Δολοφονία Χριστόδουλου Καλαντζάκη: Στον Άρειο Πάγο θα κριθεί η τύχη της «μαύρης χήρας»

Λασίθι
Δολοφονία Χριστόδουλου Καλαντζάκη: Στον Άρειο Πάγο θα κριθεί η τύχη της «μαύρης χήρας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίτηση αναίρεσης της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για την υπόθεση της στυγερής δολοφονίας του καρδιολόγου Χριστόδουλου Καλαντζάκη, τον Οκτώβριο του 2017, στα Πιλαλήματα Σητείας, υπέβαλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Ν.Κ.”, η αίτηση αναίρεσης που υποβλήθηκε αφορά στο σκέλος της συμμετοχής στην πράξη για την οποία κηρύχθηκε ένοχη η 43χρονη χήρα του αδικοχαμένου γιατρού από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης: Ενώ η 43χρονη Βουλγάρα είχε κριθεί πρωτόδικα ένοχη για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία του συζύγου της, πριν από μερικούς μήνες κηρύχθηκε ένοχη - σε δεύτερο βαθμό - για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του άνδρα της.

Ως αποτέλεσμα, ενώ πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, τον προηγούμενο Νοέμβριο, το Εφετείο της επέβαλε ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Όπως είχε γράψει τότε η “Νέα Κρήτη” μετά από την εν λόγω εξέλιξη, η γυναίκα ουσιαστικά μετρούσε αντίστροφα για να αποφυλακιστεί, όπως και τελικά συνέβη τον περασμένο Ιανουάριο.

Πλέον, μέσα στο επόμενο διάστημα, ο Άρειος Πάγος αναμένεται να αποφανθεί για το αν θα κάνει δεκτή (ή όχι) την αίτηση αναίρεσης που ασκήθηκε: Εάν η αίτηση απορριφθεί, η ποινή των 15 ετών που επιβλήθηκε στη 43χρονη θα παραμείνει. Εάν, ωστόσο, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κάνει δεκτή την αίτηση αναίρεσης, η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αν. Κρήτης θα αναιρεθεί και η υπόθεση θα εκδικαστεί εκ νέου από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

 

Κίνδυνος επιστροφής στη φυλακή

 

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε χθες η “Νέα Κρήτη”, η 43χρονη χήρα του Χριστόδουλου Καλαντζάκη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο επιστροφής στη φυλακή, καθώς το προηγούμενο διάστημα ο εισαγγελέας Εφετών Χαλκίδας άσκησε έφεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θηβών, με το οποίο αποφυλακίστηκε με όρους τον περασμένο Ιανουάριο η 43χρονη γυναίκα.

Όπως έγραψε συγκεκριμένα η “Νέα Κρήτη”, η έφεση έχει οριστεί να συζητηθεί από το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας, την ερχόμενη Τετάρτη 3 Απριλίου. Εκείνη την ημέρα, με λίγα λόγια, αναμένεται να αποφασιστεί αν η 43χρονη θα επιστρέψει (ή όχι) στη φυλακή.

Εάν η έφεση του εισαγγελέως γίνει δεκτή από το Συμβούλιο Εφετών και ακυρωθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θήβας μέσω του οποίου αποφυλακίστηκε η χήρα Καλαντζάκη, η τελευταία θα πρέπει να επιστρέψει στη φυλακή. Σε διαφορετική περίπτωση, θα συνεχίσει να απολαμβάνει την ελευθερία της.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η 43χρονη από τη Βουλγαρία αποφυλακίστηκε με όρους, καθώς είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής της με ευεργετικό υπολογισμό και, σύμφωνα με πληροφορίες, εκδήλωση καλής διαγωγής εντός της φυλακής. Η υπό όρους αποφυλάκιση (υφ' όρον απόλυση) της χήρας του γιατρού ήρθε μέσω του σχετικού βουλεύματος που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θηβών.

Η γυναίκα παρέμεινε συνολικά περίπου 5,5 χρόνια στη φυλακή: Από τον Οκτώβριο του 2017 (χρόνος τέλεσης του εγκλήματος) έως τον Μάρτιο του 2018 (οπότε κι αποφυλακίστηκε υπό όρους) κι από τον Φεβρουάριο του 2019 (οπότε κρίθηκε ένοχη με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου) μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο.

 

Η εν ψυχρώ “εκτέλεση” του καρδιολόγου

 

Τον Οκτώβριο του 2017, ο 62χρονος καρδιολόγος “εκτελείται” εν ψυχρώ από έναν 42χρονο πρώην αστυνομικό βουλγαρικής καταγωγής. Το φονικό σημειώθηκε στα Πιλαλήματα Σητείας, στην επαρχιακή οδό Ιεράπετρας-Σητείας. Ο δράστης πυροβόλησε τρεις φορές με κυνηγετικό όπλο εναντίον του καρδιολόγου. Η πρώτη βολή τον πέτυχε στο κεφάλι, ενώ στη συνέχεια, και αφού το αυτοκίνητο του γιατρού είχε εκτραπεί από την πορεία του και βγήκε εκτός δρόμου, ο 42χρονος φέρεται να πυροβόλησε δύο ακόμη φορές τον 62χρονο, σκοτώνοντάς τον ακαριαία.

 

Ισόβια και στη 43χρονη και τον εραστή της

 

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό είχε διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2019 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, το οποίο έκρινε ομόφωνα ένοχους τόσο τη 43χρονη χήρα του αδικοχαμένου γιατρού, όσο και τον 42χρονο πρώην εραστή της: Και στους δύο επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Το δικαστήριο είχε κρίνει ένοχο τον 42χρονο πρώην αστυνομικό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο (ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση).

Αναφορικά με τη 43χρονη συμπατριώτισσά του, η Έδρα διαφοροποιήθηκε από το κατηγορητήριο, αλλά και από την εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί. Η 43χρονη είχε παραπεμφθεί να δικαστεί για την πράξη της άμεσης συνέργειας στην ανθρωποκτονία σε βάρος του συζύγου της, ενώ ο εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει να μετατραπεί η κατηγορία που της είχε αποδοθεί από άμεση συνέργεια σε απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου μετέτρεψε την κατηγορία από άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία σε ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία. Τελικά, τακτικοί και λαϊκοί (ένορκοι) δικαστές έκριναν ομόφωνα ένοχη τη 43χρονη για την πράξη της ηθικής αυτουργίας στην ανθρωποκτονία του άνδρα της και η χήρα του καρδιολόγου καταδικάστηκε - και αυτή - σε ισόβια κάθειρξη.

 

Ποινή 15 ετών από το Εφετείο

 

Εντούτοις, τον περασμένο Νοέμβριο, η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης (Ηράκλειο). Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο τον 42χρονο πρώην αστυνομικό της βουλγαρικής αστυνομίας για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, όπως είχε συμβεί και πρωτόδικα: Του επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη (συν ποινή φυλάκισης 4 ετών και 6 μηνών, αλλά και χρηματική ποινή 1.800 ευρώ για παραβάσεις περί όπλων).

Ωστόσο, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο διαφοροποιήθηκε από την πρωτόδικη απόφαση αναφορικά με τη 43χρονη γυναίκα από τη Βουλγαρία και την έκρινε ένοχη για συνέργεια στην ανθρωποκτονία, επιβάλλοντάς της τελικά ποινή κάθειρξης 15 ετών.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News