Ιεράπετρα: «Απαράδεκτη η απόφαση για απασχόληση εθελοντών στους παιδικούς σταθμούς», καταγγέλλει η ΠΟΕ - ΟΤΑ

Λασίθι
Ιεράπετρα: «Απαράδεκτη η απόφαση για απασχόληση εθελοντών στους παιδικούς σταθμούς», καταγγέλλει η ΠΟΕ - ΟΤΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΠΟΕ ΟΤΑ καταγγέλλει τη δημοτική Αρχή Ιεράπετρας που αποφάσισε να βάλει εθελοντές στους παιδικούς σταθμούς

Καταπέλτης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) κατά της απόφασης της πλειοψηφίας του Δήμου Ιεράπετρας, η οποία αποφάσισε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 31 Ιανουαρίου του 2024, να χρησιμοποιήσει εθελοντές γονείς, για να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στο προσωπικό των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών της περιοχής ευθύνης του. Σε αυτή τη συνεδρίαση την εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Ανδρέα Σκουλούδη καταψήφισε η παράταξη του κ. Θεοδόση Καλαντζάκη ενώ «παρών» ψήφισε η παράταξη του κ. Γιάννη Γουλιδάκη.

«Καταγγέλλουμε τη Δημοτική Αρχή της Ιεράπετρας για την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να υποκαταστήσει με εθελοντές τους εργαζόμενους Παιδαγωγούς που όφειλε να είχε εγκαίρως προσλάβει για την ασφαλή και ομαλή λειτουργία των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Ιεράπετρας» αναφέρει η Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α.

«Με την απαράδεκτη αυτή απόφαση που ελήφθη, αποφασίστηκε η απασχόληση εθελοντών χωρίς πρόβλεψη προσόντων ή άλλων κριτηρίων, πλην του Πιστοποιητικού Υγείας και του λευκού ποινικού μητρώου στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Ιεράπετρας και μάλιστα με την επισήμανση ότι οι όμοροι δήθεν Δήμοι έχουν αποφασίσει με όμοιο τρόπο. Ως όμοροι δε Δήμοι καταγράφονται οι Δήμοι Κηφισιάς, Χίου και Δελφών!!!

Σύμφωνα με το Π.Δ. 85/2022 (νέο Προσοντολόγιο) προβλέπεται ότι για την απασχόληση στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς σχετικά με την φροντίδα των Βρεφών και Νηπίων απαιτούνται συγκεκριμένα τυπικά προσόντα και ο αντίστοιχος τίτλος σπουδών.

Εθελοντισμός δεν νοείται σε οργανωμένες υπηρεσίες που δια Νόμου έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και παροχές. Πόσο δε μάλλον στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς που μεγαλώνουν και διαπαιδαγωγούν παιδιά με έμφαση στην ασφάλεια και στην Επιστημονική εξειδίκευση», προσθέτει η   Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α.

«Γίνονται πειραματόζωα τα ίδια τα παιδιά»

Με την επισήμανση ότι κανένας γονιός δεν θα εμπιστευτεί  το παιδί του σε έναν εθελοντή και ότι δεν διασφαλίζονται τα  κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων  η Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. υποστηρίζει ότι με πρόφαση την έλλειψη προσωπικού και την δήθεν «πρόταση ανάγκης» γίνονται επικίνδυνα «πειράματα» με πειραματόζωα τα ίδια τα παιδιά!

«Γνωρίζοντας τις πολλές αποχωρήσεις υπαλλήλων μετά τον Ιούλιο του 2023 οι οποίοι εργάζονταν με ελαστικές μορφές εργασίας (μαθητεία, πρακτική, Κοινωφελή) και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του Συλλόγου για την έλλειψη προσωπικού τόσο προς την υπηρεσία αλλά και την  προηγούμενη Δημοτική Αρχή  εντούτοις τα κενά παρέμειναν. Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής διαχρονικά είναι τεράστιες.

