Ντομάτες

Ιεράπετρα: «Χάνεται το εισόδημα των αγροτών και κανείς δεν ενδιαφέρεται» - Σε απόγνωση οι παραγωγοί ζητούν αποζημιώσεις

ακρόαση άρθρου
Λασίθι
Ιεράπετρα: «Χάνεται το εισόδημα των αγροτών και κανείς δεν ενδιαφέρεται» - Σε απόγνωση οι παραγωγοί ζητούν αποζημιώσεις
Αποζημιώσεις για την απώλεια του εισοδήματός τους λόγω της κλιματικής κρίσης ζητούν οι παραγωγοί κηπευτικών της Ιεράπετρας

Την ώρα που η κρίση στην αγορά κηπευτικών λόγω της κλιματικής αλλαγής βαθαίνει, και τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα που παράγονται στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας, της Κρήτης και ολόκληρου του Ευρωπαϊκού αγροτικού νότου, μένουν απούλητα, σαπίζουν στις αποθήκες, διανέμονται δωρεάν σε κοινωνικές δομές, η οδηγούνται στους αδειοδοτημένους χώρους ανακύκλωσης στο Καπίστρι, και μόνο μια μικρή ποσότητα πωλείται σε εξευτελιστικές τιμές, οι οργανώσεις παραγωγών, οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι αγροτικοί σύλλογοι του νομού Λασιθίου, περιμένουν από το ΥΠΑΑΤ να αναλάβει πρωτοβουλίες σύνταξης σχετικού φακέλου διεκδίκησης αποζημιώσεων και οικονομικών ενισχύσεων από την Ε.Ε., ώστε να καλυφθεί μέρος της οικονομικής ζημίας που έχουν υποστεί οι παραγωγοί.

ntomates

Μετά τα ψίχουλα που μοίρασαν πέρυσι μόνο στο μικρό ποσοστό των Ελλήνων αγροτών που είναι μέλη Ομάδων Παραγωγών, με αφορμή την απώλεια του εισοδήματος τους λόγω των παρενεργειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήρθε η κλιματική κρίση που ειδικά εφέτος έχει προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στην παραγωγή και τη διακίνηση των ευπαθών κηπευτικών του Ευρωπαϊκού Αγροτικού Νότου, με τη μεγάλη περίοδο ξηρασίας μετά την Ισπανία να καταστρέφει ότι έχει απομείνει και στη Νότια Ελλάδα. Οι ελαιώνες λόγω ανομβρίας, πέρυσι κι εφέτος δεν θα ξεπεράσουν σε παραγωγή λαδιού το 20-25% του μέσου όρου, ενώ ο κλάδος των κηπευτικών περνά μια πολύ δύσκολη περίοδο, με χιλιάδες τόνους ντομάτας, ντοματινιών και αγγουριών, να μένουν απούλητα και να καταλήγουν στα αιγοπρόβατα, να διανέμονται δωρεάν η να μεταφέρονται  σάπια στην ανακύκλωση.

«Επειδή η Ε.Ε. ενέκρινε στις 25/3/24 στη γειτονική Βουλγαρία γενναίες αποζημιώσεις για το χαμένο εισόδημα του 2023 - λόγω του πολέμου στην Ουκρανία- σε αγρότες και κτηνοτρόφους, είναι φανερό ότι αν κατατεθεί από το ΥΠΑΑΤ ένα τεκμηριωμένο σχετικό αίτημα  αποζημίωσης για την απώλεια του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών λόγω της κλιματικής κρίσης, είναι πολύ πιθανόν να εγκριθούν οικονομικές ενισχύσεις η αποζημιώσεις στους Έλληνες αγρότες, με κρατικά η κοινοτικά κονδύλια», εκτιμά ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών «Νότος» κ Αντώνης Πλεξουσάκης.

Πλεξουσακης Αντώνης
Ο κ. Πλεξουσάκης Αντώνης

«Συμφωνούμε απόλυτα στο σκεπτικό των Οργανώσεων Παραγωγών της Ιεράπετρας και υποστηρίζουμε το αίτημα που θα σταλεί από τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιεράπετρας κ. Νεκτάριο Παπαδάκη, προς το ΥΠΑΑΤ, ώστε να κατατεθεί στην Ε.Ε. σχετικός  φάκελος διεκδίκησης αποζημιώσεων λόγω της κλιματικής κρίσης, που μας έχει δημιουργήσει τρομερά προβλήματα, με αποτέλεσμα να έχει καταρρεύσει η αγορά και να μένουν τόσες χιλιάδες τόνοι κηπευτκών στα αζήτητα», προσθέτει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Γιάννης Γαϊτάνης.

