Η ανάδειξη και η αξιοποίηση ολόκληρης της παλιάς πόλης της Ιεράπετρας από τη γειτονιά του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, μέχρι το λιμάνι και τη λιμνοθάλασσα της “Ναυμαχίας”, αποτελεί αίτημα πολλών χρόνων πολλών επιφανών Ιεραπετριτών που με διάφορους τρόπους ασχολούνται με τον τουριστικό κλάδο και καταγράφουν εδώ και χρόνια τις παρατηρήσεις των ξένων επισκεπτών και των τουριστικών πρακτόρων που φέρνουν ξένο κόσμο στην Ιεράπετρα.
Εκτός όμως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει εκφράσει μαζί με διάφορους τοπικούς φορείς τις προτάσεις της και μάλιστα είχε αναθέσει την εκπόνηση μελέτης σε μελετητική ομάδα με την επιμέλεια της αναπληρώτριας καθηγήτριας αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ Αμαλίας Κωτσάκη, η οποία και παρουσιάστηκε στην αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη” πριν δυο χρόνια, τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση της παλιάς πόλης εκφράζουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι της.

Υποστηρίζουν ότι η ανάδειξη και η αξιοποίηση της παλιάς πόλης, όπως έχει γίνει σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κρήτης και η σύνδεση της με τις επισκέψιμες αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος θέσεις, που βρίσκονται είτε μέσα στην πόλη είτε στην περίμετρο της, θα διαμορφώσουν έναν άλλο πιο ενδιαφέροντα τουριστικό και πολιτιστικό χαρακτήρα μιας αναπτυσσόμενης πόλης, που έχει μείνει πίσω, λόγω της αδιαφορίας και της έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού που έχει να κάνει με τη φυσιογνωμία της
Σε μια περιπλάνηση που κάναμε μέσα στα στενά δαιδαλώδη σοκάκια της παλιάς πόλης το μεσημέρι της Τετάρτης, καταγράψαμε τις ομορφιές της και την προσπάθεια του 80% περίπου των ίδιων των κατοίκων να ομορφύνουν τις γειτονιές τους, να τις κάνουν πιο λειτουργικές και προσβάσιμες, προσθέτοντας χρώματα και αρώματα με φυτεύσεις καλλωπιστικών φυτών, με την βουκαμβίλια να θυμίζει μια παλιά προσπάθεια που έγινε επί δημαρχίας Μανόλη Μαστοράκη να φτιαχτούν ξύλινα τελάρα (πέργκολες) στις εισόδους και τις εξόδους της παλιάς πόλης για να φυτευτούν αναρριχώμενες κόκκινες φούξια και άσπρες βουκαμβίλιες που θα έδιναν ένα άλλο χρώμα στην “Κάτω Μερά” όπως λένε τη γραφική γειτονιά των ψαράδων.

