sillalitirio Selinari - Ygeia

Κρήτη: «Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία» - «Βούλιαξε» από κόσμο το Σεληνάρι στο ενωτικό συλλαλητήριο για την υγεία (pics)

Λασίθι
Κρήτη: «Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία» - «Βούλιαξε» από κόσμο το Σεληνάρι στο ενωτικό συλλαλητήριο για την υγεία (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα από 20 λεωφορεία από την Ιεράπετρα, τη Σητεία και τον Άγιο Νικόλαο γέμισαν με διαδηλωτές και χιλιάδες ΙΧ αυτοκίνητα και ταξί από όλο το Νομό Λασιθίου

Αποφασισμένοι να ενωθούν και να συνεργαστούν  για να δώσουν και άλλους αγώνες για το αυτονόητο δικαίωμα τους στη δωρεάν δημόσια υγεία, Ιεραπετρίτες, Σητειακοί και Μεραμβελλιώτες από κάθε γωνιά του νομού Λασιθίου, συγκεντρώθηκαν ξανά όλοι μαζί μετά από 11 χρόνια, σε ένα πρωτόγνωρο συλλαλητήριο στο Σεληνάρι, στέλνοντας το μήνυμα στην κυβέρνηση και ειδικότερα στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ότι δεν θα το επιτρέψουν να συνεχιστεί η υποβάθμιση των Νοσοκομείων και να ξηλωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο κάποτε  παρείχε  αξιοπρεπείς δωρεάν υπηρεσίες υγείας πληρωμένες από τις εισφορές των εργαζομένων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

ygeia - silallitirio

Από τις 10 το πρωί οι διαδηλωτές ξεκίνησαν να καταφθάνουν μαζικά στις προσυγκεντρώσεις που είχαν οριστεί στην Ιεράπετρα, στη  Σητεία και στον Άγιο Νικόλαο και λίγο αργότερα να επιβιβάζονται σε λεωφορεία του ΚΤΕΛ που είχαν μισθωθεί από τους διοργανωτές και άλλους φορείς, ώστε να μεταφέρουν ασφαλώς τον κόσμο στο Σεληνάρι.

Περισσότερα από 20 λεωφορεία από την Ιεράπετρα, τη Σητεία και τον Άγιο Νικόλαο γέμισαν με διαδηλωτές και χιλιάδες ΙΧ αυτοκίνητα και ταξί από όλο το Νομό Λασιθίου, παρατάχθηκαν στις δυο πλευρές της νέας Εθνικής οδού από τη σήραγγα του Βραχασίου μέχρι το Σεληνάρι, για να στείλουν το μήνυμα της μαζικής συμμετοχής,  μεταφέροντας στο χώρο του συλλαλητηρίου χιλιάδες διαδηλωτές. Και η νέα αλλά και η παλιά εθνική οδός, έκλεισαν στο Σεληνάρι, κόβοντας για τρείς  ώρες την Κρήτη στα δυο με τις νταλίκες και τα επιβατικά αυτοκίνητα να περιμένουν υπομονετικά μέχρι  να τελειώσουν οι ομιλίες που κράτησαν από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 περίπου το απόγευμα, οπότε και δόθηκε ξανά η δυνατότητα να ανοίξει η νέα εθνική οδός και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

sillalitirio Selinari - Ygeia

Τα μέτρα της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικά της Τροχαίας ήταν προσαρμοσμένα ώστε να μην υπάρξουν ατυχήματα κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου και να δοθεί ομαλά η κυκλοφορία  των οχημάτων μετά το τέλος της διαδήλωσης, χωρίς να δημιουργηθούν εντάσεις, πράγμα το οποίο επετεύχθη στον απόλυτο βαθμό.

Οι διοργανωτές του παλλασιθώτικου συλλαλητηρίου μίλησαν για έναν αγώνα δίκαιο που γίνεται από όλους τους Λασιθιώτες ενώ κάποιοι επιχειρούν να τον κάνουν άνισο.

