Τα πέντε τελευταία χρόνια οι καλλιέργειες ντοματινιού τύπου “βελανίδι” αυξάνονται σταδιακά στην Ιεράπετρα, με αποτέλεσμα στις φετινές χειμωνιάτικες φυτεύσεις να ξεπεράσουν τα 2.500 στρέμματα, χωρίς αυτό να δημιουργήσει υπερβολική προσφορά και μείωση της τιμής παραγωγού, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει διαθέσει το προϊόν του από 2 έως 4 ευρώ το κιλό.
Και μέσα στην προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, οι καλλιέργειες του “βελανιδιού” παρουσίασαν μια μεγάλη στρεμματική άνοδο, που ωστόσο δε δημιούργησε πρόβλημα στη διακίνηση και στην τιμή του προϊόντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις φυτωριακές μονάδες και τους διακινητές των σπόρων, οι παραγωγοί κηπευτικών που καλλιεργούσαν μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου στην Ιεράπετρα κυρίως αγγούρια και ετοιμάζονται να κάνουν τις ανοιξιάτικες φυτεύσεις τους, έχουν σχεδιάσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό να φυτέψουν “βελανίδι”, γιατί θυμούνται ότι πέρυσι μετά το Πάσχα οι τιμές παραγωγού στα ντοματίνια έφτασαν μέχρι και τα 5 ευρώ το κιλό.
Οι δε ανοιξιάτικες φυτεύσεις ντομάτας παρουσιάζουν μια μείωση περίπου 40% κάτω σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Με δεδομένο λοιπόν ότι στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο ο παραγωγός “βελανιδιού” έχει πάρει κατά μέσο όρο γύρω στα 3 ευρώ το κιλό, αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να τραβήξει το ενδιαφέρον των κλασικών παραγωγών χειμωνιάτικου αγγουριού που στρέφονται στο ανοιξιάτικο “βελανίδι”.
Η καλλιέργεια του “βελανιδιού” δεν κάνει για τους παραγωγούς που δεν έχουν επάρκεια εργατικών χεριών, γιατί είναι πάρα πολύ απαιτητική η συγκομιδή του.
«Εμείς οι παραγωγοί κάθε χρόνο στις αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών που κάνουμε οδηγούμαστε σε μια κατεύθυνση συγκεκριμένη από τους ίδιους τους καταναλωτές και από τις αγορές στις οποίες απευθυνόμαστε. Πλέον δεν καλλιεργούμε ό,τι θέλουμε εμείς ή ό,τι μας βολεύει, αλλά ό,τι θέλουν οι Έλληνες και οι ξένοι καταναλωτές. Εμείς παράγουμε αυτό που οι καταναλωτές ζητάνε. Και τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές στα σπίτια τους και οι εστιάτορες στα μαγαζιά τους έχουν αυξήσει κατακόρυφα την κατανάλωση του ντοματινιού τύπου “βελανίδι”, αντικαθιστώντας την κανονική ντομάτα.
Τα ντοματίνια τύπου “βελανίδι” αλλά και τα τύπου “τσέρι” έχουν πλέον κατακτήσει ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς, αφού οι καταναλωτές δείχνουν να τα προτιμούν για τη γλυκιά τους γεύση, τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους και την ευκολία στη διαχείρισή τους στις σαλάτες και στα φαγητά, ενώ σε όλα τα μικρά και μεγάλα εστιατόρια στην πλειονότητά τους οι σαλάτες φτιάχνονται με ντοματίνια και όχι με μεγάλες ντομάτες.
Καλλιέργεια με μέλλον: Πιο ανθεκτικό στην Tuta και τις ιώσεις
Οι παραγωγοί, αν έχουν εξασφαλισμένα τα εργατικά χέρια, επιλέγουν να καλλιεργήσουν το “βελανίδι” γιατί είναι πιο ανθεκτικό στην Tuta absoluta και στις ιώσεις. Οι καταναλωτές το επιλέγουν γιατί είναι πολύ πιο γλυκό από την ντομάτα, εύκολα διαχειρίσιμο στο πιάτο, στο φαγητό ή στις σαλάτες, δεν πετούν τίποτα και το διατηρούν ένα μήνα περίπου στο ψυγείο τους.
