Κηπευτικά Ιεράπετρας: Το κρύο βάζει φρένο στην υπερπαραγωγή - Η φύση ρυθμίζει... την αγορά

Λασίθι
Κηπευτικά Ιεράπετρας: Το κρύο βάζει φρένο στην υπερπαραγωγή - Η φύση ρυθμίζει... την αγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από την περασμένη Τρίτη, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον για ένα δεκαπενθήμερο, έρχεται να βοηθήσει στο κοντρολάρισμα των φυτών που  μέχρι τότε αναπτύσσονταν πολύ γρήγορα, γεννούσαν πολλές ταξιανθίες και είχαν πολύ καλή καρπόδεση

Ο ήπιος εφετινός χειμώνας και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στη θερμοκηπιακή Ιεράπετρα μέχρι τα τέλη του Γενάρη, είχαν πρωϊμίσει την παραγωγή των κηπευτικών, οι καλλιέργειες παρήγαγαν πολλά περισσότερα προϊόντα, η προσφορά στην αγορά ήταν πολύ μεγάλη και η κατανάλωση σε κάποια από αυτά, όπως στη ντομάτα πολύ μικρή, με αποτέλεσμα οι τιμές πώλησης να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

thumbnail_20240223_135324.jpg

Η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από την περασμένη Τρίτη, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον για ένα δεκαπενθήμερο, έρχεται να βοηθήσει στο κοντρολάρισμα των φυτών που  μέχρι τότε αναπτύσσονταν πολύ γρήγορα, γεννούσαν πολλές ταξιανθίες και είχαν πολύ καλή καρπόδεση. Το κρύο θα οδηγήσει στη σχετική  μείωση  της παραγωγής των κηπευτικών, ώστε να επανέλθει μια ισορροπία στην αγορά, αφού φυσικά οι παραγωγοί με την υποστήριξη των τεχνικών τους συμβούλων, δηλαδή των γεωπόνων τους θα κάνουν μια σωστή διαχείριση στη θρέψη, στην άρδευση, και  στον αερισμό  των καλλιεργειών τους για να μειώσουν στο μέτρο του δυνατού το θερμοκρασιακό στρες από την απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

«Αυτές τις κρύες μέρες είναι σημαντικό να διατηρήσουμε το ριζικό σύστημα των φυτών μας σε μια καλή θερμοκρασία , χρησιμοποιώντας διάφορα φουλβικά και χουμικά  σκευάσματα, καθώς και οτιδήποτε βοηθά  την ανάπτυξη της ρίζας όπως είναι για παράδειγμα οι ριζοβολιτές. Για να αποφύγουμε το θερμοκρασιακό στρες των φυτών,  καλό  θα είναι  να κάνουμε  επίσης διαφυλλικές λιπάνσεις με γλυκίνες και μπεταϊνες η άλλους βιοδιεγέρτες. Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες   που είχαμε μέχρι τα τέλη Γενάρη, το κρύο που ήρθε είναι τελικά επιθυμητό, γιατί θα φρενάρει και θα κοντρολάρει την αλματώδη ανάπτυξη και τη μεγάλη παραγωγή των φυτών μας. Το κρύο θα φρενάρει  τη βλαστική επιφάνεια και θα κοντρολάρει τη βλάστηση, την ανθοφορία και την καρπόδεση. Ελπίζουμε ότι θα μειωθεί ο όγκος της παραγωγής, θα αυξηθεί η ζήτηση και θα ανέβουν οι χαμηλές τιμές παραγωγού, κυρίως στη ντομάτα, που είχαν φορτώσει άγχος τους αγρότες», μας είπε η γεωπόνος κ. Σέβη Αντωνού.

Σέβη Αντωνού

Η μέση θερμοκρασία  στην Ιεράπετρα τον Δεκέμβρη του 2024 και τον Γενάρη του 2025 ήταν οι 17-18 βαθμοί Κελσίου, ενώ τις τελευταίες μέρες η μέση θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από τους 12 βαθμούς . Παρότι δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλές οι θερμοκρασίες, οι καλλιέργειες θα υποστούν ένα σχετικό στρες. Δεν πιστεύω όμως ότι θα έχουμε ζημιές από το ψύχος εδώ στα νότια της Κρήτης.

