ergatis

Ιεράπετρα: Ανάσες δροσιάς αναζητούσαν οι αγρότες και εργάτες – Συσκεύαζαν τα λαχανικά δίπλα στο κύμα (vid)

ακρόαση άρθρου
Λασίθι
Ιεράπετρα: Ανάσες δροσιάς αναζητούσαν οι αγρότες και εργάτες – Συσκεύαζαν τα λαχανικά δίπλα στο κύμα (vid)
Αγρότες και εργάτες ψάχνουν τη δροσιά δίπλα στη θάλασσα

Την ώρα που ο καύσωνας φτάνει στην κορύφωση του με θερμοκρασίες πάρα πολύ υψηλές, οι παραγωγοί θερμοκηπιακών κηπευτικών της Ιεράπετρας με τους αλλοδαπούς εργάτες γης που δουλεύουν στις καλοκαιρινές καλλιέργειες, είναι αναγκασμένοι είτε να δουλεύουν πολύ πρωί και πολύ αργά μετά τις 6 το απόγευμα, είτε να μεταφέρουν τα προϊόντα τους σε αποθήκες συσκευασίας πολύ κοντά στη θάλασσα, όπου η θαλάσσια αύρα ρίχνει αισθητά τη θερμοκρασία και οι άνθρωποι μπορούν να δουλέψουν κάτω από πιο δροσερές καιρικές συνθήκες.

Μέσα στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας που έχουν καλοκαιρινές καλλιέργειες το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Ιουνίου, η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη θέση Λιμνάκι της Νέας Ανατολής που είναι δίπλα στη θάλασσα η θερμοκρασία ήταν γύρω από τους 35 βαθμούς Κελσίου, καθώς η θαλάσσια αύρα λειτουργούσε ως το φυσικό κλιματιστικό, δίνοντας ανάσες δροσιάς σε αγρότες και εργάτες γης.

«Δυστυχώς εμείς οι αγρότες που παράγουμε καλοκαιρινά κηπευτικά στα θερμοκήπια μπορούμε να δουλέψουμε μόνο τις πολύ πρωινές η τις πολύ βραδινές ώρες λόγω της ζέστης. Το μεροκάματο αρχίζει στις 6 η ώρα το πρωί. Άρα μπορούμε να δουλέψουμε μέχρι τις 9.30 το πρωί Δηλαδή μέχρι την ώρα του καφέ που δίνουμε στους εργάτες μας. Μετά παίρνουμε με τα αυτοκίνητα τα κηπευτικά που έχουμε συγκομίσει από τα θερμοκήπια που δεν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα και τα μεταφέρουμε σε ένα δροσερό μέρος δίπλα στην παραλία Λιμνάκι της Νέας Ανατολής, για να συνεχίσουμε να κάνουμε τη διαλογή και τη συσκευασία. ώστε να μπορέσουμε να τα στείλουμε με τα μεταφορικά γραφεία στις αγορές με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Τα θερμοκήπια όπου έχουμε την παραγωγή μας απέχουν από τη θάλασσα γύρω στα 4 χιλιόμετρα. Είναι δηλαδή στην ενδοχώρα που είναι κατά κανόνα πιο ζεστή από την παραλιακή ζώνη.

Εργασία δίπλα στη θάλασσα

Εδώ που έχουμε φτιάξει τώρα την αποθήκη συσκευασίας και μπορούν να δουλεύουν κάτω από καλύτερες πιο δροσερές συνθήκες οι εργάτες μας , βρισκόμαστε 10 μέτρα μακριά από το κύμα του νότιου κρητικού πελάγους. Η θερμοκρασία στην παραλία είναι από 4 έως 10 βαθμούς χαμηλότερη από την ενδοχώρα. Όσοι δεν έχουν την πολυτέλεια να έχουν κατάλληλους χώρους δίπλα στη θάλασσα, αν δεν σχολάσουν νωρίς πριν τις; 10 το πρωί θα καούν μέσα στα θερμοκήπια από τη ζέστη. Αυτή την ώρα μέσα στο θερμοκήπιο στις 12 το μεσημέρι η θερμοκρασία ξεπερνά τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο και για εμάς αλλά και τα φυτά μας να καλλιεργούμε το καλοκαίρι κάτω από τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες. Χθες για παράδειγμα αναγκάστηκα να ποτίσω τέσσερις φορές μέσα σε μια μέρα για να μπορέσω σήμερα να συγκομίσω πιο ποιοτικές και πιο σκληρές πιπεριές, ώστε να μπορούν να φτάσουν στις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και να είναι εμπορεύσιμες», είπε στο neakriti.gr, ο παραγωγός πιπεριάς κ. Μανόλης Καπαράκης.

Μάνος Καπαρακης
Ο κ. Μάνος Καπαράκης

Για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα πρέπει να καλλιεργεί κάποιος στο θερμοκήπιο το καλοκαίρι, ο γεωπόνος κ. Γρηγόρης Δαμουλάκης μας είπε ότι, «το περιβάλλον που θέλουν τα φυτά για να αποδώσουν είναι λογική θερμοκρασία, ηλιοφάνεια και υγρασία. Αυτοί οι τρείς παράγοντες θα πρέπει να συνυπάρχουν σε λογικά επίπεδα. Για να έχουμε μια λογική ηλιοφάνεια, θα πρέπει να έχουμε μειώσει με κάποιες τεχνικές την ηλιακή ακτινοβολία από τα πλαστικά οροφής, να υπάρχει επίσης σχετική ατμοσφαιρική υγρασία με μικρά συχνά ποτίσματα ποτίσματα δυο η τρεις φορές τη μέρα, και δεν αναφέρομαι στις υδροπονικές καλλιέργειες που θέλουν πολύ περισσότερο νερό. Θέλουμε κανονικό και όχι υπερβολικό αερισμό για να μην έχουμε ξηρή κορυφή στα φυτά μας, σε ευαίσθητες καλλιέργειες», όπως είναι το αγγούρι και ορθολογική λίπανση, καθώς, επειδή έχουμε μεγάλη εξάτμιση ανεβαίνουν οι αγωγιμότητες και το φυτό χρειάζεται προφανώς χαμηλότερες αγωγιμότητες σε αυτές τις ακραίες συνθήκες. Κλειδί για το καλοκαίρι είναι η καλή ποιότητα νερού και γενικά να υπάρχει μια διαρκής επιφυλακή του παραγωγού με το θερμοκήπιο του. Το θερμοκήπιο θέλει να του λές καλημέρα, χαίρεται και καληνύχτα. Δηλαδή να είσαι εκεί όλη την ημέρα. Εάν δεν εφαρμόζει κάποιος αυτά τα πράγματα θα έχει πολλά προβλήματα.

Γρηγόρης Δαμουλακης
Ο κ. Γρηγόρης Δαμουλάκης

Με τις υψηλές θερμοκρασίες φυσικά κινδυνεύουν και οι ελαιώνες. Όλα τα φυτά θέλουν κυρίως νερό και φαΐ. Όταν δεν υπάρχει η ανάλογη υγρασία υπάρχει θέμα. Οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν τον πληθυσμό του δάκου αλλά δεν κάνουν καλό στην αύξηση του όγκου του καρπού της ελιάς και στην ελαιοποίηση στη συνέχεια», καταλήγει ο γεωπόνος κ. Γρηγόρης Δαμουλάκης.

Δείτε το βίντεο:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News