thumbnail_20250217_142857

Σωτήριες οι βροχές του Σαββατοκύριακου για την Ιεράπετρα - Η μάχη της με το... νερό

Λασίθι
Σωτήριες οι βροχές του Σαββατοκύριακου για την Ιεράπετρα - Η μάχη της με το... νερό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι βροχές του Σαββατοκύριακου έδειξαν την αξία των ομβριοδεξαμενών

Στην Ιεράπετρα με τις μεγάλες ανάγκες σε αρδευτικό νερό, με τον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών να έχει μείνει μόνο με 3,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού οι βροχές που έπεσαν την Κυριακή μέχρι το ξημέρωμα της Δευτέρας, στην ευρύτερη περιοχή έφτασαν κατά μέσο όρο τα 30 χιλιοστά.   

thumbnail_20250217_142801

Αυτές οι ευεργετικές βροχές έπεσαν κυρίως από το βράδυ της Κυριακής μέχρι το ξημέρωμα της Δευτέρας και έγιναν δεκτές με μεγάλη ανακούφιση από τους αγρότες που έχουν κατασκευάσει δεξαμενές ομβρίων υδάτων, καθώς κατάφεραν να αποθηκεύσουν μεγάλους όγκους νερού, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών τους.

«Δυστυχώς δεν έχουμε όλοι στα θερμοκήπια μας κατασκευάσει δεξαμενές για αποθήκευση του νερού της βροχής, το οποίο κατεβαίνει σε μεγάλες ποσότητες όταν βρέχει από τις πυραμίδες των θερμοκηπίων μας. Μπορεί να κοστίζουν αυτές οι κατασκευές για όλους μας, αλλά αποτελούν μια άριστη λύση για να εξασφαλίσουμε ένα καλό ποσοστό νερού από αυτό που χρειαζόμαστε για να βγάλουμε μια ολόκληρη σαιζόν. Σε βάθος χρόνου κάνουμε απόσβεση του κόστους της κατασκευής μιας δεξαμενής ομβρίων, από το νερό που έχουμε δωρεάν από τον ουρανό, αντί να πληρώνουμε τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, αλλά και από τα ποιοτικότερα προϊόντα που παράγουμε,  επειδή ποτίζουμε με άριστης ποιότητας βρόχινο νερό και όχι με νερό υψηλής αγωγιμότητας και αλατότητας.

Θεωρώ ότι θα πρέπει όλοι μας να το καταλάβουμε ότι μας συμφέρει να φτιάξουμε δεξαμενές όμβριων υδάτων με όποιο κόστος. Λύσεις υπάρχουν και για αυτούς που δεν έχουν ελεύθερο χώρο, καθώς μπορούν να τις φτιάξουν κάτω από το έδαφος και να καλλιεργήσουν από πάνω αφού θα βάλουν το κατάλληλο χώμα. Έχουμε φτάσει σε  ένα σημείο που βλέπουμε ότι το κράτος αδιαφορεί κι εμείς χανόμαστε. Ας κάνουμε κάτι εμείς οι ίδιοι για να σώσουμε τις περιουσίες και τις καλλιέργειες μας. Ας μάθουμε να μαζεύουμε και την τελευταία σταγόνα πάνω από τα θερμοκήπια μας», προτείνει ο αγρότης κ. Μανόλης Δοξανάκης.

«Έχω φτιάξει μια δεξαμενή 140 κυβικών μέτρων για 2 στρέμματα θερμοκηπίου. Με το νερό της βροχής που μαζεύω από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα δεν έχω αντλήσει ούτε ένα κυβικό μέτρο νερού από τον ταμιευτήρα του φράγματος. Ποτίζω δωρεάν με βρόχινο νερό. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικές οι δεξαμενές ομβρίων για όλους  τους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων στην Ιεράπετρα», προσθέτει ο κ. Μανόλης Δοξανάκης.

Μανόλης Δοξανάκης
Ο κ. Μανόλης Δοξανάκης

Εδώ και 15 χρόνια βάσει του κανονισμού του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, κάθε καινούργιο θερμοκήπιο που κατασκευάζεται, θα πρέπει για να έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί το νερό του ταμιευτήρα των Μπραμιανών, να έχει κατασκευάσει δεξαμενή ανάλογη της έκτασης του. Ανά στρέμμα έχει υποχρέωση να έχει δεξαμενή 30 κυβικών μέτρων. Ένα θερμοκήπιο 5 στρεμμάτων θα πρέπει να έχει κατασκευάσει δεξαμενή 150 κυβικών μέτρων ώστε να χρησιμοποιεί για άρδευση το νερό που θα μαζεύει όποτε βρέχει.

Στον καινούργιο κανονισμό που θα φέρουμε για ψήφιση στη Γενική μας Συνέλευση στο τέλος του μήνα, θα προβλέπεται bonus για τους παραγωγούς που έχουν φτιάξει δεξαμενές ομβρίων και λιγότερα δικαιώματα νερού σε αυτούς που δεν έχουν, ώστε να υποχρεωθούν να φτιάξουν και αυτοί  που μέχρι τώρα το αναβάλουν. Κάποια στιγμή θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι ότι δε μπορούμε να λειτουργήσουμε σαν σωστή αγροτική κοινωνία αν δεν το εφαρμόσουμε όλοι στα θερμοκήπια μας και αν οι ελαιοπαραγωγοί δεν υιοθετήσουν αυτό που λέει ο κανονισμός μας  εφαρμόζοντας τη στάγδην άρδευση , η οποία κάνει μεγάλη εξοικονόμηση νερού. Σίγουρα δεν θέλουμε να πάρουμε αστυνομικά μέτρα ελέγχοντας καθημερινά 14.000 υδρόμετρα που έχουμε στον οργανισμό μας», κατέληξε ο κ. Γιώργος Καραλάκης  πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας.

Γιώργος Καραλακης
Ο κ. Γιώργος Καραλάκης

Το σίγουρο είναι ότι ο φετινός άνομβρος χειμώνας, έχει βάλει όλους τους παραγωγούς κηπευτικών και ελαιόλαδου σε μεγάλο προβληματισμό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υιοθετούν αυτές τις άμεσες λύσεις, χωρίς να περιμένουν από το υδροκέφαλο και δυσκίνητο κράτος να ολοκληρώσει τις υποδομές που ο αγροτικός κόσμος περιμένει εδώ και πολλά χρόνια.
  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News