ierapetra

«Βουτιά στο παρελθόν… ματιά στο μέλλον» - Μία ξεχωριστή εκδήλωση για τα παράκτια μνημεία της Ιεράπετρας

Λασίθι
«Βουτιά στο παρελθόν… ματιά στο μέλλον» - Μία ξεχωριστή εκδήλωση για τα παράκτια μνημεία της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά την περιορισμένη αρχαιολογική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, οι γραπτές πηγές, τα ίδια τα μνημεία και οι σποραδικές αρχαιολογικές έρευνες, σωστικές ή συστηματικότερες, σκιαγραφούν τη σημασία της πόλης στο ιστορικό γίγνεσθαι

Ο Σύλλογος Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιστορίας και Πολιτισμού Ιεράπετρας «Η Ιεράπυτνα», διοργανώνει το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής 22 Νοεμβρίου εκδήλωση-παρουσίαση των ενάλιων και παράκτιων μνημείων της περιοχής σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ, Την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων, την Περιφέρεια Κρήτης και την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, καθώς και τον οικοδεσπότη Δήμο Ιεράπετρας στη θάλασσα του Οποίου έχουν γίνει οι σχετικές έρευνες.

«Θα ακολουθήσει φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Βουτιά στο παρελθόν… ματιά στο μέλλον» στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Cleps Ydra, ερμηνεύοντας την επιχωμένη ενάλια πολιτιστική κληρονομιά με ψηφιακές μεθόδους Γεωπληροφορικής υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ιεράπυτνα» κ. Γιάννης Ροβιθάκης συνταξιούχος εκπαιδευτικός.

Παρά την περιορισμένη αρχαιολογική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, οι γραπτές πηγές, τα ίδια τα μνημεία και οι σποραδικές αρχαιολογικές έρευνες, σωστικές ή συστηματικότερες, σκιαγραφούν τη σημασία της πόλης στο ιστορικό γίγνεσθαι.

Ιδιαίτερη ακμή γνώρισε στα Ρωμαϊκά χρόνια, οπότε αποτέλεσε έναν από τους σημαντικούς σταθμούς του ναυτικού δρόμου που κατευθυνόταν από την Ανατολική Μεσόγειο προς τα δυτικά, μέχρι την ίδια τη Ρώμη. Κατά συνέπεια, ακολούθησε την αναβάθμιση που γνώρισε η νότια ακτή της Κρήτης κατά τη Ρωμαϊκή Περίοδο, στο πλαίσιο του δικτύου των επικοινωνιών που εγκαθίδρυσε σταδιακά στη μεσογειακή λεκάνη η λεγόμενη Pax Romana (ρωμαϊκή ειρήνη).

Γιαννης Ροβιθακης
Ο κ. Γιάννης Ροβιθάκης

Ενάλια και παράκτια μνημεία στις ακτές και στη θάλασσα της περιοχής αποτελούν μάρτυρες της ναυτικής δραστηριότητας και του ρόλου που έπαιξε η θάλασσα στην πολιτισμική εξέλιξη. Ταυτόχρονα, αποτελούν δείκτες της γεωλογικής αστάθειας της περιοχής, γνωστής για όλη την Κρήτη, και της βύθισης των ακτών της, κάνοντας φανερό ότι η σημερινή εικόνα της ακτογραμμής είναι σαφώς διαφορετική από αυτή της αρχαιότητας.

Για να μελετηθούν και τεκμηριωθούν γνωστά μνημεία της περιοχής, αλλά και να διερευνηθούν ευρύτεροι θαλάσσιοι χώροι γύρω τους, εγκαινιάστηκε το 2023 από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας το διετές πρόγραμμα ClepsYdra: Translating Submerged and Buried Cultural Heritage from Shallow Water to Digital environment with Geoinformatics.

Η ερευνητική πρόταση περιλάμβανε μελέτη των ακτών με αρχαιολογική και γεωφυσική διασκόπηση στις νησίδες Λεύκη, Χρυσή και στην περιοχή της Ιεράπετρας σε όλες τις γνωστές θέσεις με παράκτια αρχαία κατάλοιπα: λιμάνι Ιεράπετρας, Γρα Λυγιά, Κουτσουνάρι και Φέρμα. Η έρευνα περιλάμβανε υποβρύχια οπτική επισκόπηση, υποβρύχια φωτογραμμετρία, παράκτια γεωαρχαιολογία αποτύπωση από αέρος της ακτής σε ορθοφωτοχάρτες και γεωφυσική διασκόπηση με τις μεθόδους των θετικών επιστημών (μαγνητική χαρτογράφηση, ηλεκτρική τομογραφία, υπεδάφειο γεωραντάρ, κλπ.), καθώς και γεωπληροφορική εκτίμηση του κινδύνου από την επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που θα γίενι την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024 στο δημαρχείο Ιεράπετρας, στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη»:

  • 18.00 Προσέλευση
  • 18.15 Χαιρετισμοί
  • 18.30 Παρουσίαση του προγράμματος ClepsYdra

Δρ Νίκος Παπαδόπουλος - Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας - Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών - Εργαστήριο Γεωφυσικής
Τηλεπισκόπησης & Αρχαιομετρίας

  • 18.45 Αρχαιολογικά αποτελέσματα του προγράμματος Clepsydra

Δρ Θεοτόκης Θεοδούλου – Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων
– Γραφείο Κρήτης

  • 19.00 Εγκαίνια έκθεσης: Βουτιά στο παρελθόν... ματιά στο μέλλον
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News