιμένουμε τον κ. Λέκκα μήπως και μπορέσει να μας βοηθήσει ουσιαστικά. Προσπαθούμε να δούμε τι συμβαίνει και το τι είναι καλύτερο να κάνουμε για να σταματήσουμε το κακό. Άλλοι μας λένε ότι υπάρχει νερό κάτω από το χωριό και τώρα που έχει κατέβει η στάθμη του λόγω της ανομβρίας, το έδαφος υποχωρεί, και άλλοι εκφράζουν άλλους φόβους. Αυτό το παρατηρούμε μόνο στην ανατολική πλευρά του οικισμού του Αγίου Ιωάννου. Το πρόβλημα θέλει έρευνα, μελέτη και αντιμετώπιση με πόρους που ελπίζουμε ότι θα μας διαθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών», κατέληξε ο πρόεδρος της Κοινότητας του Αγίου Ιωάννου Ιεράπετρας κ. Μανόλης Λαθουράκης, ο οποίος συνεργάζεται με τον Δήμο Ιεράπετρας που προχωρεί μια νέα μελέτη για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί η πλατεία του χωριού.

Η κατάσταση αναφορικά με τις ρηγματώσεις στα σπίτια και στους κοινόχρηστους χώρους του Αγίου Ιωάννου εξελίσσεται εδώ και πολλά χρόνια.
«Το πρόβλημα άρχισε να μας απασχολεί σοβαρά πριν από μια δεκαετία ίσως και περισσότερο. Στην αρχή τα φαινόμενα ήταν πολύ ήπια. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πάρα πολύ τα τρία τελευταία χρόνια. Οι ρωγμές πλέον είναι εμφανείς σε πολλά σημεία του χωριού, πράγμα που μας κάνει να ανησυχούμε πολύ έντονα, γιατί δεν ξέρουμε αν χειροτερέψει η κατάσταση ή αν θα σταματήσει εδώ αυτό το φυσικό φαινόμενο. Ήδη έχουμε μια κατολίσθηση που έγινε εδώ πριν μερικά χρόνια και δεν ξέρουμε αν αύριο αρχίσει να φεύγει προς τα κάτω το μισό χωριό με τα σπίτια μας να καταρρέουν.
► Διαβάστε επίσης: Ψυχραιμία μετά τον τρόμο από τον μεγάλο σεισμό 6,1 Ρίχτερ στον Νομό Λασιθίου - Τι είπαν κάτοικοι στο neakriti.gr
Οι ξένοι που έχουν αγοράσει ακίνητα στο χωρίο μας είναι από την βόρεια και δυτική πλευρά και δεν τους απασχολεί αυτό το φαινόμενο που εξελίσσεται στα ανατολικά του οικισμού. Ο Δήμος Ιεράπετρας και η Περιφέρεια Κρήτης θα πρέπει να μας βοηθήσουν, ξεκινώντας με την ανάθεση μιας έρευνας σε κάποιο γεωλόγο που να μπορεί να μας πει τι ακριβώς συμβαίνει και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Οι συγχωριανοί μας έχουν επισκευάσει τις πρώτες ρωγμές που σημειώθηκαν στα σπίτια τους, αλλά το επισκευαστικό υλικό δεν έχει κρατήσει, αφού οι ρωγμές έχουν μεγαλώσει περισσότερο τα τρία τελευταία χρόνια», πρόσθεσε ο συνταξιούχος συνεταιριστικός υπάλληλος κ. Νίκος Μπαχλιτζανάκης.

Για το ενδεχόμενο να οφείλεται το πρόβλημα στα νερά του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, ο υδραυλικός κ. Γιώργος Πουλής, δηλώνει ότι δεν έχει διαπιστώσει κάτι σχετικό γιατί αυτή η απάντηση θα μπορούσε να δοθεί μόνο μετά από σοβαρή έρευνα ειδικού γεωλόγου.
► Διαβάστε επίσης: Ευθύμης Λέκκας στον 98.4 για τον σεισμό 6,1 Ρίχτερ: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας - Ήταν μια και έξω»
«Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα φαινόμενο καθίζησης στην ανατολική πλευρά του χωριού που έχει προκαλέσει και ρωγμές σε πολλά κτήρια, αλλά δεν μπορούμε να πούμε σε τι οφείλεται. Εμείς οι υδραυλικοί βλέπουμε μόνο αυτό που συμβαίνει επιφανειακά, δε μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει με τα υπόγεια κανάλια νερού που δεν αποκλείεται να υπάρχουν. Φοβούμαστε μην επιδεινωθεί αυτή η κατάσταση και γίνει πολύ επικίνδυνη για τη στατικότητα των κτηρίων αλλά και για την ασφάλεια των κατοίκων του χωριού. Ήδη έχουμε ένα σπίτι στη γειτονιά που έχει πέσει, ίσως εξαιτίας των υπόγειων περασμάτων του νερού», προσθέτει ο υδραυλικός κ. Γιώργος Πουλής.
