Λειψυδρία στην Ιεράπετρα: «Ελεγχόμενη η κατάσταση στη διαχείριση του νερού» - Καθησυχαστικός ο δήμαρχος Μανόλης Φραγκούλης

Λασίθι
Λειψυδρία στην Ιεράπετρα: «Ελεγχόμενη η κατάσταση στη διαχείριση του νερού» - Καθησυχαστικός ο δήμαρχος Μανόλης Φραγκούλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Των καθησυχαστικών δηλώσεων του δημάρχου Ιεράπετρας κ. Μανόλη Φραγκούλη, είχε προηγηθεί το αίτημα του Δημοτικού Συμβούλου της ήσσονος αντιπολίτευσης και μέλους της Αγροτικής Επιτροπής κ. Μανόλη Βρυγιωνάκη, που ζητούσε έκτακτη σύγκλιση της επιτροπής για το θέμα της λειψυδρίας

Αν και ορισμένοι Δήμοι της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, ανησυχούν ιδιαίτερα λόγω της λειψυδρίας και της παρατεταμένης περιόδου ανομβρίας, ζητώντας να τεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η παίρνοντας περιοριστικά μέτρα στην ύδρευση και στην άρδευση, ο Δήμος Ιεράπετρας με το ξηροθερμικό του κλίμα  και τις 16.000 στρέμματα των υδροβόρων θερμοκηπιακών καλλιεργειών, προς το παρόν δείχνει ότι βρίσκεται, σε μια κατάσταση ελεγχόμενη και δεν έχει πάρει ιδιαίτερα έκτακτα μέτρα, μείωσης της αναγκαίας κατανάλωσης νερού.

«Κάποιοι Δήμοι έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και της λειψυδρίας. Εμείς Δόξα τω Θεώ στην Ιεράπετρα, παρότι όπως γνωρίζετε οι ανάγκες τόσο σε ύδρευση όσο και άρδευση είναι τεράστιες, μέχρι τώρα δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Νερά έχουμε αρκεί να τα διαχειριστούμε σωστά, ώστε να μην έχουμε ούτε τώρα ούτε στο μέλλον κάποιο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε κατάσταση ικανοποιητική, το νερό ελέγχεται, τα δίκτυα είναι σε καλή κατάσταση, αν και υπάρχουν βλάβες και σπασίματα των αγωγών που επισκευάζονται και γίνεται τακτική συντήρηση των δικτύων. Δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα σε ότι αφορά την ύδρευση της πόλης.

Υπάρχει ένα πρόβλημα ύδρευσης στον Κουτσουρά και στον Μακρύ Γιαλό, επειδή η γεώτρηση από την οποία υδρεύεται η περιοχή  έχει πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να διορθώσουμε σε συνεργασία με το Δήμο Σητείας και τη ΔΕΥΑΣ. Έχουμε καθαρίσει τη γεώτρηση, και σύντομα -είναι θέμα ημερών- θα έχουμε το μηχάνημα το οποίο θα μας βοηθήσει, και θα ενισχύσει το δίκτυο. Μιλάμε για μια περιοχή ιδιαίτερα τουριστική στην οποία το καλοκαίρι οι ανάγκες είναι πολύ αυξημένες. Στα χωριά μας και στους μικρότερους οικισμούς, με καθημερινή προσπάθεια της Υπηρεσίας ύδρευσης, πιστεύω ότι δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Γενικά είμαι αισιόδοξος για την επόμενη χρονιά και δεν πιστεύω ότι θα αναγκαστούμε να πάρουμε έκτακτα μέτρα, αρκεί να διαχειριστούμε σωστά τα αποθέματα νερού που έχουμε. Τα υπόγεια νερά που έχουμε θα μας βοηθήσουν να καλύψουμε τις ανάγκες της ύδρευσης και την επόμενη χρονιά αν είναι πολύ δύσκολη», μας είπε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μανόλης Φραγκούλης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στο Ηράκλειο.

«Σε αυτή τη συνάντηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μας ενημέρωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα εγκατασταθεί ο εργολάβος για να ξεκινήσει η κατασκευή του νέου φράγματος Μυλωνά Αγίου Ιωάννου. Θα ικανοποιήσει ένα μεγάλο τμήμα της ανατολικής Ιεράπετρας που δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει το νερό της άρδευσης που έχει ανάγκη. Το έργο αυτό θα γίνει με ΣΔΙΤ  και οι δημότες μας δεν θα έχουν καμία απολύτως επιβάρυνση. 

Στη Δυτική Ιεράπετρα  αντίθετα , έχουμε τις γεωτρήσεις μας στην περιοχή της Σρακήνας των Μύθων οι οποίες μας ξεδιψούν και συνδυαστικά με την προσαγωγό διώρυγα του Μύρτου  από εκεί εμπλουτίζεται ο ταμιευτήρας των Μπραμιανών, με καλής ποιότητας αρδευτικό νερό», πρόσθεσε ο κ. Φραγκούλης.

