Μύρτος: Έφτασαν επιτέλους οι σωλήνες για τη διώρυγα, αφού έκαναν τον γύρo της Αφρικής λόγω Χούθι

Λασίθι
Μύρτος: Έφτασαν επιτέλους οι σωλήνες για τη διώρυγα, αφού έκαναν τον γύρo της Αφρικής λόγω Χούθι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο προσαγωγός του Μύρτου συνεχίζεται και τα συμπληρωματικά έργα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ

«Να μην ανησυχεί η Ιεράπετρα για τα συμπληρωματικά έργα του φράγματος Μπραμιανών», είχε δηλώσει αποκλειστικά στο neakriti.gr, στις 18 Απριλίου του 2024 ο  κ. Αντώνης Κοτσώνης (γενικός διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών) και ένα μήνα αργότερα  επιβεβαιώθηκε, καθώς την ένταξη των συμπληρωματικών έργων του φράγματος Μπραμιανών στο ΕΣΠΑ ενέκρινε, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών υλοποιώντας μια ακόμα κυβερνητική δέσμευση για την Κρήτη και τον Νομό Λασιθίου.

Παράλληλα ο κ. Κοτσώνης, μας είχε δηλώσει ότι, η νέα προσαγωγός διώρυγα του Μύρτου έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και το έργο έχει σταματήσει προσωρινά για να συνεχιστεί σύντομα όταν θα παραλάβει η ανάδοχος εταιρεία  από την Κίνα τις υπόλοιπες σωλήνες ελατού χυτοσιδήρου διατομής ενός μέτρου, με τις οποίες θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού μέχρι τον ταμιευτήρα.

Αυτές τις μέρες κατάφερε να φτάσει το καράβι με τους αγωγούς του ελατού χυτοσιδήρου στο λιμάνι του Ηρακλείου που είχε φορτώσει από λιμάνι της Κίνας και είχε καθυστερήσει να φτάσει στον προορισμό του, καθώς δεν μπορούσε να περάσει λόγω της εμπόλεμης κατάστασης από τη διώρυγα του Σουέζ με αποτέλεσμα να κάνει το γύρο της Αφρικής και να φτάσει στην Κρήτη μέσω του Γιβραλτάρ. Αυτές τις μέρες μεταφέρονται οι αγωγοί στο εργοτάξιο και θα συνεχιστεί άμεσα η τοποθέτησή τους, καθώς έχουν τοποθετηθεί τα πρώτα 6 χιλιόμετρα και απομένουν άλλα 12 χιλιόμετρα, ενώ τα συνεργεία της αναδόχου εταιρείας προετοιμάζουν το χώρο για την κατασκευή της μεγάλης δεξαμενής πάνω από το Μύρτο.

«Οι εξελίξεις είναι θετικές για τα δυο εγγειοβελτιωτικά έργα που μας έχουν φορτώσει άγχος. Ας ελπίσουμε ότι τα συμπληρωματικά έργα και η προσαγωγός θα ολοκληρωθούν γρήγορα και θα παραδοθούν για χρήση, ώστε να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα της λειψυδρίας στον τόπο μας», μας είπε σχετικά ο αντιπρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Γιώργος Καραλάκης.

Όσο μεγαλώνει η περίοδος ξηρασίας που ταλανίζει όλη τη νότια Ευρώπη και συνεπώς και τη νότια Ελλάδα, τόσο αυξάνεται η ανησυχία στην ξηροθερμική Ιεράπετρα, για την ολοκλήρωση της κατασκευής της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου, αλλά κυρίως για την ένταξη των δημοπρατημένων συμπληρωματικών έργων του Φράγματος των Μπραμιανών, που όλα μαζί συνδυαστικά, όταν και εφόσον ολοκληρωθούν, θα έχουν εξασφαλίσει καλής ποιότητας και ποσότητας αρδευτικό νερό, για τα χιλιάδες στρέμματα των θερμοκηπιακών και των δενδρωδών καλλιεργειών, οι οποίες συνεισφέρουν  τα μέγιστα στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μας.

Την ένταξη των συμπληρωματικών έργων του φράγματος Μπραμιανών στο ΕΣΠΑ ανακοίνωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Την ένταξη των συμπληρωματικών έργων του φράγματος Μπραμιανών στο ΕΣΠΑ ενέκρινε, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και  Οικονομικών υλοποιώντας μια ακόμα κυβερνητική δέσμευση για την Κρήτη και τον Νομό Λασιθίου. Η έναρξη των εργασιών αναμένεται το προσεχές διάστημα καθώς άμεσα, εντός του 2024, θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση και θα οριστεί ο ανάδοχος του έργου το οποίο θα ενισχύσει τους υδατικούς πόρους και θα θωρακίσει την αντιπλημμυρική προστασία της Ιεράπετρας.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από το 2023 ο βουλευτής Λασιθίου και Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης έθεσε την ανάγκη ενίσχυσης του φράγματος Μπραμιανών και της ολιστικής διαχείρισης των υδάτων σε συνεχείς επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς και με παρεμβάσεις του στο κοινοβούλιο.

Ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε για την θετική εξέλιξη ότι «με την εξασφάλιση των χρηματοδοτικών πόρων για την υλοποίηση των συμπληρωματικών έργων στο φράγμα Μπραμιανών, μια ακόμα δέσμευση μας γίνεται πράξη ενώ παράλληλα ικανοποιείται ένα δίκαιο αίτημα των Λασιθιωτών. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί οι προσπάθειες που καταβάλλαμε σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Μανώλη Φραγκούλη και άλλους τοπικούς φορείς, είχαν θετική έκβαση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Νίκο Παπαθανάση, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον ειδικό γραμματέα Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης - Ταμείου Συνοχής Γιώργο Ζερβό για την άμεση ανταπόκριση τους. Συνεχίζουμε, σταθερά με δουλειά και όραμα γιατί οι πολίτες περιμένουν από εμάς πράξεις και έργα, όχι λόγια».

Να σημειωθεί ότι το σύνολο των εγκεκριμένων έργων περιλαμβάνει βελτιώσεις στο υπάρχον φράγμα Μπραμιανών, κατασκευή νέου φράγματος στον Μύρτο και έργα αποταμιευτήρα για παροχή ύδατος (άρδευση, περιβαλλοντικοί λόγοι κ.ά.).

Αναλυτικά, θα υπάρξουν οι εξής παρεμβάσεις:

Α) κατασκευή φράγματος Μύρτου (χωμάτινο με αδιαπέραστο πυρήνα, ύψους 38μ. Από τη θεμελίωση).

Β) κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων (διευθέτηση ρεμάτων Μπραμιανού, ρέματος Διαβατών και κατασκευή δικτύων ομβρίων σε περιοχές του οικισμού Γρά Λυγιάς).

Γ) κατασκευή συμπληρωματικών εργασιών φράγματος Μπραμιανών (κατασκευή νέου αγωγού μεταφοράς νερού από υδροληψία Καλαμαυκιανού στον ταμιευτήρα Μπραμιανών μήκους 2,5 χλμ).

Στόχος του έργου είναι να ενισχυθεί το υδατικό δυναμικό του ταμιευτήρα Μπραμιανού, να βελτιστοποιηθεί η διαχείριση του υδάτινου στοιχείου του νόμου Λασιθίου και να θωρακιστεί η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News