Οικοδομή

Κρήτη: Τα πάνω κάτω φέρνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός - Καταργούνται τα «μπόνους»

Λασίθι
Κρήτη: Τα πάνω κάτω φέρνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός - Καταργούνται τα «μπόνους»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους χαμένους όσοι έχουν πληρώσει οικοδομική άδεια χωρίς να έχουν ξεκινήσει την κατασκευή

Για τις συνέπειες και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στις κατασκευές και στις οικοδομικές άδειες που βρίσκονται λίγο πριν την έναρξη της κατασκευής κτηρίων και κυρίως κατοικιών μίλησε στη “Νέα Κρήτη” ο πολιτικός μηχανικός-γραμματέας του Επιστημονικού Συλλόγου Ελεύθερων Επαγγελματιών Μηχανικών Ιεράπετρας κ. Γιάννης Μαστοράκης, με αφορμή την προχθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο στην ουσία καταργεί τα μπόνους που έδινε ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ). 

Μετά από την απόφαση του ΣτΕ, μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων, κατασκευαστές και επενδυτές, έχουν πληρώσει για την οικοδομική άδεια και τα σχέδια, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει την κατασκευή. Οι άδειες αυτές θα πρέπει να αναθεωρηθούν και ο ιδιοκτήτης να επιβαρυνθεί το επιπλέον κόστος της νέας άδειας, εφόσον βεβαίως τον συμφέρει να χτίσει χωρίς τα ευεργετήματα του ΝΟΚ, γιατί καταγράφονται στην αγορά και περιπτώσεις που το όλο εγχείρημα θα πρέπει να εγκαταλειφθεί. 

Αναμενόμενη η απόφαση 

«Αυτή η απόφαση εκκρεμούσε εδώ και πολύ καιρό. Την περιμέναμε και γνωρίζαμε οι περισσότεροι ότι θα έχει αυτό το περιεχόμενο που ανακοινώθηκε προχθές. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει κάποιοι Δήμοι του νομού Αττικής, οι οποίοι διαφωνούσαν με τα μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Το κύριο θέμα της απόφασης είναι ότι, σύμφωνα με τον ΝΟΚ, κάποιες οικοδομές υπό κάποιες προϋποθέσεις είχαν μπόνους στο επιτρεπόμενο ύψος. 

Αν δηλαδή σε κάποια περιοχή το επιτρεπόμενο ύψος ανέγερσης μια οικοδομής ήταν για παράδειγμα τα 12 μέτρα, σου έδινε υπό προϋποθέσεις άλλο ένα μέτρο και μπορούσες να φτάσεις στο ύψος τα 13 μέτρα. Ο ΝΟΚ μάς επέτρεπε, αν κάναμε στο ισόγειο πυλωτή ή πάρκινγκ για στάθμευση αυτοκινήτων, να πάρουμε ένα επιπλέον μέτρο στο ύψος της οικοδομής. Αν είχες επιπλέον και μειωμένη κάλυψη κατά 5%, μπορούσες να πάρεις δύο μέτρα επιπλέον στο ύψος της οικοδομής κ.λπ. 

Το βασικό είναι ότι όσοι σχεδίαζαν να κάμουν στην οικοδομή τους μια πυλωτή για να πάρουν ένα μέτρο ακόμη στο ύψος να φτιάξουν μια σοφίτα ή κάτι άλλο δεν το δικαιούνται πλέον», μας διευκρίνισε ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Μαστοράκης, γραμματέας του ΕΣΕΕΜΙ. 

Και στην Ιεράπετρα έχουν εκδοθεί άδειες, οι οποίες έχουν εκμεταλλευτεί τα ευεργετήματα που έδινε ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός. 