Αναφορικά με την μελέτη του αείμνηστου Νίκου Μουτάφη για το διάφραγμα του Μύρτου  που είναι στα συρτάρια από το 2015, ο κ φραγκούλης λέει ότι γνωρίζει πολύ καλά το θέμα.

«Ωστόσο αυτήν την περίοδο, έχουμε επικεντρωθεί  στην διεκδίκηση κονδυλίων για τη συνέχεια της κατασκευής του νέου αγωγού ύδρευσης που έχει κατασκευαστεί εν μέρει. Έχουν απομείνει άλλα τρία τμήματα του νέου αγωγού που θα μας φέρνει το νερό της ύδρευσης από τη Σαρακήνα των Μύθων στο υδραγωγείο ανατολικά της πόλης. Το έργο αυτό γίνεται τμηματικά γιατί στο σύνολο του κοστίζει 11,5 εκατ. ευρώ. Έχουμε καταθέσει την πρόταση μας και έχουμε συνεργαστεί με την Αντιπεριφέρεια και με την Περιφέρεια Κρήτης, ώστε να χρηματοδοτήσουν έστω το ένα κομμάτι του αγωγού  για να συνεχιστεί το έργο μέχρι την επόμενη χρονιά που θα μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο τμήμα του.

Το θέμα της κατασκευής του Διαφράγματος στον ποταμό του Μύρτου είναι αυτή τη στιγμή «παγωμένο» αλλά οφείλουμε να το τρέξουμε και αυτό διότι αν οργανωθούμε σωστά τώρα, πιστεύω ότι στο μέλλον δεν θα έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Μανόλης Φραγκούλης δήμαρχος Ιεράπετρας.

«Να κηρυχτεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ζητά ο Μανόλης Βρυγιωνάκης

Των καθησυχαστικών δηλώσεων του δημάρχου Ιεράπετρας κ. Μανόλη Φραγκούλη, είχε προηγηθεί το αίτημα του Δημοτικού Συμβούλου της ήσσονος αντιπολίτευσης και μέλους της Αγροτικής Επιτροπής κ. Μανόλη Βρυγιωνάκη, που ζητούσε έκτακτη σύγκλιση της επιτροπής για το θέμα της λειψυδρίας.

«Ως παράταξη "Ιεράπετρα Νέα Πορεία", καταθέσαμε σήμερα αίτημα στον Δήμαρχο της Ιεράπετρας για άμεση συνεδρίαση της επιτροπής αγροτικών θεμάτων με θέμα την λειψυδρία η οποία πλήττει την περιοχή μας.

Η φετινή ανομβρία στην Κρήτη δημιουργεί τεράστια προβλήματα άρδευσης και αφορά όλους τους αγρότες του νησιού. Πόσο μάλλον την -έτσι κι αλλιώς άνυδρη- περιοχή της Ιεράπετρας, ενός Δήμου με χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπίων αλλά και πολλές δενδρώδεις καλλιέργειες σε όλα τα χωριά.

Φωνές αγανάκτησης ακούγονται από όλο το Δήμο. Στην παράταξή μας  "Ιεράπετρα Νέα Πορεία" έχουμε καθήκον να σταθούμε δίπλα στους αγρότες. Όπως σταθήκαμε την περίοδο της λειψυδρίας του 2018 ως Δημοτική Αρχή, έτσι και τώρα.

Θεωρούμε πως η  Δημοτική Αρχή θα έπρεπε ήδη να έχει κινηθεί, καλώντας άμεσα όλους εμπλεκόμενους φορείς για να συζητηθεί το θέμα και να παρθούν αποφάσεις.

Δυστυχώς όμως απ’ την πλευρά των αρμοδίων επικρατεί μια αμήχανη σιωπή, η οποία  δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου της Ιεράπετρας. Ας μιλήσουν, ας κινηθούν έστω τώρα.

Ζητάμε να συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή αγροτικών θεμάτων ώστε να παραπεμφθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να είναι θεσμικά καλυμμένο. Θα πρέπει φυσικά να συζητηθεί και με τους προέδρους των κοινοτήτων αλλά και με συναρμόδιους φορείς όπως τους ΤΟΕΒ και τον ενιαίο αγροτικό σύλλογο. Κανείς δεν περισσεύει.

Στόχος είναι η στελέχωση μιας επιτροπής, η οποία θα μεταβεί στην Αθήνα και θα επισκεφθεί τα συναρμόδια Υπουργεία, διεκδικώντας από το κεντρικό κράτος: -την χρηματοδότηση έργων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες άρδευσης των καλλιεργειών σε όλο το Δήμο μας, αλλά και την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να διευκολυνθούν μέτρα προστασίας και στήριξης του αγροτικού και του γενικού πληθυσμού», καταλήγει ο κ Βρυγιωνάκης. 

Αυτό είναι το αίτημά μας. Ελπίζουμε να γίνει άμεσα αποδεκτό διότι με την κατάσταση που επικρατεί στην Ιεράπετρα και αν δεν έχουμε βροχοπτώσεις οι αγρότες μας κινδυνεύουν με πλήρη οικονομική καταστροφή την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο», καταλήγει στο αίτημα του ο Μανόλης Βρυγιωνάκης.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News