Δικταίο, έγγραφο

"Πονοκέφαλος" και βέλη... για το ξαφνικό κλείσιμο του Δικταίου Άντρου - Αναζητείται λύση για να μείνει επισκέψιμο το καλοκαίρι (vid)

ακρόαση άρθρου
Λασίθι
"Πονοκέφαλος" και βέλη... για το ξαφνικό κλείσιμο του Δικταίου Άντρου - Αναζητείται λύση για να μείνει επισκέψιμο το καλοκαίρι (vid)
Αιχμές νυν... και πρώην δημάρχου για το ξαφνικό κλείσιμο του σπηλαίου

Ψυχρολουσία στους επιχειρηματίες του τουρισμού και στον Δήμο Οροπεδίου προκαλεί η απόφαση της αρμόδιας Εφορίας του υπουργείου Πολιτισμού για το ξαφνικό κλείσιμο του Δικταίου Άντρου, ώστε να “τρέξουν” οι αναγκαίες εργασίες στερέωσης των βραχωδών πρανών. 

Η απόφαση αυτή προέκυψε, στο πλαίσιο υποέργου που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ σημειώνεται μάλιστα πως δε νοείται το σπήλαιο να δέχεται επισκέπτες από τη στιγμή που έχουν διαγνωσθεί οι ελλοχεύοντες κίνδυνοι. 

Εγγραφο

Κάθετα αντίθετος με το ξαφνικό κλείσιμο του Δικταίου Άντρου για την υλοποίηση εργασιών στερέωσης των βραχωδών πρανών είναι ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιώργος Αθανασάκης, ο οποίος έλαβε σχετικό έγγραφο από την Εφορία Παλαιο-ανθρωπολογίας, η οποία καλεί την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αναστολή λειτουργίας του σπηλαίου. 

«Δεν πρέπει να κλείσει» 

«Το Δικταίο Άντρο δεν πρέπει να κλείσει το καλοκαίρι, διότι στην αντίθετη περίπτωση το οικονομικό πλήγμα θα είναι μεγάλο στην τοπική οικονομία της περιοχής», τονίζει ο κ. Αθανασάκης, ο οποίος υποστηρίζει ότι τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα, ότι δεν κινδυνεύει με απένταξη το έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης και ότι δεν τίθενται ζητήματα για την ασφάλεια των επισκεπτών στο σπήλαιο. 

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή, με τον δήμαρχο να επιδιώκει άμεσα συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υποστηρίζοντας ότι από την εικόνα που έχει, δεν ελλοχεύουν κίνδυνοι για τους επισκέπτες. Στόχος της συνάντησης, όπως τονίζει ο δήμαρχος, θα είναι το να μην κλείσει το Δικταίο Άντρο το καλοκαίρι, επισημαίνοντας πως στις επαφές που είχε το προηγούμενο χρονικό διάστημα με το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε τεθεί ζήτημα για την αναστολή της λειτουργίας του λόγω της εκτέλεσης των εργασιών στερέωσης των βραχωδών πρανών. 

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός. Οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον χώρο έχουν επενδύσει, έχουν προσλάβει προσωπικό και δε συντρέχει λόγος να κλείσει. Αναγνωρίζοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα στο Οροπέδιο, είμαι σε επικοινωνία και με το υπουργείο και με την Εφορία Αρχαιοτήτων. Παλεύουμε ώστε να μείνει ανοικτό το Δικταίο Άντρο», είπε ο δήμαρχος. 

«Είχαμε προειδοποιήσει» 

Συνεννόηση και ψυχραιμία συνιστά ο πρώην δήμαρχος Οροπεδίου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννης Στεφανάκης, ο οποίος άφησε αιχμές εναντίον της δημοτικής Αρχής, καθώς, όπως υποστήριξε, στη σύμβαση η οποία υπεγράφη δεν ορίζονται χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης των σχετικών εργασιών. Ο πρώην δήμαρχος, συγκεκριμένα, άφησε αιχμές στη δημοτική Αρχή για τις παραλείψεις στους όρους σύμβασης του έργου. Παράλληλα, κατέθεσε αίτημα για ειδική συνεδρίαση, προκειμένου να εξεταστούν τρόποι για την αποφυγή της τεράστιας οικονομικής καταστροφής μέσα στο καλοκαίρι. 

Ψυχρολουσία στους επιχειρηματίες του τουρισμού και στον Δήμο Οροπεδίου προκαλεί η απόφαση της αρμόδιας Εφορίας του υπουργείου Πολιτισμού για το ξαφνικό κλείσιμο του Δικταίου Άντρου, ώστε να “τρέξουν” οι αναγκαίες εργασίες στερέωσης των βραχωδών πρανών

«Ο Δήμος έπρεπε να θέσει ένα σκληρό χρονοδιάγραμμα, αφού επιλέχθηκε αυτή η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει ήδη από τον Γενάρη να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό. Δυστυχώς τώρα βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο», ανέφερε ο κ. Στεφανάκης. 

Ο ίδιος επιπλέον τονίζει την ανάγκη να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση στον Δήμο Οροπεδίου, προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα και να αποφευχθεί η οικονομική αυτή καταστροφή. Πάντως, στο επίμαχο έγγραφο της αρμόδιας Εφορίας του υπουργείου Πολιτισμού τονίζεται ότι δε νοείται να συνεχίσει το σπήλαιο να δέχεται επισκέπτες, από τη στιγμή που έχουν διαγνωσθεί οι ελλοχεύοντες κίνδυνοι. 
 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News