Ζητούμε την κατάθεση σχετικού φακέλου στην Ε.Ε. για έγκριση οικονομικών ενισχύσεων η αποζημιώσεων

«Χάνεται το εισόδημα των αγροτών, κανείς δεν ενδιαφέρεται»

«Δυστυχώς μετά από τόσες μέρες, η αγορά δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης όσα αγγούρια και ντομάτες κι αν έχουμε αποσύρει. Αυτό μας υποχρεώνει, αφού κανείς δεν ήρθε εδώ στην Ιεράπετρα, να δείξει το ενδιαφέρον του για το εισόδημα των αγροτών που χάνεται, να κάνουμε ένα αίτημα προς το ΥΠΑΑΤ το επόμενο 48ωρο, να ζητούμε την κατάθεση σχετικού φακέλου στην Ε.Ε. για έγκριση οικονομικών ενισχύσεων η αποζημιώσεων, από κρατικά η ευρωπαϊκά κονδύλια,  που θα καλύπτουν μέρος του εισοδήματος μας που χάθηκε,  λόγω των ποσοτήτων των κηπευτικών που έμειναν απούλητα», επιβεβαιώνει ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Ιεράπετρας και πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Κάμιρος» κ. Νεκτάριος Παπαδάκης.

Παπαδακης Νεκταριος
Ο κ. Παπαδάκης Νεκτάριος

«Από την πλευρά του Αγροτικού Συνεταιρισμού-Ομάδα Παραγωγών «Ανατολή» συμφωνούμε απόλυτα με την κατάθεση σχετικού αιτήματος προς το ΥΠΑΑΤ κι εκείνο με τη σειρά του προς την Ε.Ε, για να ανακουφιστούν οικονομικά οι παραγωγοί μας που εδώ και πολλές μέρες χάνουν το εισόδημα τους, το οποίο μένει στα αζήτητα. Η Βουλγαρική κυβέρνηση πήρε έγκριση και μοίρασε λόγω της Ουκρανικής κρίσης μεταξύ άλλων 1500 ευρώ αποζημίωση ανά στρέμμα θερμοκηπίου με κηπευτικά. Κάτι ανάλογο ζητούμε κι εμείς που μόνο σήμερα στον Συνεταιρισμό μας πετάξαμε 2 νταλίκες σάπια κηπευτικά τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν ντομάτες» μας είπε ο κ. Γιώργος Καραλάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή».

Αποζημιώσεις για την απώλεια του εισοδήματός τους λόγω της κλιματικής κρίσης ζητούν οι παραγωγοί κηπευτικών της Ιεράπετρας
Ο κ. Καραλακης Γιώργος

Στις 25/3/2024 η Βουλγαρία πήρε έγκριση από την ΕΕ για αποζημίωση χαμένου εισοδήματος λόγο πολέμου στην Ουκρανία σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Η αίτηση έγινε στην ΕΕ στις 19/2/2024 και αφορά αγελάδες, βουβάλια, πρόβατα, αίγες, δενδρώδεις καλλιέργειες, κηπευτικά, πατάτες, καρότα, καρπούζια, θερμοκήπια κ.α.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε, στις 17/4/2024, στα κράτη μέλη προς διαβούλευση σχέδιο πρότασης για περιορισμένη παράταση του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης, προκειμένου να εξακολουθήσει να στηρίζει τον πρωτογενή γεωργικό τομέα ενόψει των συνεχιζόμενων διαταραχών της αγοράς.

Η αποζημίωση, που δόθηκε στους Βούλγαρους αγρότες και κτηνοτρόφους αφορά το 2023, έχει ως εξής:

 • Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής σε πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης: 115 ευρώ ανά ζώο
 • Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής: 80 ευρώ ανά ζώο
 • Μοσχάρια κρεατοπαραγωγής στις ορεινές περιοχές: 80 ευρώ ανά ζώο
 • Αγελάδες Κρεατοπαραγωγής: 75 ευρώ ανά ζώο
 • Αγελάδες Κρεατοπαραγωγής σε πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης: 100 ευρώ ανά ζώο
 • Σπάνιες φυλές αγελάδων: 100 ευρώ ανά ζώο
 • Βουβάλια: 115 ευρώ ανά ζώο
 • Πρόβατα και αίγες σε πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης: 17,5 ευρώ ανά ζώο
 • Πρόβατα και αίγες σε ορεινές περιοχές: 13,5 ευρώ ανά ζώο
 • Πρόβατα και αίγες: 13,5 ευρώ ανά ζώο
 • Σπάνιες φυλές αιγοπροβάτων: 13,5 ευρώ ανά ζώο
 • Δενδρώδεις καλλιέργειες: 63 ευρώ ανά στρέμμα
 • Ντομάτες αγγούρια: 68,5 ευρώ ανά στρέμμα
 • Πιπεριές: 85 ευρώ ανά στρέμμα
 • Πατάτες: 66 ευρώ ανά στρέμμα
 • Καρότα: 60 ευρώ ανά στρέμμα
 • Κηπευτικά θερμοκηπίου όπως ντομάτες, αγγούρια, φράουλες κτλ: 1.500 ευρώ ανά στρέμμα.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News