GAITANAKHS

Ζώα Συντροφιάς: Το πρώτο βιβλίο του βραβευμένου για το φιλοζωικό του έργο Γιάννη (Μαρίνου) Γαϊτανάκη - Ποιος είναι ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας

Λασίθι
Ζώα Συντροφιάς: Το πρώτο βιβλίο του βραβευμένου για το φιλοζωικό του έργο Γιάννη (Μαρίνου) Γαϊτανάκη - Ποιος είναι ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας Γιάννης (Μαρίνος) Γαϊτανάκης που έχει βραβευτεί για το φιλοζωικό του έργο έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ζώα Συντροφιάς» που θα κυκλοφορήσει στις 19 Ιουνίου σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή και τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για φιλοζωικό σκοπό

Το Βιβλίο θα κυκλοφορήσει  και στην Αγγλική γλώσσα σε 52 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, σε έντυπη μορφή αλλά και σε e-book. Όλα τα έσοδα θα πάνε για φιλοζωικό σκοπό και σε περαιτέρω έρευνες  πάνω στα ζώα, μια περιοχή 100% υποερευνημένη στον Ελληνικό Χώρο.

448025856_851813283640219_3727803614299072969_n

Το βιβλίο μέσα από το βασικό θέμα που πραγματεύεται, προσπαθεί να απαντήσει και σε κρίσιμες ερωτήσεις όπως: Τι πραγματικά συμβαίνει με τα αδέσποτα στην Ελλάδα; Γιατί το Ελληνικό Κράτος αποτυχαίνει διαχρονικά στη διαχείριση τους;  Που οφείλεται αυτή η εκνευριστική απροθυμία των Δήμων και των Αστυνομικών Αρχών;

«Οι επιθέσεις και τα δαγκώματα σκύλων είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα δημόσιας υγείας και δημοσίας ασφάλειας που ταλανίζει παγκοσμίως πολλές τοπικές κοινωνίες. Κατ’  εκτίμηση 5.000 δαγκώματα άξια λόγου , συμβαίνουν ετησίως στην Ελλάδα,  με τραγικές συνέπειες για το ανθρώπινο θύμα, αλλά και κατάφορα αρνητικές συνέπειες για το «άτυχο» ζώο που τις περισσότερες φορές γίνεται στόχος αναίτια.

448025856_851813283640219_3727803614299072969_n

Ενώ πίσω από κάθε επίθεση κρύβεται ξεκάθαρα μια ανεύθυνη ανθρώπινη συμπεριφορά, μια λανθασμένη ανθρώπινη ενέργεια , άμεση ή έμμεση, και σχεδόν πάντα ένα ανεύθυνο κράτος,  το άτυχο ζώο πάντα τείνει να τιμωρείται δυσανάλογα, απόρροιας  μιας άδικης ανθρωποκεντρικής προσέγγισης», μας λέει ο συγγραφέας  κ Γιάννης Γαϊτανάκης.

Στο Βιβλίο γίνεται μια σφαιρική παρουσίαση του φαινομένου, μέσω μιας εξαντλητικής ανασκόπησης της παγκόσμιας βιβλιογραφίας και πλήθος στατιστικών στοιχείων που για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο ελληνικό κοινό.

448025856_851813283640219_3727803614299072969_n

«Για τις ανάγκες του βιβλίου πραγματοποιήθηκαν 4 επιστημονικές έρευνες, οι οποίες έρχονται να πιστοποιήσουν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική επικράτεια και κυρίως στην ελληνική επαρχία.

Η ευζωία των ζώων στην Ελλάδα στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις Φιλοζωικές Οργανώσεις, αλλά και στον ανώνυμο φιλόζωο πολίτη ο οποίος με ανιδιοτέλεια φροντίζει καθημερινά τα εκατομμύρια αδέσποτα που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια», προσθέτει ο κ Γαϊτανάκης. 

Στον παρόντα οδηγό προτείνονται λύσεις τόσο για την ευρύτερη διαχείριση των αδέσποτων, όσο και λύσεις για τον έλεγχο των δεσποζόμενων με κύριο στόχο την πάταξη της ανεύθυνης ιδιοκτησίας. Για τη μείωση του φαινομένου των επιθέσεων παρατίθενται:

•             Επιχειρησιακό Σχέδιο για τους Δήμους

•             Πρότυπο πρόγραμμα για παρουσιάσεις σε Σχολεία

•             Τεχνογνωσία για αποτελεσματικότερους Αστυνομικούς ελέγχους

•             Πλήθος Στατιστικών Στοιχείων

Το βιβλίο είναι διεπιστημονικό και χρήσιμο σε Πανεπιστήμια, αρμόδια Υπουργεία, Σχολεία,  Αστυνομικές αρχές, Φιλοζωικές οργανώσεις, σε κάθε γονέα αλλά και κάθε απλό πολίτη.

448025856_851813283640219_3727803614299072969_n

«Σε μια από τις έρευνες που παρουσιάζονται στο βιβλίο, για πρώτη φορά έχουμε και κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά: Για παράδειγμα ερευνώντας τα δημοσιεύματα σοβαρών περιστατικών τα οποία έγιναν την τελευταία διετία 2022-2023 στην Ελληνική Επικράτεια έγινε μια αναζήτηση με όρους όπως «Δαγκώματα/Δάγκωμα», «Επίθεση σκύλων», «Επίθεση από αγέλη» οπότε βρέθηκαν συνολικά 62 δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες πανελλήνιας εμβέλειας (π.χ. ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, NEWSIT, NEWSBOMB κ.α). Οι περισσότερες υποθέσεις υπήρχαν ως είδηση σε περισσότερα από δύο μέσα, για τις ανάγκες τις έρευνας επιλεγόταν κάθε φορά το οποίο εμφανιζόταν υψηλότερα στην αναζήτηση.