Το 2019 εμείς ως Ομάδα Παραγωγών “Ανατολή” το είχαμε πάει ως διαγωνιζόμενο προϊόν στην International Taste Awards, στις Βρυξέλλες, όπου οι κριτές ήταν σπουδαίοι σεφ απ’ όλο τον κόσμο. Όταν δοκίμασαν τα “βελανίδια” μας ξετρελάθηκαν από τη γλυκιά τους γεύση και μας έδωσαν το βραβείο των 2 αστεριών. Πανευρωπαϊκά ήταν το μόνο και το πρώτο κηπευτικό που έπαιρνε μέρος σε αυτόν τον διαγωνισμό της γεύσης.
Η καλλιέργεια των “βελανιδιών” έχει μέλλον στην Ιεράπετρα, ειδικά τώρα που έχουν ξεκινήσει και οι εξαγωγές τους στις Βαλκανικές χώρες», μας είπε ο ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ανατολή” Φώντας Δουλούμης.
Είναι ένα πολλά υποσχόμενο προϊόν, που μπαίνει σταδιακά σε πολλά περισσότερα νοικοκυριά και έχει αγαπηθεί για τη γεύση και την αντοχή του στις δύσκολες καιρικές συνθήκες από την πλειονότητα των επαγγελματιών της εστίασης.
Η νότια Κρήτη είναι εκείνη που φιλοξένησε για πρώτη φορά τις πειραματικές φυτεύσεις ντοματινιών τύπου “βελανίδι” σε πολύ μικρές εκτάσεις και ανάμεσα σε καλλιέργειες μεγάλης ντομάτας στην Ιεράπετρα, στην Άρβη, στο Τυμπάκι και σε αστικές περιοχές του Ηρακλείου.
Κάπου μεταξύ του 2006 και του 2008 εμφανίστηκαν στην Ιεράπετρα, στο Τυμπάκι, στην Άρβη και στις αστικές περιοχές του Ηρακλείου οι πρώτοι ανήσυχοι παραγωγοί κηπευτικών, που πάντα έψαχναν νέες πρωτοποριακές καλλιέργειες, προσπαθώντας να διαφοροποιηθούν από τη μάζα των παραγωγών που καλλιεργούσαν μεγαλόκαρπες ή μεσόκαρπες ντομάτες.
Σημαντικότατη ήταν η συνεισφορά στην προώθηση του νέου αυτού προϊόντος των παραγωγών πωλητών αγορών της νότιας Κρήτης, που τοποθετούσαν στους πάγκους τους ανάμεσα στις μεγάλες ντομάτες και λίγα ντοματίνια, ώστε να τα πιάνει στα χέρια του από περιέργεια ο καταναλωτής, να τα δοκιμάζει και την επόμενη φορά να τα ζητά και πάλι, αφού άρεσαν στον ίδιο και κυρίως στα μικρά παιδιά, που το έβλεπαν σαν φρούτο ή σνακ.
«Το 2008 ήμουν από τους πρώτους στη νότια Κρήτη που τόλμησα να καλλιεργήσω στην Άρβη 1.200 τ.μ. θερμοκηπίου με ντοματίνια (“βελανίδια”) με θεαματικά αποτελέσματα. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε και πλέον τα ντοματίνια μπαίνουν κάθε χρόνο όλο και σε περισσότερα σπίτια, ενώ οι επαγγελματίες της εστίασης τα προτιμούν για πολλούς λόγους στις σαλάτες και στα φαγητά τους. Στην Ιεράπετρα τα τελευταία χρόνια, επειδή το θέλουν οι καταναλωτές, οι καλλιέργειες ντοματινιών έχουν φτάσει τα 2.500 περίπου στρέμματα. Αν και στην αρχή της τρέχουσας σεζόν οι τιμές ήταν χαμηλές και η προσφορά μεγάλη, στη συνέχεια η ζήτηση αυξήθηκε, οι τιμές ανέβηκαν, έγιναν και εξαγωγές και οι παραγωγοί πήγαν καλά. Πρέπει να κρατήσουμε τα χαρακτηριστικά αυτού του προϊόντος που αγαπήθηκε από τους καταναλωτές για τη γλύκα του, προσέχοντας τις επιλογές μας, για να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον των αγορών», μας είπε ο γεωπόνος κ. Γρηγόρης Δαμουλάκης.