Εστίαση_Ιεράπετρα

«Στενάζει» η εστίαση στην τουριστική Ιεράπετρα έναντι της εστίασης των ξενοδοχείων - Αγωνιούν οι επιχειρηματίες

Λασίθι
«Στενάζει» η εστίαση στην τουριστική Ιεράπετρα έναντι της εστίασης των ξενοδοχείων - Αγωνιούν οι επιχειρηματίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εστίαση στην τουριστική Ιεράπετρα παρουσιάζει μείωση τζίρου το τελευταίο δίμηνο

Μπορεί τα μεγάλα all inclusive ξενοδοχεία της Ιεράπετρας να έχουν πολύ καλές πληρότητες που φτάνουν έως και το 90% μετά τις 10 Ιουνίου και θα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά μέχρι και το τέλος του Οκτώβρη, αλλά αυτή η εικόνα δεν ομοιάζει με εκείνη που βλέπει κανείς τα βράδια στα καταστήματα καφέ, μπαρ και εστίασης, όπου οι παρέες είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, αν περπατήσει κανείς μια καθημερινή στην παραλιακή ζώνη  μέχρι το φρούριο «Καλές». Κίνηση υπάρχει μόνο τα Σαββατοκύριακα και αυτή ξεκινά και τελειώνει μόνο στην έξοδο των ντόπιων και των Ελλήνων επισκεπτών.

thumbnail_20240618_135248

«Είναι αλήθεια ότι τα μεγάλα ξενοδοχεία που δουλεύουν με το σύστημα all inclusive είναι σχεδόν γεμάτα από το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη, αλλά αυτό δεν αντανακλά αναλόγως στην κίνηση που έχουν τα τουριστικά καταστήματα της Ιεράπετρας, τα καφέ, τα μπαρ και οι ταβέρνες, που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα λειτουργικά  τους έξοδα.

Τουρισμός_Ιεράπετρα

»Τα μεγάλα τουριστικά γραφεία έχουν αγοράσει τα αεροπορικά εισιτήρια σε χαμηλές τιμές για να τα διαθέσουν στα οργανωμένα τουριστικά πακέτα, με αποτέλεσμα τα λίγα αεροπορικά εισιτήρια που απομένουν, να πωλούνται σε αυξημένες τιμές και να στρέφουν τους επισκέπτες μας σε άλλου είδους εσωτερικό η οδικό τουρισμό σε γειτονικές χώρες, όπου δεν υπάρχει ζήτημα εύρεσης φτηνών αεροπορικών εισιτηρίων.

Παχιά Άμμος

Μικρές είναι για αυτό το λόγο οι πληρότητες στα μικρά ξενοδοχεία, τα τουριστικά καταλύματα και τη βραχυχρόνια μίσθωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα αυξηθούν

»Μικρές είναι για αυτό το λόγο οι πληρότητες στα μικρά ξενοδοχεία, τα τουριστικά καταλύματα και τη βραχυχρόνια μίσθωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα αυξηθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με την άνοδο του εσωτερικού Ελληνικού τουρισμού», μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου καφέ και εστίασης Ιεράπετρας κ. Μανόλης Μιχελαράκης.

Μιχελαράκης
Ο κ. Μανόλης Μιχελαράκης

Οι τουρίστες από τη Ρωσία έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια από την τουριστική αγορά της Ιεράπετρας και αυτό το πρόβλημα έχει ρίξει τους τζίρους των ταβερνών και των εστιατορίων.

«Από τότε που σταμάτησαν οι Ρώσοι τουρίστες να έρχονται στην Ιεράπετρα έχουμε πέσει πάρα πολύ στους ημερήσιους μας τζίρους. Οι Τσέχοι και οι Πολωνοί που γεμίζουν πλέον τα μεγάλα ξενοδοχεία, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψουν χρήματα για καλό φαγητό και ποτό στα μαγαζιά της πόλης. Μένουν μέσα στα ξενοδοχεία και καταναλώνουν ελεύθερα ότι τους δίνει το πρόγραμμα που έχουν προπληρώσει.

