Η καλλιεργητική περίοδος των κηπευτικών υπό κάλυψη στον Γούδουρα ολοκληρώθηκε για τους περισσότερους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων στα τέλη Μαρτίου, ενώ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης, πρότεινε στους παραγωγούς να μην φυτέψουν καλοκαιρινές καλλιέργειες λόγω λειψυδρίας και για να μην χειροτερέψει η ποιότητα του νερού με το οποίο αρδεύεται η περιοχή από τη γεώτρηση στον «Αδιάβατο».
Με αυτή την πρόταση της αγρανάπαυσης, ο υπόγειος υδροφορέας θα διατηρήσει την στάθμη του όπως είναι σήμερα και το Φθινόπωρο θα υπάρχει μια ικανή ποσότητα αρδευτικού νερού για να ξεκινήσουν οι καλλιέργειες κηπευτικών στα θερμοκήπια μέχρι να έρθουν οι πολυπόθητες βροχές τον ερχόμενο χειμώνα.
Επειδή όμως πολλές χώρες της Μεσογείου, η Ελλάδα και η Νοτιοανατολική Κρήτη έχουν εισέλθει από πέρυσι σε παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης που καλλιεργεί κηπευτικά στον Γούδουρα, έχει συζητήσει με το Δήμο Σητείας μια πρόταση που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας και στην εξασφάλιση καλής ποιότητας αρδευτικού νερού, γιατί δε φτάνει μόνο η ποσότητα χρειάζεται και η καλή ποιότητα του νερού για να αρδεύει κανείς κηπευτικά στο θερμοκήπιο.
«Προτείνω, αφού δεν έχουμε ΤΟΕΒ, να προχωρήσουμε στη σύσταση ενεργειακής κοινότητας με το Δήμο Σητείας και τις τοπικές κοινότητες, όπως έκανε η Περιφέρεια Κρήτης με τους ΤΟΕΒ του Νομού Λασιθίου, για να εγκαταστήσουμε ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ενέργειας στην περιοχή μας, με το οποίο θα παράγουμε την ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσουμε μια μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης η οποία όπως γνωρίζουμε είναι πάρα πού ενεργοβόρα. Αφού θα έχουμε εξασφαλίσει την ενέργεια και θα έχουμε μειώσει σημαντικά το κόστος λειτουργίας της μονάδας αφαλάτωσης που θα εγκαταστήσουμε, θα αφαλατώνουμε το νερό που αντλούμε από τους «Αδιάβατους», το οποίο είναι ανεξάντλητο αλλά υφάλμυρο και θα αρδεύουμε τα 350 στρέμματα θερμοκηπίων της ευρύτερης περιοχής, τα 120.000 ελαιόδεντρα του Γούδουρα και τα 200.000 ελαιόδεντρα των Περβολακίων και του Καλού Νερού. Έτσι θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις περιόδους ξηρασίας που έρχονται περίπου κάθε 5-6 χρόνια και θέτουν σε κίνδυνο την αγροτική παραγωγή και τη βιωσιμότητα των επαγγελματιών αγροτών», είπε στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης.
Στην Ιεράπετρα ο ταμιευτήρας του Φράγματος Μπραμιανών μόνο τον περασμένο Μάρτιο είχε μείωση του αποθηκευμένου αρδευτικού νερού κατά 500.000 περίπου κυβικά μέτρα, ενώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου στον ταμιευτήρα έμπαινε περίπου η ίδια ποσότητα νερού που κατανάλωναν οι αγρότες διατηρώντας σταθερά στον ταμιευτήρα 9.300.000 κυβικά νερού. Σήμερα έχουν πέσει οι ποσότητες του αποθηκευμένου νερού στα 8.800.000 κυβικά.
Έρχονται δύσκολοι μήνες για την αγροτική παραγωγή
Μετά από ένα εξαιρετικά ζεστό 2023, η ξηρασία επηρεάζει και στους πρώτους μήνες του 2024 το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου με την Ελλάδα να πλήττεται σε σημαντικό βαθμό και να δοκιμάζεται από τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που έχουν οι μη φυσιολογικές συνθήκες στην γεωργική παραγωγή.
Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών που κηρύχθηκαν πρόσφατα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω έλλειψης νερού, οι επόμενοι μήνες προβλέπεται ότι θα είναι δύσκολοι για την Ελληνική αγροτική παραγωγή.
Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ σε πρόσφατη μελέτη αναφέρεται στις συνθήκες ξηρασίας και τις επιπτώσεις στην γεωργία οι οποίες έγιναν πιο έντονες τους τελευταίους μήνες.
Οι περιοχές που επλήγησαν και πλήττονται ιδιαίτερα είναι η βόρεια Αφρική, η νότια και ανατολική Ιβηρική χερσόνησος, τα νησιά της Μεσογείου, η κεντρική και νότια Ελλάδα και ορισμένες περιοχές της Ιταλίας. Οι συνθήκες αυτές αποτελούν συνέχεια των έντονων ξηρασιών που είχαν χτυπήσει την Ευρώπη τα δύο προηγούμενα χρόνια, λόγω ενός συνδυασμού χαμηλών βροχοπτώσεων και υψηλών θερμοκρασιών.
Με βάση τις εποχικές προβλέψεις της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus έως τον Απρίλιο του 2024 αναμένονται υψηλότερες θερμοκρασίες από το συνηθισμένο, σε όλη την Ευρώπη.
Το μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας, της βόρειας Αφρικής, της Βόρειας Μακεδονίας, της ανατολικής και νότιας Ελλάδας και της ανατολικής Τουρκίας αναμένεται να επηρεαστούν από συνθήκες έντονης ξηρασίας μέχρι το Φθινόπωρο 2024.
Η παρατεταμένη έλλειψη βροχοπτώσεων και οι αυξημένε θερμοκρασίες, επηρεάζουν τις ροές των ποταμών, με άμεσες επιπτώσεις στη γεωργία.
Οι ερευνητές του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ε.Ε. χρησιμοποίησαν τον δείκτη συνδυασμένης ξηρασίας με βάση τη βροχόπτωση, την υγρασία του εδάφους και το στρες της βλάστησης, για να αξιολογήσουν τη γεωργική ξηρασία. Η ανάλυση δείχνει ότι η κατάσταση ήταν ακόμη ανησυχητική μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Μάλιστα, η έλλειψη βροχής και οι υψηλές θερμοκρασίες τον Ιανουάριο του 2024 επηρέασαν τις χειμερινές καλλιέργειες και τα οπωροφόρα δέντρα κατά μήκος των ακτών στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και τα νησιά της Μεσογείου, ενώ το Μαρόκο και η Αλγερία παρουσίασαν μειωμένη ανάπτυξη των καλλιεργειών, ενώ επηρέασαν αρνητικά τη σπορά και την ανάπτυξη της βιομάζας για χειμερινές καλλιέργειες και οπωροφόρα δέντρα.
Επιπλέον, οι θερμές περίοδοι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2023 οδήγησαν σε θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου, με τον Ιανουάριο του 2024 να έχει ανακηρυχθεί πρόσφατα ως ο θερμότερος Ιανουάριος που έχει καταγραφεί.
Και όπως φαίνεται από τις εποχικές προβλέψεις, οι θερμοκρασίες την άνοιξη του 2024 είναι και θα παραμείνουν υψηλότερες από τον μέσο όρο. Οι παρατεταμένες ξηρασίες αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο πυρκαγιών λόγω της μειωμένης υγρασίας του εδάφους, με το προηγούμενο έτος να έχει καταγράψει τις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ. Μία πολύ άμεση επίπτωση είναι η έλλειψη νερού, την οποία βιώνουν αυτή την στιγμή έντονα περιοχές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, αντιμετωπίζοντας μια άνευ προηγουμένου ξηρασία. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει εφαρμόσει διακοπές νερού, επηρεάζοντας την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων και τις αστικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των ξενοδοχείων.