πυρκαγιά Ιεράπετρα

Ιεράπετρα: Παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή - Σιγοκαίει ακόμη το έδαφος

ακρόαση άρθρου
Λασίθι
Ιεράπετρα: Παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή - Σιγοκαίει ακόμη το έδαφος
Τρεις πεζοπόρες ομάδες και 18 οχήματα με 36 άνδρες βρίσκονται επί ποδός και σήμερα για τυχόν αναζωπυρώσεις

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν και σήμερα Δευτέρα (8/4) στους γύρω οικισμούς της Ιεράπετρας όπου ξέσπασε η μεγάλη φωτιά νωρίς το πρωί του Σαββάτου. 

Τρεις πεζοπόρες ομάδες και 18 οχήματα με 36 άνδρες βρίσκονται επί ποδός και σήμερα για τυχόν αναζωπυρώσεις, ακόμη και για κατάσβεση και της παραμικρής μικρής εστίας φωτιά που καίει, καθώς το έδαφος βράζει ακόμη από την ισχυρή επέλαση της φωτιάς, ενώ εποπτεύουν την περιοχή σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να πραγματοποιήσει καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών ή να ανάψει φωτιά για οποιονδήποτε άλλο λόγο στο ύπαιθρο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά είναι ναι μεν οριοθετημένη, αλλά το έδαφος καίει από κάτω. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ιεράπετρα μεταβαίνει και σήμερα ο περιφερειακός διοικητής Κρήτης Μιχάλης Σεληνιωτάκης για την εκτίμηση της κατάστασης. 

Υπενθυμίζεται ότι περισσότερα από 2.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στην ευρύτερη περιοχή του Μαύρου Κόλυμπου, στην Ιεράπετρα Λασιθίου. 

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη πολύ μεγάλη φωτιά που εκδηλώνεται τη φετινή χρονιά σε πανελλαδικό επίπεδο, και η οποία προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών ατόμων. Ο ένας εξ αυτών, μάλιστα, βρισκόταν σε σοβαρή κατάσταση. 
Μετά από ολονύχτια μάχη που έδωσαν με αυταπάρνηση οι πυροσβεστικές δυνάμεις προχθές Σάββατο, η πυρκαγιά οριοθετήθηκε τελικά χθες το μεσημέρι. Εντούτοις, υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, παρέμενε σε επιφυλακή μεγάλη πυροσβεστική δύναμη. 
Επισημαίνεται ότι τη χθεσινή ημέρα οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός ατόμου που φέρεται να ευθύνεται για τη φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 35χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται να προχώρησε σε καύση κλαδιών, και ο οποίος “αντιμετωπίζει” βαριές κατηγορίες. 

Pyrkagia
πυρκαγιά Ιεράπετρα

Σε επιφυλακή μέχρι αύριο 

Επισημαίνεται ότι το σύνολο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Περιφέρεια Κρήτης τέθηκε σε γενική επιφυλακή μέχρι αύριο Τρίτη. 

«(...) Όλες οι Υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στην Κρήτη έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας που προβλέπεται στον σχεδιασμό μας για τη λήψη επιπλέον μέτρων, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. 

Γίνεται ισχυρή σύσταση για απαγόρευση καπνίσματος σε κυψέλες μελισσών, απαγόρευση εκτέλεσης θερμών εργασιών, απαγόρευση χρήσης ψησταριών και οποιασδήποτε χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, απαγόρευση χρήσης για τα αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια, απαγόρευση καύσης ειδών πυροτεχνίας, όπως και για την προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, όπως έχουν ορισθεί για το έτος 2023 με σχετικές αποφάσεις αντιπεριφερειαρχών (...). 

Εξαιρούνται της απαγόρευσης τα πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που αποφασίστηκε η εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης.

Με την επιφύλαξη διατάξεων που προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις, στους παραβάτες των ανωτέρω επιβάλλονται τα διοικητικά πρόστιμα του Παρ. Β της αρ. 19/2020 Πυροσβεστικής Διάταξης (Β’ 2233), όπως κάθε φορά ισχύει. Επιπλέον, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κοινοποιεί τις παραβάσεις στην αρμόδια κατά περίπτωση εποπτεύουσα, αδειοδοτούσα Αρχή για τυχόν δικές της περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους (όπως Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ.λπ.)». 
«Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών και έχοντας ως στόχο την εξάλειψη των κινδύνων, κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος, μέσω της μείωσης του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών, η ΠΕΠΥΔ Κρήτης ανακοινώνει ότι: 
Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, πρόκειται να εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα που θα επηρεάσουν την περιφέρεια Κρήτης από τις 07/04/24 και ώρα 07:30 έως και την Τρίτη 09/04/2024. Κατόπιν αυτού ενημερώνουμε τους πολίτες για την απαγόρευση της καύσης και των θερμών εργασιών για το διάστημα αυτό. Επίσης ενημερώνουμε ότι θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι-περιπολίες, προς διαπίστωση της τήρησης του συγκεκριμένου μέτρου. 

Σε περίπτωση μη τήρησης του ανωτέρω μέτρου, προβλέπονται κυρώσεις σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη “Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας”», ανακοίνωσε χθες η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κρήτης. 

Εξάλλου, αποφασίστηκε να είναι σε ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας για τις Περιφέρειες Κρήτης, Πελοποννήσου, Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας, έπειτα από σύσκεψη με ομάδα μετεωρολόγων και στη συνέχεια συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που πραγματοποίησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.
 

πυρκαγιά Ιεράπετρα

 

Δείτε το βίντεο από το χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ ΤV:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News