«Σήμερα σε αυτόν τον ιστορικό τόπο το Λασίθι γράφει ιστορία 11 χρόνια μετά το προηγούμενο παλλασιθιώτικο  συλλαλητήριο που έγινε το 2013. Το σημερινό συλλαλητήριο είναι διπλάσιο σε όγκο, γιατί 11 χρόνια μετά,  αντί τα προβλήματα της Υγείας στο Λασίθι να έχουν λυθεί γιγάντωσαν. Το 2013 είχαμε Νοσοκομεία που παλεύαμε να τα κρατήσουμε ανοικτά. Τώρα τα Νοσοκομεία  που έχουμε λειτουργούν σαν Κέντρα Υγείας. Είναι μια σκληρή πραγματικότητα που ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κάνει ότι δεν την ξέρει.  Η κλιμάκωση του αγώνα θα συνεχιστεί. Ξεκινήσαμε να κάνουμε μεγάλες συγκεντρώσεις στις πόλεις μας και σήμερα  ήρθαμε όλοι μαζί  ενωμένοι εδώ στο Σεληνάρι. Το επόμενο βήμα θα είναι ένα συλλαλητήριο σε παγκρήτιο επίπεδο. Το μεγάλο κέρδος της σημερινής συγκέντρωσης είναι ότι συνεργαστήκαμε  όλοι μαζί  γιατί εμείς οι ίδιοι όταν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι,  έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας. Όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε το δίκιο μας  στην επόμενη μεγάλη συγκέντρωση. Έχουμε δίκιο και όποιος έχει δίκιο δεν κάνει χαμένους αγώνες», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου κ. Γιώργος Μανουσάκης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Ιεράπετρας κ. Δημήτρης Βλασσάκης, αναφέρθηκε στην πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι για να καλύψουν τα κενά των υπό στελεχωμένων Νοσοκομείων με μισθούς που δεν ανταποκρίνονται στην προσφορά της εργασίας τους.

«Με αυτούς τους μισθούς οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειες τους. Μας είπαν για απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία ενώ τα Νοσοκομεία μας όπως είναι σήμερα δεν έχουν τέτοια δυνατότητα. Εμείς σαν Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, είμαστε αντίθετοι με αυτά . Παίζουν με την υγεία των ίδιων των ασθενών και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν χρειαζόμαστε τους ίδιους να κάνουν περισσότερα πράγματα , χρειαζόμαστε περισσότερους να κάνουν αυτά που πρέπει.

Τώρα θα αρχίσουν τις περιοδείες για τις ευρωεκλογές οι υποψήφια και τα κόμματα. Όλοι οι πολίτες πρέπει να τους πιέσουμε για λύσεις στο χώρο της υγείας. Οι αυτοδιοικητικοί μας να βάλουν ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων τους τα προβλήματα των Νοσοκομείων μας. Η φωνή μας πρέπει να ακουστεί και η αγανάκτηση μας να ουρλιάξει», είπε μεταξύ άλλων στους χιλιάδες  διαδηλωτές ο κ Δημήτρης Βλασσάκης.

Από την επιτροπή αγώνα για το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας η κ Μαρία Κτιστάκη , είπε ότι, «μετά από 15 χρόνια μνημονίων όλες οι κυβερνήσεις έβαλαν το λιθαράκι τους  για τη συρρίκνωση, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση  του ΕΣΥ, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε να βάλει την ταφόπλακα στη δημόσια και δωρεάν υγεία. Σε αυτήν που κατακτήθηκε και επιβλήθηκε με αγώνες. Αυτή τη δημόσια υγεία που δημιουργήθηκε με χρήματα από τις εισφορές των εργαζομένων Η πανδημία όχι μόνο δεν έγινε αιτία να ενισχυθεί το ΕΣΥ αλλά χρησιμοποιήθηκε για να διαλυθούν περισσότερο τα Νοσοκομεία και να  χρηματοδοτηθούν οι κλινικάρχες. Ακολούθησαν οι Νόμοι για το νέο ΕΣΥ που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις μέσα στα Νοσοκομεία και ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στους ιδιώτες γιατρούς, τα διαγνωστικά κέντρα, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους επιχειρηματικούς ομίλους», είπε μεταξύ άλλων η κ. Μαρία Κτιστάκη.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στους δήμους του Λασιθίου, χαιρέτισαν  την μεγάλη παλλαϊκή, παλλασιθιώτικη συγκέντρωση στο Σεληνάρι για την υπεράσπιση της υγείας του λαού και για την άμεση στελέχωση ΟΛΩΝ των νοσοκομείων του νομού.

