Ενώ οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών της Ιεράπετρας πέρασαν ένα εφιαλτικό 48ωρο με την ανεμοθύελλα που ξεπερνούσε κατά διαστήματα τα 10 Μποφώρ, καταγράφοντας αμέτρητες μικρές η και μεγαλύτερες σε κόστος ζημιές στα θερμοκήπια τους, έχοντας ξεκινήσει από το πρωί της Δευτέρας να επιδιορθώνουν τις πληγές που άφησε πίσω ο του θυελλώδης Βόρειος άνεμος, δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι με εξασθενημένους πλέον τους ανέμους, θα έβλεπαν το πρωί της Τρίτης καινούργιες καταστροφές, από ανεμοστρόβιλο αυτή τη φορά.
Οι ανεμοστρόβιλοι στην Ιεράπετρα έχουν στο παρελθόν δημιουργηθεί με ισχυρούς Νοτιοδυτικούς ανέμους, βγαίνοντας από το Νότιο Κρητικό πέλαγος, καταστρέφοντας πολλές θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις κυρίως στην παραλιακή ζώνη δυτικά της Ιεράπετρας μέχρι το Νέο Μύρτο.
Το πρωί της Τρίτης η δύναμη των ακραίων καιρικών φαινομένων εξέπληξε τους πάντες και έδειξε ότι για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Γιατί αυτή τη φορά ο καταστροφικός ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε με βόρειο άνεμο στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, νότια του Φράγματος Μπραμιανών, επιλέγοντας να καταστρέψει μια καλλιέργεια ντομάτας που είχε μόλις φυτευτεί σε θερμοκήπιο έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων.
Στο σημείο αυτό υπάρχουν πολλές αγροτικές κατοικίες και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που μάλλον προστάτεψε τους υπόλοιπους παραγωγούς από μεγαλύτερης έκτασης ζημιές.
Οι άνθρωποι σε αυτήν την περιοχή είχαν πέσει για ύπνο, ήσυχοι μετά την εξασθένηση των θυελλωδών βόρειων ανέμων του Σαββατοκύριακου, αλλά ξύπνησαν μέσα στη νύχτα, ξημερώματα Τρίτης, από έναν φοβερό θόρυβο τον οποίο δημιουργούσε ο ανεμοστρόβιλος ο οποίος σήκωνε τα πάντα στο πέρασμα του ξηλώνοντας ένα μεγάλο μέρος από το έκτασης 4 στρεμμάτων θερμοκήπιο μιας οικογένειας οικονομικών μεταναστών από την Αλβανία.
«Είμαι 30 χρόνια στην Ιεράπετρα όπου καλλιεργώ κηπευτικά σε θερμοκήπιο και αυτό που είδα σήμερα το πρωί στο δικό μου δεν το έχω ξανά συναντήσει. Το θερμοκήπιο μου που έχει φυτευτεί με ντομάτες εδώ και δέκα μέρες έχει καταστραφεί και από τη βόρεια και από τη νότια πλευρά. Πριν το ξημέρωμα μου είπε ο γείτονας μου που μένει εδώ πιο κάτω, ότι δημιουργήθηκε ένας ανεμοστρόβιλος ο οποίος μπήκε από την βόρεια πλευρά και ξήλωσε ένα μεγάλο τμήμα του θερμοκηπίου σκίζοντας τα πλαστικά και σηκώνοντας στον αέρα τους στύλους και τις πάγιες εγκαταστάσεις μέχρι να εκτονωθεί στη νότια πλευρά του θερμοκηπίου, να περάσει στον επαρχιακό δρόμο και να χαλάσει τα παράθυρα του γειτονικού θερμοκηπίου που γλίτωσε τα χειρότερα.
Με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι πάνω 1.500 έως 1.800 τετραγωνικά μέτρα του θερμοκηπίου που είναι νοικιασμένο από Έλληνα ιδιοκτήτη, βρίσκεται στον αέρα και θα πρέπει να επισκευαστεί άμεσα διαφορετικά η ζημιά μου θα ξεπεράσει τις 15000 ευρώ. Αυτό το τμήμα του θερμοκηπίου πρέπει να ξανά φτιαχτεί καινούργιο από την αρχή.
Δεν ελπίζω σε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ γιατί πάντα βρίσκουν δικαιολογίες να μην αποζημιώσουν τους αγρότες που καλλιεργούν σε θερμοκήπιο και αυτή είναι η αιτία που παίρνουν απαλλαγή από την ασφάλιση. Εμείς θα προσπαθήσουμε να ζητήσουμε κάποια αποζημίωση αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα μας δώσουν», μας είπε ο άτυχος αγρότης Πέτρος Ρούτσης από την Αλβανία.
Δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει
Ο 26χρονος γιός του Πέτρου Ρούτση, ο Μάριος Ρούτσης, ακολουθώντας το επάγγελμα του πατέρα του μπήκε στο επιδοτούμενο πρόγραμμα των νέων αγροτών, με μεγάλη όρεξη για σκληρή δουλειά, ποιοτική παραγωγή και πολλά όνειρα για μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα.
«Σήμερα το πρωί που με πήρε ο πατέρας μου και μου είπε να έρθω στο θερμοκήπιο του να ιδώ τι του είχε κάνει ο ανεμοστρόβιλος, τρόμαξα πάρα πολύ από αυτό που είδα. Απογοητεύτηκα για τον κόπο του που πάει χαμένος και σκέφτηκα ότι εγώ που ξεκινώ τώρα αυτό το επάγγελμα σε δικό μου θερμοκήπιο, δεν μπορώ να ξέρω τι θα μου ξημερώσει αύριο. Είστε τόσο ευάλωτοι απέναντι σε τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό πάρα πολύ συχνά. Από πέρυσι έχω ενταχθεί στο πρόγραμμα των νέων αγροτών και φοβάμαι πάρα πολύ, γιατί δεν ξέρω τι μου ξημερώνει με όλα αυτά που συμβαίνουν. Δεν μπορώ να πω ότι το κράτος μας στηρίζει και ότι είναι δίπλα μας. Θέλουμε το κράτος να μας προσφέρει τη βοήθεια του όταν μας βρίσκει μια καταστροφή από μια θεομηνία που δεν προκαλέσαμε εμείς. Δεν είναι καθόλου εύκολο για εμάς τους νέους να καλλιεργούμε τη γη για να μπορούμε να τροφοδοτούμε τις αγορές με ποιοτικά προϊόντα. Το κόστος καλλιέργειας είναι πολύ μεγάλο, εργάτες δεν έχουμε, υποστήριξη από το κράτος δεν έχουμε, αν μας έλειπαν τουλάχιστον οι καταστροφές από τις θεομηνίες κάτι θα μπορούσαμε να καταφέρουμε», μας είπε ο 26χρονος Μάριος Ρούτσης.