Το προσωπικό βρίσκεται ήδη στα όρια του και βάζει πλάτη όλον αυτόν τον καιρό για την εύρυθμη λειτουργία των Βρεφονηπιακών Σταθμών.

Απαιτούμε, να ανακληθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση, να προκηρυχθούν ΑΜΕΣΑ οι κενές θέσεις και να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις που ο Νόμος προβλέπει ώστε να διασφαλίζονται πρώτα και κύρια η ασφάλεια των παιδιών.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στηρίζει δε το Σύλλογο Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Λασιθίου σε κάθε απόφαση και ενέργεια του που έχει στόχο τη διαφύλαξη του Δημοσίου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου, την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των Βρεφονηπιακών Σταθμών αλλά και τα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων Παιδαγωγών.

Καθιστούμε υπεύθυνη την Δημοτική Αρχή του Δήμου Ιεράπετρας και προσωπικά τον Δήμαρχο για κάθε επίπτωση και επακόλουθο της απόφασης τους στην ομαλή λειτουργία των Βρεφονηπιακών Σταθμών και στην ασφάλεια των παιδιών.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να παρέμβει ΑΜΕΣΑ για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί. Τα παιδιά δεν είναι πειραματόζωα!», καταλήγει στην ανακοίνωση της η Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α.

Ο εμπνευστής και εισηγητής αυτής της  πολιτικής αντιδήμαρχος κ Ανδρέας Σκουλούδης, παρουσιάζοντας την πρόταση του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράπετρας, δικαιολόγησε την πρόταση του επισημαίνοντας ότι εδράζεται στις αρχές της επικουρικότητας, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του εθελοντισμού  και ότι είναι σύμφωνη  με την Ευρωπαϊκή  Νομοθεσία επικαλούμενες σχετικές αποφάσεις για εθελοντική εργασία  των Δήμων Κηφισιάς, Χίου και Δελφών.

«Πρόθεση μας είναι η όσο το δυνατό καλύτερη και πληρέστερη λειτουργία των δομών μέχρι την έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης του προϋπολογισμού 2024, ούτως ώστε να είναι δυνατή η πρόσληψη του νόμιμου προσωπικού των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να εγκριθεί από τη Δημοτική Επιτροπή η προκήρυξη 12 θέσεων βρεφονηπιοκόμων οι οποίοι θα στελεχώσουν τους παιδικούς σταθμούς και εφόσον όλα κυλήσουν εντός χρονοδιαγράμματος, οι νέοι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στους σταθμούς στα τέλη Απριλίου.

Παράλληλα, εντός της εβδομάδας θα γίνει επαφή με την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) προκειμένου να προσληφθούν άμεσα όσα άτομα είναι εφικτό για τις ειδικότητες μαγείρων, καθαριστών κλπ.», δήλωσε ο κ Ανδρέας Σκουλούδης.

«Σε ό,τι αφορά στην ασφάλιση των εθελοντών θα εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία, όπως εφαρμόστηκε και από άλλους δήμους σε ανάλογες περιστάσεις. Ήδη υπάρχει μια πρώτη λίστα 20  εθελοντών που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους», πρόσθεσε ενώ  απαντώντας σε σχετική ερώτηση μας επιφυλάχτηκε να απαντήσει και στην καταγγελία της Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. μας είπε μάλιστα  ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν θα ανακληθεί.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΟΕ-ΟΤΑ Ν. Λασιθίου κ. Θωμάς Λιάγκος,  στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας είπε ότι «από τη συζήτηση που προηγήθηκε όλοι αναγνωρίζουν το γεγονός της έλλειψης προσωπικού των  παιδικών σταθμών και η προσπάθεια όλων πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση πρόσληψης προσωπικού, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους».

Δήλωσε δε ότι «ο Σύλλογος και η Ομοσπονδία των εργαζομένων διαφωνούν με την πρόταση της παρουσίας εθελοντών μέσα στους παιδικούς σταθμούς και σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις της Ομοσπονδίας δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία που να προβλέπει τους εθελοντές».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News