Σίγουρα εμείς θα πρέπει να βοηθήσουμε τα φυτά μας, με σωστά ανοίγματα  των  παραθύρων, ώστε να εκμεταλλευτούμε τον ξηρό βορρά και την ηλιοφάνεια, που θα ανεβάσει λίγο τη θερμοκρασία. Δεν έχουμε υψηλή υγρασία τώρα στα θερμοκήπια ώστε να φοβόμαστε την έξαρση των μυκητολογικών ασθενειών. Θέλουμε να είναι στεγνά  από υγρασία τα θερμοκήπια αυτές τις μέρες και να έχουμε μια καλύτερη διαχείριση του νερού, ίσως με λίγο μικρότερες ποσότητες  στα ποτίσματα μας σε συνδυασμό με κάποια σκευάσματα που βοηθούν τα φυτά να αντιμετωπίσουν το θερμοκρασιακό στρες», πρόσθεσε η γεωπόνος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Αλεξία Κανακάρη.

Σέβη Αντωνού
Η Σέβη Αντωνού

Το κρύο θα διορθώσει και τις στρεβλώσεις της αγοράς

Σε μια περίοδο με μειωμένες εκτάσεις στην καλλιέργεια ντομάτας,  λόγω της καστανής ρυτίδωσης, έφτασε ο ήπιος χειμώνας, να φέρει τα πάνω κάτω στις τιμές παραγωγού. Η ντομάτα με πολύ υψηλό κόστος παραγωγής εφέτος,   πάνω από 0,80 το κιλό,  έφτασε να πωλείται από 0,25 μέχρι 0,40  η να μένει στα αζήτητα.

«Η κατανάλωση  ντομάτας, που είναι βασική στο χρηματιστήριο των κηπευτικών της Ιεράπετρας, πάντα αυτή την περίοδο είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Έχουμε φτάσει να είμαστε εξαρτημένοι από το αν θα κατέβουν οι Βούλγαροι έμποροι να αγοράσουν ντομάτες Κρήτης από τη Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης τη στιγμή που έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή λόγω ήπιου χειμώνα. Τώρα λοιπόν το κρύο έρχεται να επιβραδύνει τους ρυθμούς ωρίμανσης των καρπών και βάζει τα φυτά στη συντήρηση. Αυτό  είναι πολύ ευνοϊκό ώστε να ισορροπήσει λίγο αυτή η τρελή πορεία που είχαν μέχρι προχθές. Οι χαμηλές θερμοκρασίες πάντα όσο φτάναμε προς την Άνοιξη μας βοηθούσαν σαν περιοχή ώστε να διαθέτουμε σε καλύτερες τιμές τα κηπευτικά μας.

Το άλλο θετικό που θα έχουμε είναι ότι το κρύο θα καθυστερήσει τις άλλες σκάλες παραγωγής που είναι σε πιο βόρειες περιοχές, να μπουν στην περίοδο των Ανοιξιάτικων και των καλοκαιρινών φυτεύσεων  Αν μείνει ο Φεβρουάριος με χαμηλές θερμοκρασίες και έρθει ακόμα ένα καλός χιονιάς μέσα στο Μάρτιο θα φτάσουμε στις εορτές του Πάσχα με πάρα πολύ καλές τιμές όπως έχει ξανά συμβεί στο παρελθόν», κατέληξε η γεωπόνος  κ. Αλεξία Κανακάρη.

Αλεξία Κανακαρη
Η κ. Αλεξία Κανακάρη

Στα θετικά του  περασμένου καλοκαιριού με τους συνεχόμενους καύσωνες και  του ήπιου χειμώνα, είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες, έσπασαν το βιολογικό κύκλο του  καταστροφικού εντόμου Tuta Absoluta με αποτέλεσμα να μειωθούν πάρα πολύ οι πληθυσμοί του και οι προσβολές του στις καλλιέργειες της ντομάτας είναι ασήμαντες.
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News