Πιέζουν για αυξήσεις οι εργάτες γης εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη εργατικών χεριών - Μετακλητοί από το Βιετνάμ στην Ιεράπετρα

Λασίθι
Πιέζουν για αυξήσεις οι εργάτες γης εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη εργατικών χεριών - Μετακλητοί από το Βιετνάμ στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά 25% έχει ανέβει το κόστος παραγωγής, φωνάζουν οι αγρότες, που ζητούν περισσότερους εργάτες γης για να κρατήσουν τα μεροκάματα στα 37 ευρώ

Η έλλειψη εργατών γης έχει ανεβάσει τα μεροκάματα των ανειδίκευτων εργατών στα 37 ευρώ, ενώ συνολικά το κόστος καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας έχει ανέβει κατά 20 με 25% τον τελευταίο χρόνο. 

Όσο τα εργατικά χέρια δεν επαρκούν, τόσο μια μικρή μειοψηφία αλλοδαπών εργατών ασκεί πιέσεις στους αγρότες για μεγαλύτερα μεροκάματα, που σε πολλές περιπτώσεις δίδονται, ακόμα και αν ο εργάτης δεν είναι τόσο παραγωγικός ή δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις της καλλιέργειας. Σε αυτό το φαινόμενο την κύρια ευθύνη έχει ο ίδιος ο παραγωγός, που για να πάρει τους εργάτες του φίλου ή του γείτονά του, τους προσφέρει μεγαλύτερο μεροκάματο. 

«Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι οι εργάτες που έρχονται από τρίτες χώρες ως μετακλητοί ή ως εποχικοί, με χαρτιά νόμιμα για κάποιον εργοδότη, είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν σε αυτόν τον εργοδότη. Αν φύγουν και πάνε σε κάποιον άλλον εργοδότη για οποιονδήποτε λόγο είναι παράνομοι και παράνομος είναι επίσης αυτός που τους παίρνει να εργαστούν στη δική του δουλειά. Το πρόστιμο αν του γίνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας είναι 10.500 ευρώ για παράνομη εργασία. Όποιος αγρότης θέλει να έχει εργάτες, πρέπει να καλέσει εργάτες, γιατί αν δεν καλέσει εργάτες, απλά δε θα έχει. Ή θα έχει παράνομους εργάτες και θα είναι και ο ίδιος παράνομος. Όποιος χρειάζεται και δικαιούται εργάτες, να ακολουθήσει τη διαδικασία και να καλέσει εργάτες μέσω του Αγροτικού μας Συλλόγου.

Το νόμιμο μεροκάματο σήμερα είναι 37,07 μικτά. Εκβιασμοί γίνονται για μεγαλύτερα μεροκάματα την περίοδο που υπάρχει φόρτος εργασίας, δηλαδή την περίοδο που έχει ξεκινήσει ταυτόχρονα και το λιομάζωμα. Αυτή την εποχή δεν είναι τόσο έντονο αυτό το φαινόμενο. 

Υπάρχουν και εργάτες που παίρνουν περισσότερα από το νόμιμο μεροκάματο. Είναι λογικό να συμβαίνει και αυτό, αν η δουλειά ενός καλού εργάτη κάνει πάνω από 40-45 ευρώ. Δεν έχουμε αντίρρηση να τα πάρει τα παραπάνω χρήματα αυτός που τα αξίζει, όχι όμως με εκβιασμό», μας είπε ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Γιάννης Γαϊτάνης. 

Αναζητούν λύσεις 

Η προσπάθεια που κάνει ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας για να βρεθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό όλους τους τελευταίους μήνες. 

Έχοντας ήδη καταθέσει - εγγράφως - όλα τα προβληματικά σημεία στη διαδικασία μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες, επιδιώκει συνεχώς νέες συσκέψεις με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στα αρμόδια υπουργεία, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα ολικά και οριστικά. 

«Ενημερώνουμε ότι η σύμβαση εργασίας που συνάπτουν οι εργοδότες με τους εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και είναι προϋπόθεση για τη διατήρηση της νόμιμης παραμονής των οικονομικών μεταναστών στη χώρα μας.

Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι ως νόμιμο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη στο αγροτικό αντικείμενο ορίζεται το ποσό των 37,07 € μικτά (μαζί με την ασφάλιση ΕΦΚΑ 10%) και αυτό μόνο αν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα νομιμότητάς τους. 

Από τα παραπάνω, καλούμε τους παραγωγούς να διατηρήσουν τα ημερομίσθια σε αυτά τα επίπεδα, αντιδρώντας σε οποιασδήποτε μορφής εκβιασμού, λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού. 

Τονίζουμε δε για μία ακόμη φορά ότι οι παραγωγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μη δέχονται να εργαστεί στην αγροτική τους επιχείρηση άτομο που διαθέτει σύμβαση εργασίας σε άλλον εργοδότη, καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος για καταγγελία στο ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) από τον νόμιμο εργοδότη, και το οποίο επισύρει χρηματικό πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, λόγω παράνομης εργασίας σε αυτόν. 
Για όλα αυτά τα θέματα, καθώς και για πολλά άλλα, οι αγρότες θα κληθούν σύντομα να πάρουν αποφάσεις για την επόμενη μέρα στην περιοχή μας, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που οργανώνεται ήδη από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Γιάννης Γαϊτάνης. 

Φέρνουν εργάτες από το Βιετνάμ ως μετακλητούς

Εδώ και μερικούς μήνες, εκτός από τους Πακιστανούς εργάτες, που αποτελούν πλέον την πλειονότητα εκείνων που δουλεύουν στα θερμοκήπια, έχουν εμφανιστεί και έχουν ξεκινήσει να εργάζονται νόμιμα Αιγύπτιοι εργάτες και Βιετναμέζοι. 

Όσο τα εργατικά χέρια δεν επαρκούν, τόσο μια μικρή μειοψηφία αλλοδαπών εργατών ασκεί πιέσεις στους αγρότες για μεγαλύτερα μεροκάματα

«Φέτος ξεκινάμε με αυξήσεις στο κόστος καλλιέργειας που φτάνουν το 20-25%, όπου το εργατικό κόστος είναι και ο κυριότερος παράγοντας, που μας έχει υποχρεώσει να ψάξουμε εργάτες και σε άλλες πιο μακρινές χώρες, όπως είναι το Βιετνάμ. 

Επειδή έχουμε υποστεί τον εκβιασμό των εργατών, που ζητούν μεγαλύτερα μεροκάματα όταν έχεις ανάγκη περισσότερα εργατικά χέρια γιατί είσαι στο φόρτε της συγκομιδής για παράδειγμα, ψάχνουμε αναγκαστικά για καλύτερους και πιο συνεργάσιμους εργάτες. Αυτοί που βρίσκονται εδώ πολλά χρόνια είναι πλέον ακατάλληλοι για εργασία γιατί δημιουργούν συνεχώς προβλήματα. 

Είμαι ο πρώτος που έφερα μετακλητούς εργάτες γης από το Βιετνάμ πριν 5 μήνες. Οι άνθρωποι είναι πάρα πολύ καλοί. Δείχνουν πολύ καλά στοιχεία. Είναι Βουδιστές, άρα είναι πολύ φιλήσυχοι και δεν προκαλούν προβλήματα. Δουλεύουν χωρίς να μας ζαλίζουν με γκρίνια και καθημερινές καινούργιες απαιτήσεις, και οι συνθήκες εργασίας τους με τις παροχές τους είναι γραμμένα και συμφωνημένα από την πρώτη στιγμή στην πρόσκληση μετάκλησης που τους έχουμε κάνει. Τελικά η γραφειοκρατία δεν είναι τόσο μεγάλη για να φέρει όποιος θέλει και δικαιούται μετακλητούς εργάτες από το Βιετνάμ», μας είπε ο επιχειρηματίας-παραγωγός κηπευτικών Μάνος Πατεράκης. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News