βαι

Δήμος Σητείας: Συνάντηση εργασίας στο Βάι

Λασίθι
Δήμος Σητείας: Συνάντηση εργασίας στο Βάι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δήμος Σητείας από την πρώτη στιγμή, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ενεργοποίησε όλους όσους θα μπορούσαν να δώσουν κατευθυντήριες γραμμές για την επίλυση του προβλήματος

Ο Δήμος Σητείας σε συνεργασία με τη Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέ-ων, σχετικά με την προσβολή φοινίκων στο Βάι από το ρυχοφόρο των φοινικοειδών, προ-κειμένου να διαμορφωθεί ένα πλάνο δράσης, άμεσο και μακροπρόθεσμο, για τη διαχείρισης του προβλήματος.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού, Αρχιμανδρίτης, Αμ-βρόσιος Σκαρβέλης, ο Αντιπεριφρειάρχης Λασιθίου κ Γιάννης Ανδρουλάκης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού κ Λεωνίδας Τερζής, οι αντιδήμαρχοι, Οικονομικών, Γιάν-νης Καρνιαδάκης, Τεχνικών Έργων, Στέλιος Σπυριδάκης, Διοικητικών Υπηρεσιών, Κωστής Λυμπερίου, Άρδευσης Γιάννης Σκαρβελάκης και Καθαριότητας και Πρασίνου, Μανώλης Δρακάκης, ο πρόεδρος της ΜΑΔΕΣ κ Γιώργος Αιλαμάκης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοι-νότητας Παλαικάστρου κ Νίκος Χατζηδάκης, ο Προϊστάμενος Δ/νσης Δασών Λασιθίου κ Μανόλης Κουδουμάς, η πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κα Άννα Δασκαλάκη επιστημονικοί συνερ-γάτες του ΓΕΩΤΕΕ, του ΕΛΜΕΠΑ και υπηρεσιακοί.
Έμφαση δόθηκε, εκ μέρους όλων των παριστάμενων, στην προσπάθειας που γίνεται από πλευράς Δήμου Σητείας, αρμόδιων υπηρεσιών, επιστημόνων και όλων των εμπλεκόμενων προς την σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του μοναδικού φυσικού μνημείου στην Ευρώπη.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σητείας κ Γιώργος Ζερβάκης αφού καλωσόρισε τους πα-ρευρισκόμενους, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της κοινής προσπάθειας για την διάσω-ση του ΒΑΙ.

Ο Δήμος Σητείας από την πρώτη στιγμή, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ενεργοποίησε όλους όσους θα μπορούσαν να δώσουν κατευθυντήριες γραμμές για την επίλυση του προβλήματος.

Ο Δήμαρχος Σητείας ενημέρωσε για τις άμεσες ενέργειες που έγιναν, από την στιγμή του εντοπισμού του προβλήματος, πρωτοβουλίες που εφτασαν έως και το αρμόδιο Υπουργείο, με προσωπική επαφή του ίδιου του κ Ζερβάκη, με αποτέλεσμα την άμεση χρηματοδότηση προς τη Δασική Υπηρεσία για τις πρώτες παρεμβάσεις, αλλά και τη δέσμευση εκ μέρους του Υπουργείου για περιοδικό ελεγχο του Φοινικοδάσους.
Ιδιαίτερης σημασίας η αναφορά του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ Γιάννη Ανδρουλάκη, για το πρόβλημα στο Βαι το οποίο είναι, όπως χαρακτηριστικά είπε, πλέον εθνικό θέμα και όχι τοπικό, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η κα Δασκαλάκη, εκ μέρους του ΓΕΩΤΕΕ, σημείωσε ότι μέσα από αυτήν την συνεργασία, γίνεται προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προβλήματος που παρου-σιαστηκε, με βασικό στόχο την αντιμετώπιση αλλά και τη συνεχή παρακολούθηση.

ανάλυση του προβλήματος και προτάσεις επόμενων δράσεων, οι οποίες και θα κατατεθούν επισήμως στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έγινε από τον Δρ Δη-μήτρη Αβτζή , ερευνητή, δασολόγο – εντομολόγο, καθώς ακολούθησε και εκτενή συζήτηση με τη συμμετοχή, υπηρεσιακών και επιστημόνων.

Το δεδομένο για τον Δήμο Σητείας είναι η απόλυτη εμπιστοσύνη στις αρμόδιες υπηρεσίες. Θα είναι διαρκής η μέριμνα του Δήμου Σητείας, η οποία θα συνεπικουρείται από την Περι-φέρεια και το αρμόδιο Υπουργείο, προς την κατεύθυνση συνεχούς επιστημονικής παρακο-λούθησης με σχεδιασμό, περιοδικό και στοχευμένο, ώστε το ΒΑΙ να έχει την προστασία που του αρμόζει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News