sillalitirio Selinari - Ygeia

«Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στα αιτήματα των Σωματείων των Υγειονομικών και των Επιτροπών Αγώνα για άμεση και ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών θέσεων, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές μορφές απασχόλησης, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας ώστε να παρέχονται τα απαραίτητα μισθολογικά και άλλα κίνητρα στους εργαζόμενους όλων των βαθμίδων, αποκλειστική κάλυψη των οικονομικών αναγκών ΟΛΩΝ των μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό - καμία σκέψη για μετακύληση της ευθύνης σε δήμους και περιφέρειες που καταλήγει να επιβαρύνει για πολλοστή φορά την τσέπη των πολιτών με καινούργια τέλη, φόρους, κρατήσεις», ανέφεραν μεταξύ άλλων.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ Κατερίνα Σπυριδάκη χαιρετίζοντας τη διαδήλωση είπε ότι, «όλοι μας νιώθουμε τον ίδιο θυμό για τον κυβερνητικό εμπαιγμό αλλά και το ίδιο πάθος να αγωνιστούμε ενωμένοι και να αλλάξουμε τα πράγματα, για τους ανθρώπους μας, για την αξιοπρέπεια μας, για τον πανέμορφο τόπο μας.

sillalitirio Selinari - Ygeia

Τάσσομαι στο πλευρό όλων των εργαζομένων σε όλα τα  Νοσοκομεία Λασιθίου, του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, που υπερβάλλουν καθημερινά τον εαυτό τους.

Τάσσομαι στο πλευρό όλων των Δημοτικών Αρχών, των Επαγγελματικών, Εργατικών, Αγροτικών  και Επιστημονικών Συλλόγων που διεκδικούν το αυτονόητο.

sillalitirio Selinari - Ygeia

Εμείς βιώνουμε την πραγματικότητα και γνωρίζουμε την αλήθεια. Η Κυβέρνηση άλλοτε υποκρίνεται  πως δεν την βλέπει και άλλοτε μοιράζει υποσχέσεις και δεσμεύσεις, που δεν τηρεί. Η υγειονομική περίθαλψη έχει αποσαθρωθεί, τα νοσοκομεία του Λασιθίου αλλά και το ΕΚΑΒ είναι υποχρηματοδοτούμενα και υποστελεχωμένα, με ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Οι πολίτες  του Λασιθίου, αν τυχόν αρρωστήσουν, βιώνουν μια τεράστια ταλαιπωρία, μετακινούμενοι από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, μέσω ενός πολύ δύσκολου οδικού δικτύου. Οι εφημερίες πραγματοποιούνται με ελλείψεις και  υπολειτουργούν. Καθημερινά, λαμβάνουν χώρα σοβαρά  περιστατικά, που κάποιες φορές εξελίσσονται σε τραγωδίες, όπως ο πρόσφατος θάνατος του 33χρονου συμπολίτη μας  στον Άγιο Νικόλαο.

sillalitirio Selinari - Ygeia

Η Κυβέρνηση όχι μόνο επιλέγει να αδιαφορεί απέναντι στα θέματα των ελλείψεων των Νοσοκομείων μας, αλλά ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και «παλαντζάρει» μεταξύ της συγχώνευσης των Νοσοκομείων μας  και των μετακινήσεων υγειονομικού προσωπικού, που δεν θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Δεν έχει σχέδιο και δεν φαίνεται να επιθυμεί να καλύψει τις ελλείψεις, παρά τις υποσχέσεις της. Είναι η ίδια κυβερνητική πολιτική, που εφαρμόζεται σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες της Π.Ε Λασιθίου», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Σπυριδάκη.

sillalitirio Selinari - Ygeia
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News