Από “κόσκινο” όλες οι άδειες 

«Σύμφωνα με την προχθεσινή απόφαση του ΣτΕ, από εδώ και πέρα θα υπολογίζονται στη δόμηση και τα πατάρια που φτιάχναμε σε κάποιον όροφο, τα οποία μέχρι τώρα, με βάση τον ΝΟΚ, δεν προσμετρούνταν το εμβαδόν τους στο συνολικό δικαίωμα δόμησης που είχαμε στο ακίνητό μας. Η απόφαση του ΣτΕ βάζει “φρένο” και στην πρακτική που ακολουθούσαν ορισμένοι, υπολογίζοντας τις πισίνες ως χώρο πρασίνου, που ήταν υποχρεωμένοι να αφήνουν για φυτεύσεις δέντρων ανάλογα με το εμβαδόν της οικοδομής. 
Πλέον, οι πισίνες δε θα θεωρούνται χώρος πρασίνου, δηλαδή χώρος φύτευσης. Από προχθές που ανακοινώθηκε η απόφαση του ΣτΕ, όσες οικοδομές έχουν ξεκινήσει να χτίζονται με τα μπόνους του ΝΟΚ δε θα επηρεαστούν. Θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν κανονικά. 

Επίσημα η απόφαση του ΣτΕ θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2025. Όσες άδειες έχουν κατατεθεί και δεν έχουν εκδοθεί θα αναθεωρηθούν και ας έχουν περάσει από αρχιτεκτονικό συμβούλιο. Ακόμη θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι άδειες που έχουν εκδοθεί και δεν έχουν αρχίσει οι κατασκευαστικές εργασίες. 

Γενικά εμείς οι μηχανικοί της Ιεράπετρας δε διαφωνούμε με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Περιμένουμε βέβαια την τελική απόφαση και τις διευκρινίσεις που θα μας δοθούν», κατέληξε ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Μαστοράκης, γραμματέας του ΕΣΕΕΜ Ιεράπετρας. 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΝ.

«Δεν επηρεάζεται καμία υφιστάμενη οικοδομή...» 

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠ.ΕΝ.) τονίζεται σαφώς ότι «είναι σημαντικό ότι με την απόφαση του ΣτΕ δεν επηρεάζεται καμία υφιστάμενη οικοδομή (πλην όσων αποτελούν, ήδη, αντικείμενο προσφυγής), είτε αυτή έχει ολοκληρωθεί, είτε με οποιονδήποτε τρόπο έχουν αρχίσει οι εργασίες σε αυτή. Κάτι που θα δημιουργούσε πολύ σοβαρή ανασφάλεια δικαίου και θα επηρέαζε αρνητικά χιλιάδες πολίτες και επαγγελματίες». 

Βάσει της ανακοίνωσης του ΣτΕ, η Ολομέλεια του Δικαστηρίου έκρινε ότι «το σύστημα των διατάξεων του ΝΟΚ, με το οποίο θεσπίζονται κίνητρα προσαύξησης των όρων δόμησης (συντελεστή δόμησης, ύψους) για την ανέγερση των κτηρίων, με αντιστάθμισμα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου, αντίκειται στο άρθρο 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος. 

Αυτό όχι, καταρχήν, εξαιτίας του περιεχομένου τους, αλλά για τον λόγο ότι παρέχεται με τις διατάξεις αυτές, απευθείας στις υπηρεσίες δόμησης, η δυνατότητα να εκδίδουν οικοδομικές άδειες, κατ’ απόκλιση, και μάλιστα ουσιώδη, από τους ισχύοντες κατά το πολεοδομικό καθεστώς κάθε περιοχής όρους δόμησης. 

Τα παρεχόμενα με τις διατάξεις αυτές κίνητρα πρέπει να έχουν ληφθεί υπόψη και να έχουν σταθμιστεί οι συνέπειές τους στο οικιστικό περιβάλλον κάθε περιοχής κατά το στάδιο του πολεοδομικού σχεδιασμού, κατόπιν ειδικής επιστημονικής μελέτης που να τεκμηριώνει τις περιεχόμενες στις διατάξεις αυτές ρυθμίσεις σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες και την εν γένει φυσιογνωμία κάθε οικισμού. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News