Συνολικά επιλέχθηκαν εξήντα δύο  (62) δημοσιεύματα με δάγκωμα ή επίθεση σκύλου. Η ιστοσελίδα με τα περισσότερα σχετικά δημοσιεύματα ήταν το Newsbomb. 

Όσον αφορά τον τόπο και το χρόνο, τα περισσότερα περιστατικά έγιναν εντός πόλεως εντός του αστικού ιστού (67,7%) με το υπόλοιπο 29% να γίνεται εκτός πόλεως σε περιφερειακές, αγροτικές, δασικές κλπ περιοχές. Η πόλη με το μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών ήταν η ΛΑΜΙΑ (19,2%) με το ΒΟΛΟ να ακολουθεί έχοντας το 12,2% των περιπτώσεων και την ΕΥΒΟΙΑ στο 8%. Εξετάζοντας  ευρήματα ανά Περιφέρεια, στην 1η θέση των περιπτώσεων βρέθηκε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος της οποίας εντός των ορίων της συνέβηκε το 37% των επιθέσεων, στη 2η θέση η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 16,2% και στη τρίτη η Περιφέρεια Αττικής με 11,3% των περιπτώσεων», μας λέει ο κ Γαϊτανάκης. 

Περιφέρεια

Ποσοστό

Περιφέρεια Αττικής

11,3%

Περιφέρεια Α.Μακεδονίας & Θράκης

1,6%

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

-

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

6,5%

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

3,2%

Περιφέρεια Ηπείρου

1,6%

Περιφέρεια Θεσσαλίας

16,2%

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

-

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

9,7%

Περιφέρεια Κρήτης

4,8%

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

1,6%

Περιφέρεια Πελοποννήσου

4,8%

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος

37%

 

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 19/6/2024  από τις εκδόσεις FYLATOS https://fylatos.com/shop/%CE%B6%CF%8E%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%AC%CF%82/

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ (ΜΑΡΙΝΟΣ) ΓΑΪΤΑΝΑΚΗΣ

Ο  Γιάννης (Μαρίνος) Γαϊτανάκης είναι προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας, πιστοποιημένος εκπαιδευτής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης Phd (c), MSc, M.B.A., MA

Είναι γνωστός στο Πανελλήνιο για τις δράσεις του υπερ της προστασίας των ζώων. Επί  μία δεκαετία ασχολείται ποικιλοτρόπως με το κεφάλαιο που λέγεται «ζώα»  έχοντας σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό του.

Αναμφίβολα πρόκειται για το πιο δραστήριο αστυνομικό όργανο στην Ελλάδα, όντας ο μοναδικός αστυνομικός με τεράστια εμπειρία τόσο στην πράξη, στο πεδίο,  με χιλιάδες ελέγχους στο ενεργητικό του, όσο και στο θεωρητικό κομμάτι με αξιόλογες ακαδημαϊκές σπουδές πάνω στα ζώα. Λόγω της εξαίρετης δράσης του προτάθηκε από την Π.Φ.Π.Ο. να  γίνει αποδεκτός με υποτροφία για να παρακολουθήσει το (ΔΠΜΣ) Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία το οποίο διοργανώνεται από το Τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και ο Ιωάννης Γαϊτανάκης έγινε ο πρώτος ένστολος που αποφοίτησε από το εν λόγω πρόγραμμα, στα πλαίσια του οποίου εκπονήθηκε και η παρούσα επιστημονική εργασία

Η υπηρεσία στην οποία προΐσταται, η Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας, αποτελεί πανελλήνιο σημείο αναφοράς, με πολλές επιτυχίες και δράσεις που προσομοιάζουν σε μια μελλοντική Αστυνομία Ζώων. Μάλιστα η δράση της, έχει αποτυπωθεί σε διεθνή ντοκιμαντέρ, διαφημίζοντας το θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα το προσωπικό της ΔΑ συμμετείχε στο διεθνές ντοκιμαντέρ “The Stray Story: A Dogumentary (2021)” το οποίο έχει προβληθεί σε πάνω από  20 χώρες έχοντας αποσπάσει 13 διεθνή βραβεία. (https://www.imdb.com/title/tt9630292/?ref_=ttfc_fc_tt).

Η πλούσια επαγγελματική και φιλοζωική δράση του σχετικά με την προστασία των ζώων, του έχει φέρει πολλές βραβεύσεις από φιλοζωικούς συλλόγους, τοπικούς φορείς αλλά και επαγγελματικές ενώσεις. Με πλήθος θετικών δημοσιεύσεων  και συνεντεύξεων σε Social Media και ΜΜΕ ακόμα και Παγκόσμιας εμβέλειας. Αυτό τον έχει κάνει περιζήτητο εκπαιδευτή και εισηγητή σε σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια σε σχολεία, σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Ο Γιάννης Γαϊτανάκης είναι κάτοχος (6) ακαδημαϊκών τίτλων ενώ φέτος τελειώνει και το διδακτορικό του στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. με θέμα πως η κακοποίηση των ζώων βλάπτει μια περιοχή ως τουριστικό προορισμό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News