Fragma Mpramianon

Ιεράπετρα: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχεί για τα συμπληρωματικά έργα του φράγματος Μπραμιανών

Λασίθι
Ιεράπετρα: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχεί για τα συμπληρωματικά έργα του φράγματος Μπραμιανών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να μην ανησυχεί η Ιεράπετρα για τα συμπληρωματικά έργα του φράγματος Μπραμιανών», σε αυτή τη δήλωση προέβη ο Αντώνης Κοτσώνης (γενικός διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών)

Όσο μεγαλώνει η περίοδος ξηρασίας που ταλανίζει όλη τη νότια Ευρώπη και συνεπώς και τη νότια Ελλάδα, τόσο αυξάνεται η ανησυχία στην ξηροθερμική Ιεράπετρα, για την ολοκλήρωση της κατασκευής της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου, αλλά κυρίως για την απένταξη των δημοπρατημένων συμπληρωματικών έργων του Φράγματος των Μπραμιανών, που όλα μαζί συνδυαστικά, όταν και εφόσον ολοκληρωθούν, θα έχουν εξασφαλίσει καλής ποιότητας και ποσότητας αρδευτικό νερό, για τα χιλιάδες στρέμματα των θερμοκηπιακών και των δενδρωδών καλλιεργειών, οι οποίες συνεισφέρουν  τα μέγιστα στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μας.

Απευθυνθήκαμε στον Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Αντώνη Κοτσώνη, και του ζητήσαμε διευκρινίσεις για τα αίτια που έχουν προκαλέσει τη διακοπή των εργασιών κατασκευής της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου,  αλλά και για την υλοποίηση της  κυβερνητικής υπόσχεσης απανένταξης των συμπληρωματικών έργων του Φράγματος Μπραμιανών και των Αντιπλημμυρικών έργων της Γρα Λυγιάς, τα οποία  απεντάχθηκαν στα τέλη του 2023 από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

«Δε θα πρέπει να ανησυχεί ο αγροτικός κόσμος της Ιεράπετρας για τις καθυστερήσεις που έχουμε και στα δυο μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα που έχουμε δρομολογήσει για τον εμπλουτισμό και την ολοκλήρωση του ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών. Η νέα προσαγωγός διώρυγα του Μύρτου έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και το έργο έχει σταματήσει προσωρινά για να συνεχιστεί σύντομα όταν θα παραλάβει η ανάδοχος εταιρεία  από την Κίνα τις υπόλοιπες σωλήνες ελατού χυτοσιδήρου διατομής ενός μέτρου, με τις οποίες θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού μέχρι τον ταμιευτήρα.

Για τα συμπληρωματικά έργα προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ  που δημοπρατήθηκαν και στη συνέχεια απεντάχθηκαν  από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γιατί δόθηκε προτεραιότητα στην αποκατάσταση των καταστροφών που υπέστη ο Θεσσαλικός κάμπος από τις πρόσφατες πλημμύρες, η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών (Σταϊκούρας και Ταχιάος) είναι, να ενταχθούν είτε στο εθνικό πρόγραμμα και να εγγραφεί το κονδύλι των 60 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, είτε να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Οι εντάξεις των έργων που έχουν απενταχθεί θα γίνουν στα τέλη Μαίου με αρχές Ιουνίου και είμαι σίγουρος γι’ αυτό, αφού έχει δεσμευτεί για τα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος Μπραμιανών, ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπαθανάσης.

Μόλις εχθές έστειλα στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Μανόλη Παπαδάκη τον πίνακα των διορθώσεων που πρέπει να γίνουν στο Κτηματολόγιο και αφορούν τις απαλλοτριώσεις των συμπληρωματικών έργων των Μπραμιανών», μας διαβεβαίωσε ο Γενικός Διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών κ. Αντώνης Κοτσώνης.

«Οι διαβεβαιώσεις  που έχουμε  από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείο Υποδομών κ Αντώνη Κοτσώνη, είναι ότι και η νέα προσαγωγός και τα συμπληρωματικά έργα του φράγματος Μπραμιανών και τα αντιπλημμυρικά της Γρα Λυγιάς θα γίνουν κανονικά . Θα πάμε στο Κτηματολόγιο να κάνουμε τις διορθώσεις που μας έχει ζητήσει από προχθές για να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις και θα περιμένουμε μέχρι τα τέλη Μαίου  την επανένταξη των συμπληρωματικών έργων,  ώστε να αναλάβει η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία αμέσως την κατασκευή των έργων», μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Μανόλης Παπαδάκης

Στο μεταξύ σήμερα στον ταμιευτήρα του Φράγματος των Μπραμιανών, υπάρχουν και είναι αποθηκευμένα γύρω στα 8,6  εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού καλής ποιότητας, καθώς η αγωγιμότητα του είναι 1.250 mS/cm.

Τη μεγαλύτερη επίπτωση της παρατεταμένης και έντονης ανομβρίας, που επαναλαμβάνεται κάθε 6 χρόνια  την έχει στη νοτιοανατολική Κρήτη, η αγροτική Ιεράπετρα.

Αρδευτικά έργα

Χαρακτηριστική της κατάστασης ήταν η  τελευταία περίοδος ξηρασίας  2016-2018 που έπληξε όλη την Κρήτη. Σε αυτήν την τριετία η αγροτική Ιεράπετρα πέρασε δύσκολα  . κυρίως κατά  την καλλιεργητική περίοδο του  2018, εξαιτίας της  τεράστιας έλλειψης αρδευτικού νερού.  Ο ταμιευτήρας των  Μπραμιανών διέθετε μόλις 1,2 εκατ. κ.μ. νερού, (ενώ έχει χωριτικότητα 17 εκατ. κυβικά), όταν εκείνη τη χρονιά  ο κάμπος είχε ανάγκη  12 εκατ. κ. μ. για την άρδευση 45.000 στρεμμάτων  αγροτικής γής εκ των οποίων τα  16.000 στρ., είναι θερμοκήπια και έχουν μεγάλες καταναλώσεις αρδευτικού νερού. Από τον ταμιευτήρα των Μπραμιανών αρδεύονται επίσης 450.000 ελαιόδεντρα  και 15.000 εσπεριδοειδή και διάφορα  άλλα δένδρα. Επιπλέον, μεγάλο πρόβλημα αποτελούσε τότε  και η ποιότητα του νερού, στο οποίο η αγωγιμότητα ξεπερνούσε  τα 2.000 mS/cm.

Οι ποσότητες νερού που έλλειπαν από τη περιοχή της Ιεράπετρας  για την καλλιεργητική περίοδο 2018 ήταν της τάξης των έξι  εκατ. κ.μ., δηλαδή, δεν έπρεπε να φυτευτεί περίπου το 50% των υφιστάμενων καλλιεργειών ενώ οι υπόλοιπες καλλιέργειες έπρεπε να αρδευτούν με νερό υποβαθμισμένο, λόγω της αυξημένης αγωγιμότητας από την πηγή της Μαλαύρας που εμπλουτίζει με περίπου 5 εκατ. κ.μ. τον ταμιευτήρα, όπως μας είχε εξηγήσει ο τότε Διευθυντής Υδάτων κ. Μαρίνος Κριτσωτάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News