Με φόντο τις παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας και την υποβάθμιση του υδατικού ισοζυγίου στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, ο Βουλευτής Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών και Πρόεδρος του Κόμματος «Ελληνική Λύση» Κυριάκος Βελόπουλος, υπέβαλε ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ζητώντας την άμεση προώθηση υδατικών έργων σε Κρούστα και Καθαρό Λασιθίου.
► Διαβάστε επίσης: «Καμπανάκι» για την λειψυδρία στην Κρήτη: Το τρίτο σερί ξηρό έτος φέρνει… συναγερμό – Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Αποκεντρωμένης
Έργα αποταμίευσης νερού ζητούν οι τοπικές κοινωνίες
Ο κ. Βελόπουλος τονίζει την ανάγκη για κατασκευή ταμιευτήρων νερού (φραγμάτων ή λιμνοδεξαμενών) σε δύο κρίσιμες περιοχές της Ανατολικής Κρήτης, ώστε να εξασφαλιστεί η ύδρευση και άρδευση για γεωργική και κτηνοτροφική χρήση. Το αίτημα συνοδεύεται από την πρόταση για απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, με σκοπό την άμεση αδειοδότηση και δημοπράτηση τέτοιων έργων.
Η σχετική ερώτηση
Απάντηση ΥΠΑΑΤ: Έργα σε εξέλιξη και μελλοντικές δράσεις μέσω του Προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0
Στην επίσημη απάντησή του, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι εντός του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023–2027 προβλέπεται χρηματοδοτική στήριξη για έργα εγγείων βελτιώσεων, ενώ έχει ήδη γίνει προδημοσίευση πρόσκλησης για την Παρέμβαση Π3-73-1.1 που αφορά υποδομές αποθήκευσης και διαχείρισης νερού.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης η σύμβαση για το έργο της Λιμνοδεξαμενής Χοχλακίων και του Φράγματος Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας, συνολικού προϋπολογισμού 74,4 εκατ. ευρώ, το οποίο υλοποιείται ως ΣΔΙΤ και έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του προγράμματος «Ύδωρ 2.0».
Στρατηγική παρέμβαση για το υδατικό ισοζύγιο στην Κρήτη
Η παρέμβαση περιλαμβάνει:
Κατασκευή λιθόρριπτου φράγματος στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας.
Λιμνοδεξαμενή στη θέση Χοχλάκια Παλαικάστρου, συνολικής χωρητικότητας 825.000 κυβικών μέτρων.
Αρδευτικά δίκτυα και έργα προσαγωγής νερού, καλύπτοντας περισσότερα από 16.000 στρέμματα συνολικά σε περιοχές όπως Κουτσουνάρι, Φέρμα, Αγιά Φωτιά και Μεταξοχώρι.
Η ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους στο Δήμο Σητείας προβλέπεται εντός 18 μηνών, ενώ το σύνολο του έργου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός 42 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.
Παράλληλα έργα και δράσεις στην Π.Ε. Λασιθίου
Το ΥΠΑΑΤ παρέθεσε και αναλυτικούς πίνακες με έργα που υλοποιούνται ή ολοκληρώθηκαν, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 30 εκατ. ευρώ, μέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης 2007–2020 και 2014–2022. Αυτά περιλαμβάνουν:
Αναβάθμιση αρδευτικών δικτύων σε Παπαγιαννάδες, Λάστρο και Χριστό.
Κατασκευή νέων δεξαμενών σε Ιεράπετρα και Σητεία.
Έργα τηλεμετρίας, τηλεχειρισμού και αυτοματισμών για τη διαχείριση της κατανάλωσης νερού.
Μελέτη στρατηγικής διαχείρισης υδάτων στην Κρήτη
Το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε την έγκριση εκπόνησης Στρατηγικού Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων για το σύνολο της νήσου Κρήτης, χρηματοδοτούμενου από τη «ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» ως δωρεά προς το Δημόσιο. Η μελέτη προβλέπει ιεράρχηση περιοχών προτεραιότητας, δίνοντας έμφαση σε περιοχές με υδροφόρους σε κίνδυνο εξάντλησης και έντονα φαινόμενα ξηρασίας.
Ολοκληρωμένο σχέδιο για βιώσιμη υδατική πολιτική
Στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής διαχείρισης υδατικών πόρων, το ΥΠΑΑΤ προωθεί το Πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0, με στόχο:
Την αύξηση αποθηκευτικής ικανότητας με νέα φράγματα και δεξαμενές.
Την οικονομικά βιώσιμη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη χρήση νερού στη γεωργία.
Τον μετριασμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην πρωτογενή παραγωγή.
Η αναλυτική απάντηση του ΥΠΑΑΤ: