Σεληνάρι συλλαλητήριο

Σκληρή απάντηση προς τον υπουργό Υγείας για τα περί «αναίτιου συλλαλητηρίου» στο Σεληνάρι

Λασίθι
Σκληρή απάντηση προς τον υπουργό Υγείας για τα περί «αναίτιου συλλαλητηρίου» στο Σεληνάρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή στο Λασίθι για τις δηλώσεις περί υποκινούμενου και αναίτιου συλλαλητηρίου στο Σεληνάρι

Απαντήσεις στις τοποθετήσεις, μετά το μεγάλο παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο, του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του Α’ αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Πλακιωτάκη, δίνουν από κοινού οι Επιτροπές Αγώνα Ιεράπετρας, Σητείας και Αγίου Νικολάου, επιχειρηματολογώντας στο αν ήταν αναίτιο, υποκινούμενο και μειοψηφικό, όπως άφησαν να εννοηθεί οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης. 

«Μάλλον άνευ λόγου και αιτίας κατέκλυσαν το Σεληνάρι χιλιάδες διαδηλωτές από ολόκληρο το Λασίθι στις 28 Μάρτη. Έκλεισαν μαγαζιά, επιχειρήσεις και σχολεία και νέκρωσαν οι πόλεις του νομού. Παρασύρθηκαν από συγκεκριμένα πολιτικά και κομματικά συμφέροντα που εκμεταλλεύονται την αγωνία και την κοινωνική ευαισθησία των κατοίκων σε θέματα υγείας για τις προεκλογικές τους σκοπιμότητες. Το ίδιο έγινε τους προηγούμενους μήνες στο Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τα Χανιά. Και πιο πριν σε δεκάδες νοσοκομεία και πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα», αναφέρουν οι τρεις επιτροπές αγώνα. 

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία - παρά μόνο αν κάποιος είναι κακόπιστος - ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για τη στήριξη του ΕΣΥ, όπως μας διαβεβαιώνουν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης. Βέβαια, δεν μπορεί να υπερβεί τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια που είναι για τις κοινωνικές παροχές όπως η Δημόσια Υγεία, αλλά όχι π.χ. για τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των επιχειρηματικών ομίλων και των παρόχων ενέργειας ή για τους εξοπλισμούς. Επίσης, δεν είναι βέβαια ευθύνη της κυβέρνησης που δεν καλύπτονται οι θέσεις που προκηρύσσονται! Είναι ευθύνη των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, που δεν ανταποκρίνονται σε τέτοιες αξιοζήλευτες θέσεις εργασίας, που θέλουν να πληρώνονται επαρκώς, που έχουν απαιτήσεις να έχουν μόνιμη εργασία, ωράριο και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, που θέλουν να δουλεύουν σε ένα νοσοκομείο και όχι όπου υπάρχει ανάγκη στον νομό ή την περιφέρεια, που θέλουν να κάνουν μόνο τις νόμιμες εφημερίες και να τις πληρώνονται ανάλογα, που θέλουν να ξεκουράζονται και να εκπαιδεύονται, που θέλουν να προσφέρουν ιατρικό έργο με ασφάλεια για τους ίδιους και τους ασθενείς τους», απαντούν οι τρεις επιτροπές αγώνα και συνεχίζουν για τους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή για την Υγεία: «Η κυβέρνηση έχει ήδη προβλέψει για την ενίσχυση του εισοδήματος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με τους νόμους που έχει ψηφίσει το τελευταίο διάστημα: παρωχημένες έννοιες, όπως η αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ έχουν καταργηθεί και οι γιατροί μπορούν να απασχολούνται ιδιωτικά το απόγευμα, είτε εκτός είτε εντός νοσοκομείου. Ακόμα καλύτερα, μπορούν να στέλνουν τους πρωινούς ασθενείς επί πληρωμή το απόγευμα. Έτσι θα συμπληρώσουν το εισόδημά τους και, ταυτόχρονα, θα ικανοποιηθούν οι κλινικάρχες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι Υγείας που γλυκάθηκαν με τις επιδοτήσεις τον καιρό της πανδημίας και πιέζουν για απελευθέρωση της αγοράς της Υγείας», προσθέτουν οι επιτροπές αγώνα, σχολιάζοντας το μαρτύριο των ασθενών που πάνε στα δημόσια νοσοκομεία.

«Για τους ασθενείς έχει προβλέψει η κυβέρνηση: Αντί να περιμένουν στις ατέλειωτες λίστες και ουρές των διαλυμένων νοσοκομείων, θα εξυπηρετούνται ταχύτατα μέσα στα δημόσια νοσοκομεία - που έχουν καλό εξοπλισμό και καλούς γιατρούς - με συγκεκριμένο αντίτιμο, νόμιμα και νοικοκυρεμένα, για να μπει τέλος και στην αυθαιρεσία με τα “φακελάκια”. Αν πάλι δε διαθέτουν το κάτι παραπάνω, τι να κάνουμε, δεν είμαστε όλοι ίδια κι όμοια, ας περιμένουν στις λίστες και τις ουρές. Αν πεθάνουν και μερικοί περιμένοντας, δική τους ευθύνη είναι... που δεν πρόβλεψαν έγκαιρα. Αυτή είναι η οικονομία της αγοράς».

«Οι δικές μας απαντήσεις δίνονται χρόνια τώρα στους αγώνες» 

Αναφορικά με τις διαβεβαιώσεις ότι δε θα κλείσει κανένα νοσοκομείο στον νομό Λασιθίου, οι επιτροπές αγώνα αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση, διά στόματος Πλακιωτάκη και πιο πριν διά στόματος Γκάγκα, έχει βρει το ιδανικό μοντέλο: Δε θα κλείσει κανένα, ούτε θα στελεχώσει κανένα. Θα υπάρξει εξειδίκευση και συνεργασία των τριών-τεσσάρων νοσοκομείων και ορθολογική διαχείριση του προσωπικού τους, αφού η κατάντια του ΕΣΥ δεν επιτρέπει σε κανένα νοσοκομείο να λειτουργήσει κανονικά. Π.χ. στην Ιεράπετρα θα λειτουργεί τμήμα αποκατάστασης, είχε πει η Γκάγκα, στον Άγιο Νικόλαο και στη Σητεία κάποια άλλα, κι από ένα ΤΕΠ στην κάθε πόλη για τα έκτακτα περιστατικά, που θα φεύγουν στο Ηράκλειο. 

Θα προλαβαίνουν τους ασθενείς; Θα μπορούν να ανταποκριθούν τα νοσοκομεία του Ηρακλείου, που κι αυτά καταρρέουν; Θα έχουν την περίθαλψη που τους αξίζει οι κάτοικοι του Λασιθίου; Κακόβουλες ερωτήσεις που κρύβουν πολιτικές σκοπιμότητες. Ντροπή σε αυτούς που τις κάνουν. 

Στο κάτω-κάτω, τι εμμονή είναι αυτή με τη Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία εν έτει 2024. Τέτοιου είδους ιδεοληψίες ανήκουν στο παρελθόν. Πού το βρήκατε ότι, επειδή πληρώνετε ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, μπορείτε να έχετε και τέτοιες παροχές. Τα χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία “φαγώθηκαν”, όχι από αυτή την κυβέρνηση, από τις προηγούμενες. Ο προϋπολογισμός έχει άλλες προτεραιότητες, πρέπει να ενισχύσει την υγιή επιχειρηματικότητα, να εξοφλεί τα δανεικά της υγιούς επιχειρηματικότητας και να πληρώνει τα εξοπλιστικά. Και πώς τολμάτε να διαμαρτύρεστε και να διαφωνείτε με την κυβέρνηση του 41%; Οι δικές μας απαντήσεις δίνονται χρόνια τώρα στους αγώνες, που έχουν κρατήσει τα νοσοκομεία του νομού ανοιχτά και λειτουργικά. Την τελευταία τη δώσαμε στο Σεληνάρι στις 28 Μαρτίου. Θα συνεχίσουμε να απαντάμε συλλογικά και αποφασιστικά στον νομό μας, στο νησί μας, σε όλη τη χώρα. Και όσο περισσότεροι ενώνουμε τη φωνή μας, τόσο θα επιβάλλουμε τη δική μας απάντηση: Δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους», καταλήγουν η Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα για το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, η Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα Ιεράπετρας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Νοσοκομείο Σητείας.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News