Έχοντας περάσει από 40 κύματα οι μελέτες και η ένταξη των συμπληρωματικών έργων του Φράγματος των Μπραμιανών, υποχρεώνουν τους αγρότες της Ιεράπετρας να διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία και να «παίρνουν μικρό καλάθι», ώστε να μην ξανά «προσγειωθούν ανώμαλα», όπως έγινε πρόσφατα με την ένταξη και την απένταξη των έργων.
«Μας έχουν αναγκάσει να είμαστε επιφυλακτικοί, με όλα αυτά που έχουμε ζήσει τόσα χρόνια, μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή της υπογραφής της σύμβασης των συμπληρωματικών έργων του Φράγματος των Μπραμιανών με την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία. Όταν αυτά τα έργα έχουν ενταχθεί δυο φορές και έχουν απενταχθεί από χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και ελπίζουμε ότι, όχι μόνο θα πέσουν οι υπογραφές στη σύμβαση από τον Υπουργό Υποδομών και τον ανάδοχο, αλλά και ότι θα δούμε σύντομα την εταιρεία να ανοίγει τα εργοτάξιά της και τα έργα να ξεκινούν χωρίς άλλη καθυστέρηση», μας λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, κ. Γιάννης Γαϊτάνης.
Θέλουμε να τελειώνει αυτό το έργο για να ξεκινήσουν τα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος Μπραμιανών.
«Εν τω μεταξύ βλέπουμε ότι τα περισσότερα δημόσια έργα αρχίζουν με χίλια βάσανα και δεν τελειώνουν ποτέ. Κανένα σχεδόν δημόσιο έργο δεν ολοκληρώνεται από τον ανάδοχο στον συμβατικό χρόνο που έχει υπογράψει ότι θα παραδώσει το έργο. Αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με την κατασκευή της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου. Ενώ το έργο θα έπρεπε να είχε ήδη παραδοθεί, σήμερα έχει κατασκευαστεί περίπου το 60% και είναι άγνωστο το πότε θα τελειώσει το υπόλοιπο 40%. Το μεγάλο μας θέμα δεν είναι να πέσουν μόνο οι υπογραφές, αλλά να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν τα έργα το συντομότερο δυνατόν.
Στην τελευταία μας συνάντηση που είχαμε στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Υποδομών κ. Ταχιάο, πήραμε την υπόσχεση ότι θα έκανε συνάντηση με την ανάδοχο εταιρεία που φτιάχνει τον αγωγό, ώστε να γίνει μια αναπροσαρμογή των τιμολογίων, επειδή έχει αυξηθεί η τιμή του ελατού χυτοσιδήρου, για να μπορέσουν να προμηθευτούν τους αγωγούς που υπολείπονται, ώστε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το έργο συντομότερα.
►Διαβάστε επίσης: Ιεράπετρα: «Ξεμπλοκάρουν» έργα υποδομής 60 εκατομμυρίων ευρώ – Νερό, αντιπλημμυρικά και φράγματα σε πρώτο πλάνο
Θέλουμε να τελειώνει αυτό το έργο για να ξεκινήσουν τα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος Μπραμιανών. Να υπάρχει δηλαδή μια διακριτή πρόοδος στις εργασίες. Αυτό το έργο ξεκίνησε πριν 4 χρόνια και θα έπρεπε να είχε παραδοθεί δυο χρόνια μετά, αλλά βρίσκεται ακόμη στα μισά. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει καθυστέρηση λόγω κορονοϊού και αυξήσεων στο χυτοσίδηρο, αλλά κάτι πρέπει να γίνει ώστε να μπούμε στην τελική ευθεία. Αυτός ο αγωγός είναι πρωτεύουσας σημασίας για τον εμπλουτισμό του ταμιευτήρα των Μπραμιανών. Η σύμβαση λήγει αυτό το καλοκαίρι», επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Γιάννης Γαϊτάνης.
Στην τελευταία συνάντηση με τον υφυπουργό, ζητήθηκε να δοθούν οι κατάλληλες κατευθύνσεις στην εργολήπτρια εταιρεία, ώστε τα έργα να ξεκινήσουν από τα σημαντικά τμήματα που συνάδουν με τον εμπλουτισμό του ταμιευτήρα με καλής ποιότητας νερό.
«Τα έχουμε κουβεντιάσει όλα αυτά με τον κ. Ταχιάο, ο οποίος μας υποσχέθηκε ότι θα κάνει τις απαραίτητες συμφωνίες ώστε τα έργα στο φράγμα να ξεκινήσουν με την τοποθέτηση του νέου αγωγού διαμέτρου ενός μέτρου από το συλλεκτήριο της Καλαμαύκας μέχρι τον ταμιευτήρα, για να συλλέγεται περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων. Θα ακολουθήσει το νέο μικρό φράγμα πάνω από το Μύρτο και στη συνέχεια τα έργα καλλωπισμού γύρω από τον ταμιευτήρα, που θα μετατραπεί σε επισκέψιμο υγροβιότοπο, με δυνατότητα φιλοξενίας σχολείων, επισκεπτών και φυσιολατρών.
Θα φτιαχτεί καινούργια περίφραξη, θα ασφαλτοστρωθεί ο αγροτικός δρόμος περιμετρικά, ενώ προβλέπονται και αντιπλημμυρικά έργα στη Γρα Λυγιά», πρόσθεσε ο πρόεδρος.
Στο κλιμάκιο Υπουργών που θα επισκεφτούν την Πέμπτη την Ιεράπετρα, οι αγροτικοί φορείς και η διοίκηση του ΤΟΕΒ θα θέσουν τα αιτήματα για χρηματοδότηση υπαρχουσών μελετών, όπως:
Η μελέτη Μουτάφη για διάφραγμα στον ποταμό Μύρτου
Η μελέτη νέου αγωγού από τις πηγές της Μαλαύρας Καβουσίου
Η επιδότηση δεξαμενών ομβρίων υδάτων για θερμοκήπια
Αυτά τα τρία ζωτικής σημασίας αιτήματα «θα έπρεπε να είχαν γίνει εχθές», καταλήγουν οι εκπρόσωποι των αγροτών.