«Εμείς οι κάτοικοι της παλιάς πόλης της Ιεράπετρας σκεφτόμαστε να φτιάξουμε μια επιτροπή ενεργών πολιτών για να διεκδικήσουμε να γίνουν ορισμένα βασικά έργα μέσα στην παλιά πόλη ώστε να είναι προσβάσιμη από ένα πυροσβεστικό όχημα η ένα ασθενοφόρο. Έχει καεί σπίτι από πυρκαγιά γιατί δε μπορούσε να περάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Να μπουν κανόνες που να τηρούνται από όλους. Να μη χτίζουμε όπου θέλουμε και να μη στενεύουμε τους ήδη στενούς δρόμους.
Να βγαίνουμε από τα στενά δρομάκια σε ευθεία γραμμή μέχρι την παραλία και να μην πέφτουμε πάνω στα τραπεζάκια των ταβερνών. Να μπουν σε αυτά τα δρομάκια της παλιάς πόλης παγκάκια να μπορεί ένας ηλικιωμένος η ένας επισκέπτης κα καθίσει. Με 500 ευρώ που παίρνουν οι ηλικιωμένοι δε μπορούν να πηγαίνουν να κάθονται στα καφέ και στα ρακάδικα. Να γίνουν ράμπες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες να μπορεί να περάσει ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Και να δούμε πως θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που έγινε επι δημαρχίας Μανόλη Μαστοράκη να μπει χρώμα στην παλιά πόλη, Οι λίγες βουκαμβίλιες που φυτεύτηκαν τότε δεν ήταν αρκετές. Οι ξύλινες κατασκευές που φτιάχτηκαν τότε από το Δήμο για να αναρριχηθούν οι βουκαμβίλιες είτε σάπισαν είτε ξηλώθηκαν από ιδιώτες. Εμείς ορισμένοι προσπαθούμε μόνοι μας να φτιάξουμε όμορφες γλάστρες με πολύχρωμα λουλούδια να πρασινίσουμε τα σοκάκια μας, αλλά δεν μας αφήνουν ορισμένοι που θέλουν να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε μέσα στα στενά δρομάκια ο καθένας μας από 5 αυτοκίνητα παρκαρισμένα. Σε άλλα νησιά πριμοδοτούν τους κατοίκους για να αγοράζουν γλάστρες και λουλούδια. Θέλουμε να καθαριστούν τα άδεια οικόπεδα και να γίνει έλεγχος στα ετοιμόρροπα ερειπωμένα σπίτια.. Να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες για τους ξένους επισκέπτες που μπαίνουν μέσα στην παλιά πόλη και δεν ξέρουν πως θα ξανά βγουν στην παραλία. Η παλιά πόλη είναι πολύ όμορφη αλλά παρά τις μελέτες που έχουν κάνει παραμένει αβοήθητη και αναξιοποίητη», μας είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Ιεράπετρας κ Ευαγγελία Κορνάρου.

Σε δυο σημεία της παλιάς πόλης είδαμε ότι κάποιος είχε ξεκινήσει να βάφει τους αρμούς στο πλακόστρωτο δίνοντας ένα όμορφο νησιώτικο χρώμα στη γειτονιά.
«Εγώ πήρα αυτή την πρωτοβουλία και με ένα κουβά χρώμα και ένα πινέλο, έκατσα και έβαψα μόνος μου το πλακόστρωτο της γειτονιάς μου με αποτέλεσμα να περνούν και να το φωτογραφίζουν όλοι οι ξένοι επισκέπτες γιατί τους θυμίζει Πάρο, Νάξο η Μύκονο. Έτσι προτείνω να γίνει όλο το πλακόστρωτο της παλιάς πόλης», μας είπε ο συνταξιούχος επιχειρηματίας κ Μιχάλης Ασπραδάκης.

«Η παλιά πόλη της Ιεράπετρας έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων και μέσα σε αυτήν κρύβεται όλος ο πολιτιστικός μας πλούτος. Αν προσπαθήσει ο Δήμος μας να φτιάξει την παλιά πόλη μας όπως έχει φτιαχτεί η παλιά πόλη του Ρεθύμνου, αυτή η περιοχή θα αποκτήσει άλλη ομορφιά και άλλο οικονομικό ενδιαφέρον. Θα φτιαχτούν μέσα στην παλιά πόλη μαγαζιά, θα έρχονται περισσότεροι επισκέπτες, θα πάρουν αξία όλα τα ακίνητα των δημοτών που οι περισσότεροι έχουν ανακαινίσει η αναπαλαιώσει τα σπίτια τους και μένουν οι ίδιοι σε αυτά. Ο Δήμος έχει πολλά να κάμει μέσα στην παλιά πόλη και όλα αυτά απαιτούν χρήματα, αλλά εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να μας βάλει μια μικρή εισφορά 4 ευρώ στο λογαριασμό του νερού και με τα χρήματα αυτά να φτιάξει τις παρεμβάσεις που θα κάνουν την παλιά πόλη πιο λειτουργική και πιο φιλόξενη», κατέληξε ο κ Μιχάλης Ασπραδάκης.