Ολοκληρώνονται οι χειμωνιάτικες φυτεύσεις κηπευτικών στα 16.000 στρέμματα θερμοκηπίων της Ιεράπετρας, με τους αγρότες της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με την παρατεταμένη περίοδο της ανομβρίας, που αισίως κλείνει σε λίγο τους 8 μήνες, με την εξάπλωση του ιού της καστανής ρυτίδωσης που απειλεί τα τελευταία 3 χρόνια να μειώσει σημαντικά κυρίως τις καλλιέργειες ντομάτας και με την μείωση του αριθμού των εργατών γης, που ανεβάζει σημαντικά τοι εργατικό κόστος αφού τα ημερομίσθια έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Έχουν φυτευτεί εφέτος λιγότερες ντομάτες και λιγότερες πιπεριές «κέρατο». Αντίθετα έχει φυτευτεί ελαφρώς περισσότερα αγγούρι, πιπεριά «ντολμάς» και κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης.
«Το πρόβλημα με το διαθέσιμο αρδευτικό νερό όσο δεν βρέχει στην Ιεράπετρα, είναι πάρα πολύ μεγάλο και θα πρέπει να είμαστε όλοι μας προσεκτικοί με τη διαχείριση του νερού, ώστε να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο της ανομβρίας χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ελπίζω να επαληθευτούν αυτοί που υποστηρίζουν ότι από την ερχόμενη εβδομάδα ο καιρός αλλάζει και αναμένονται βροχές σε όλη την Ελλάδα. Θεωρώ πολύ σημαντικό να αποθηκεύσουμε στις ομβριοδεξαμενές που έχουμε φτιάξει και την τελευταία σταγόνα βροχής που θα πέσει, όπως επίσης είναι σημαντικό να φτιάξουμε έστω και χωμάτινες δεξαμενές νερού, για να αποταμιεύσουμε όσο μεγαλύτερες ποσότητες μπορούμε ώστε να μην τραβάμε συνεχώς από τον ταμιευτήρα των Μπραμνιανών, γιατί αυτές τις ποσότητες θα τις χρειαστούμε αργότερα, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Θεωρώ αναγκαίο επίσης ότι, πρέπει να πιέσουμε για να τρέξουν οι κρατικοί φορείς που έχουν την αρμοδιότητα να μελετήσουν και να κατασκευάσουν και άλλα φράγματα στην ευρύτερη περιοχή, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ανάλογες περιόδους ξηρασίας», είπε στο neakriti.gr, ο γεωπόνος κ. Χρήστος Λάβδας.
«Να προσέχουμε τις καλλιέργειές μας σαν τα μάτια μας»
Οι παραγωγοί κηπευτικών δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για να επηρεάσουν τις τιμές πώλησης των κηπευτικών που παράγουν, αλλά μπορούν να πετύχουν πολλά αν προσέχουν τα περιβόλια τους και αν τα καταφέρουν να έχουν καλή ποιότητα.
«Η νέα περίοδος ξεκίνησε με μικρές αναδιαρθρώσεις στις καλλιέργειες και κυρίως με λιγότερα στρέμματα χειμωνικής ντομάτας, λόγω του ιού της καστανής ρυτίδωσης. Συνιστώ στους παραγωγούς μας να προσέχουν τα περιβόλια τους για να πάρουν μεγαλύτερο όγκο παραγωγής και ποιοτικότερους καρπούς, καθώς δεν μπορούν να επηρεάσουν την τιμή πώλησης τους. Επειδή βλέπω ότι έχει μεγαλώσει το πρόβλημα της καστανής ρυτίδωσης, πρέπει να τονίσω σε όλους τους παραγωγούς ότι, δεν πρέπει να πηγαίνουν από το ένα θερμοκήπιο στο άλλο κάνοντας άσκοπες επισκέψεις. Να αλλάζουν ρούχα αν πάνε από το ένα χωράφι στο άλλο για να μη μεταφέρουν τον ιό και να έχουν απολυμαντικούς χώρους να πατούν πριν μπουν στα θερμοκήπια τους. Γενικά θα πρέπει να παίρνουν όλα τα μέτρα που χρειάζονται και είναι πλέον γνωστά. Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να τα παίρνουμε κι εμείς οι γεωπόνοι που μπαίνουμε σε πολλά θερμοκήπια. Η καστανή ρυτίδωση υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να βρεθούν υβρίδια που θα έχουν υψηλή αντοχή σε αυτή την ίωση. Μέχρι τότε θα πρέπει όλοι μας να προσέχουμε», τονίζει ο γεωπόνος κ. Χρήστος Λάβδας.
Ο κ. Χρήστος Λαβδας (γεωπόνος)
Οι παραγωγοί κηπευτικών πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα εφέτος παλιές ιώσεις που έχουν ξεχαστεί και ξαφνικά επανεμφανίζονται και προκαλούν ζημιές και πανικό.
«Αυτό συνέβη το Φθινόπωρο στα Φιλιατρά του Δήμου Τριφυλίας, όπου οι παραγωγοί είχαν επικεντρωθεί στην προστασία των καλλιεργειών τους από την καστανή ρυτίδωση και ξαφνικά βρέθηκαν οι περισσότεροι να έχουν τεράστιο πρόβλημα με τον ιό του κίτρινου καρουλιάσματος τον οποίο είχαν σχεδόν ξεχάσει, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες ζημιές σε αυτήν την περιοχή. Αυτός ο ιός μεταφέρθηκε στα θερμοκήπια της Τριφυλίας με μια νέα γενιά αλευρώδη από μολυσμένες υπαίθριες καλλιέργειες και αυτό θα πρέπει να το προσέξουν ιδιαίτερα και οι παραγωγοί της Ιεράπετρας εφέτος. Πέρυσι είχαν αρκετά προβλήματα με τον ιό του κίτρινου καρουλιάσματος και στα Χανιά. Οι παραγωγοί της Ιεράπετρας θα πρέπει να προσέχουν πάντα και τον αλευρώδη για να μην έχουν προβλήματα με τους ιούς που έχουν καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες ντομάτας. Η Ιεράπετρα μπορεί και πρέπει να έχει έναν σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό γιατί έχει καθαρά και ποιοτικά προϊόντα. Πιπεριές, αγγούρια, αγγουράκια και ντομάτες μπορούν να έχουν καθαρό εξαγωγικό προσανατολισμό, αρκεί να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί όπως είναι οι Ισπανοί και να παράγουμε καθαρά προϊόντα. Θα πρέπει να επικοινωνήσουμε περισσότερο στις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές αγορές, ότι οι πιπεριές μας πλέον στην Ιεράπετρα καλλιεργούνται μόνο με ωφέλιμα έντομα, άρα είναι πολύ καθαρές και υγιεινές για τον καταναλωτή», κατέληξε ο γεωπόνος κ. Χρήστος Λάβδας.