Η ντομάτα του μέλλοντος είναι απαλλαγμένη από υπολείμματα, έχει τη μικρότερη δυνατή χρήση φαρμάκων, ταυτόχρονα μικρότερο κόστος και όχι δεν είναι πολύ μακρινή η καλλιέργεια της, αφού ήδη ο τρόπος παραγωγής της, αποτελεί μέρος έρευνας στην οποία συμμετέχει το ΕΛΜΠΕΠΑ και εφαρμόζεται σε θερμοκήπιο στην Ιεράπετρα.
Στη βάση των συμπερασμάτων αυτή της έρευνας που δεν αλλάζει επί της ουσίας τα εργαλεία αλλά τη μέθοδο και τη συχνότητα χρήσης τους, το θερμοκήπιο στην Ιεράπετρα που εφαρμόζει την πρακτική, δίνει αποτελέσματα περισσότερο από ενθαρρυντικά.
Υπό το βάρος της ανάγκης για ποιοτικότερα προϊόντα και μείωση όσο γίνεται του κόστους που ήδη έχει εκτοξευθεί λόγω κλιματικών συνθηκών και κυρίως λειψυδρίας, το νέο μοντέλο παραγωγής που δοκιμάστηκε στο αγρόκτημα του ΕΛΜΕΠΑ δείχνει ήδη να κεντρίζει το ενδιαφέρον.
Πρόκειται για μια έρευνα που χρηματοδοτείται από την εμβληματική δράση καινοτόμος φυτοπροστασία που συντονίζεται από το γεωπονικό πανεπιστήμιο, ενώ το Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ είναι υπεύθυνο για τις δράσεις εφαρμογής και στα κηπευτικά.
Δείτε το ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV: