Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας αφού εκφράζει τη χαρά του που το Νοσοκομείο εντάχθηκε στην Άγονη Α προβληματική ζώνη, θεωρεί ότι η υποστελέχωση και η υπολειτουργία της υγειονομικής δομής του Λασιθιώτικου Νότου θα αποτελέσουν αρνητικούς παράγοντες για την προσέλκυση ιατρών.
«Μας χαροποίησε το γεγονός της ένταξης μας στην άγονη Α προβληματική ζώνη καθώς ήταν ένα πάγιο αίτημα πολλών ετών έχοντας δώσει μάλιστα αρκετούς αγώνες γι αυτό, αλλά και για πολλά άλλα αιτήματα τα οποία συνεχίζουμε να διεκδικούμε. Ακούσαμε δε στην ΔΕΘ τον πρωθυπουργό να μιλάει για τα κίνητρα αλλά και την φορολόγηση του 22% στους Ιατρούς ενώ για τους υγειονομικούς που συνεχίζουν να κρατάνε το σύστημα υγείας στις πλάτες τους ούτε λόγος, ή αν ισχύσει οριζόντια αύξηση με κάτι μεικτά 20€ και μάλιστα από τον Απρίλιο του 2025.
Η υποστελέχωση στο νοσοκομείο Ιεράπετρας όπως και σε όλα τα Νοσοκομεία του Λασιθίου είναι μεγάλη και το επόμενο διάστημα (στις προκηρύξεις) θα είναι κρίσιμο για το αν θα υπάρχει ανταπόκριση από υποψηφίους ή όχι. Για να στηριχθεί το ΕΣΥ χρειάζεται χρήματα και όχι ψίχουλα! Ένα μικρό δείγμα της κατάστασης που επικρατεί είναι και ο μήνας Σεπτέμβριος όπου στο νοσοκομείο Ιεράπετρας δε θα εφημερεύει:
· Αναισθησιολόγος 22 μέρες το μήνα
· Ακτινολόγος 23 μέρες το μήνα
· Παθολόγος 22 μέρες το μήνα
· Πνευμονολόγος 22 μέρες το μήνα
· Παιδίατρος 14 μέρες το μήνα (Λόγω αναρρωτικής άδειας 1 Ιατρού)
· Καρδιολόγος 13 μέρες το μήνα
· Χειρουργός 10 μέρες το μήνα
· Γυναικολόγος 18 μέρες το μήνα
· Ορθοπεδικός 15 μέρες το μήνα
· Οφθαλμίατρος 16 μέρες το μήνα
· Ω.Ρ.Λ 22 μέρες το μήνα
· Οδοντίατρος 22 μέρες το μήνα
· Ουρολόγος 15 μέρες το μήνα
Και φυσικά θα πρέπει να τονίσουμε πως η συν - εφημέρευση του χειρουργικού τομέα με το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου είναι μία προσωρινή και όχι μόνιμη λύση, προς εξυπηρέτηση των ασθενών», αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας.
Στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας υπάρχουν 37 θέσεις Ιατρών, εκ των οποίων υπηρετούν 21, ενώ υπολείπονται 16. Έχει δηλαδή 56.7% πληρότητα… και υπολείπεται το 43,3%!
Αποτέλεσμα των ελλείψεων αυτών είναι ότι πρέπει να διακομιστεί ο ασθενής σε πλησιέστερο νοσοκομείο (σε ελάχιστες περιπτώσεις πλέον ακόμα και σε άλλο νομό) προκειμένου να υπάρχει η αντίστοιχη ειδικότητα για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. «Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο σε κάποιο εξαιρετικά επείγον περιστατικό… λόγο της απόστασης και του κακού οδικού δικτύου. Τεράστιες ελλείψεις και στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, καθώς όλα τα τμήματα δουλεύουν με προσωπικό ασφαλείας. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα άξιο αναφοράς είναι το τμήμα του Χειρουργείου που λειτουργεί με το 1/3 του προσωπικού που χρειάζεται.
Φυσικά οι ελλείψεις δε σταματάνε εδώ… Τεράστια κενά υπάρχουν και στη διοικητική υπηρεσία, όπου πολλά γραφεία λειτουργούν με ένα άτομο το οποίο φυσικά δεν έχει ούτε τη δυνατότητα να αρρωστήσει. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει σε παραϊατρικό, Τεχνική υπηρεσία αλλά και σε προσωπικό καθαριότητας καθώς και στις λοιπές υποστηρικτικές υπηρεσίες. Όσον αφορά το φύλαξη του νοσοκομείου.. απλά δεν υπάρχει.
Όλες αυτές οι ελλείψεις καθώς και η περίοδος του covid έχουν οδηγήσει στο να μην μπορούν να δοθούν οι νόμιμες άδειες στο προσωπικό με αποτέλεσμα την συσσώρευση τους, ενώ πολλοί συνάδελφοι έχουν οφειλόμενες άδειες από το 2018» προσθέτει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρα
Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να διεκδικούν:
• Αύξηση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου
• Τροποποίηση του Οργανισμού με αναδιάρθρωση και αύξηση κλινών
• Αυτοδιοίκητο με κρατικό προϋπολογισμό
• Πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό στα Δημόσια Νοσοκομεία
• Όχι στα μπαλώματα με μετακινήσεις (μεταξύ τμημάτων και μονάδων υγείας), και με προσλήψεις συμβασιούχων, ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι κοκ.
• Βελτίωση των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων στο ΕΣΥ, αυξήσεις και επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης εφημεριών και πρόσθετων αμοιβών, επαναφορά 13 ου και 14ου μισθού.
• Μονιμοποίηση όλων