»Τουρισμό έχουμε στα μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά ποιοτικό τουρισμό δεν έχουμε κι αυτό φαίνεται πολύ εύκολα από τα άδεια τουριστικά καταστήματα και τις ταβέρνες που δουλεύουν μόνο με Έλληνες πελάτες. Κι εκεί που προσπαθούμε να καλύψουμε τα λειτουργικά μας έξοδα, για να μην αφήσουμε απλήρωτες τις υποχρεώσεις μας, έχουμε και τους καθημερινούς ελέγχους των υπηρεσιών που μοιράζουν παντού πρόστιμα», είπε στο neakriti.gr, ο ιδιοκτήτης ταβέρνας κ. Μανόλης Σκύβαλος.

Σκύβαλος
Ο κ. Σκύβαλος Μανόλης

Φτάσαμε μέχρι την τοπική κοινότητα Καβουσίου όπου εδρεύει βιοτεχνία ειδών ζύμης και πίτσας και ζητήσαμε να μας περιγράψουν ο Γιάννης και Σοφία Δερμιτζάκη την κίνηση που καταγράφουν στην εστίαση όλου του Νομού Λασιθίου.

«Κάνοντας μια σύγκριση  στους περυσινούς τζίρους του Μάη και του Ιούνη σε όλο το Νομό Λασιθίου, βλέπουμε ότι οι ταβέρνες στον Άγιο Νικόλαο, στη Σητεία και στην Ιεράπετρα, παρουσιάζουν μια πτώση στις αγορές των ειδών μας που κυμαίνεται από 20-30%. Ελπίζουμε στη συνέχεια να ανακάμψουν και να πάνε καλύτερα», μας είπαν η Σοφία και ο Γιάννης Δερμιτζάκης.

Δερμιτάκη_ς
Ο κ. Γιάννης και η κ. Σοφία Δερμιτζάκη

Δίπλα στο Καβούσι, η Παχιά Άμμος, που αποτελεί τη βιτρίνα στη βόρεια είσοδο του Δήμου Ιεράπετρας και στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης μας δίνει την εικόνα  μιας περιοχής  που δεν έχει  ξένο κόσμο.

«Είναι μεσημέρι και η παραλία όπως και τα μαγαζιά του καφέ και της εστίασης της Παχιάς Άμμου, είναι άδεια. Μην κοιτάτε που εμείς αποτελούμε την εξαίρεση και έχουμε στην ταβέρνα μας λίγο κόσμο από τους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες που μας ξέρουν εδώ και 30 χρόνια. Ο τουρισμός μοιάζει να σταματά μέχρι το Καλό Χωριό και δε φτάνει μέχρι την Παχιά Άμμο. Στο χωριό μας χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα ακόμη για να γίνουμε ένας καλός τουριστικός προορισμός.  Ποιος θα μας τα κάνει όμως, που μας έχουν ξεχάσει εδώ στα βόρεια του Δήμου Ιεράπετρας; Ο τόπος μας είναι πανέμορφος αλλά δεν τον έχουμε αξιοποιήσει όπως θα έπρεπε», είπε στο neakriti.gr, η ιδιοκτήτρια ταβέρνας κ. Νατάσα Κανάκη.

Κανάκη Νατάσα
Η κ. Κανάκη Νατάσα

Μιλώντας τις τελευταίες μέρες στην Ιεράπετρα με πάρα πολλούς ιδιοκτήτες καταστημάτων του κλάδου της εστίασης, οι οποίοι προσπαθούν να ανακαλύψουν τις αιτίες που δεν έχουν δουλειά τα μαγαζιά τους, διαπιστώνουμε ότι, στο μυαλό τους βρίσκεται συνεχώς ο επόμενος Σεπτέμβρης που θα σημάνει τη λήξη της άτυπης αναβολής που έχει δοθεί για την κατεδάφιση των κατασκευών της παραλιακής ζώνης, την ώρα που ακούγεται ότι έχουν βρεθεί τα 5 εκατομμύρια ευρώ, για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας, αλλά θα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες για να γίνουν οι αποκαταστάσεις  των υπαίθριων χώρων στην ώρα τους, ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν ξανά τα μαγαζιά από το καλοκαίρι του 2025.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News